Tampereen yliopisto

Saattohoidossa olevan lapsen perheenjäsenten tukemista tulee lisätä – tutkijat, ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat muistuttavat aiheesta Tampereella

Jaa

Lapsen saattohoito on perheelle raskas elämänvaihe, josta selviytyäkseen perhe tarvitsee minimuotoista ja moniammatillista tukea sekä vertaistukea. Tampereella järjestetään lauantaina 27.8. Suomen ensimmäinen Lasten palliatiivisen hoidon ja tutkimuksen päivä hybriditapahtumana.

– Tutkimukset osoittavat, että Suomessa perheiden mahdollisuus saada psykososiaalista tukea lapsen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon aikana vaihtelevasti, ja etenkin lapsen kuoleman jälkeen tukea on tarjolla rajallisesti, sanoo yliopistolehtori, dosentti Anna Liisa Aho Tampereen yliopistosta.

Ahon mukaan vanhemmat kokevat saaneensa, erityisesti lapsen kotisaattohoitoon, vähän tukea ja saattohoito koetaan huonosti koordinoiduksi.

– Vanhemmat haluavat mahdollisuuden saada yhteyden tuttuun hoitotahoon mihin vuorokauden aikaan tahansa. Hoidon tulisi olla enemmän perhekeskeistä, mutta valitettavasti sisarusten huomioiminen ja tukeminen jää huonolle tolalle.

Vanhemmat tarvitsevat myös apua sisarusten tukemiseen sekä siihen, miten puhua kuolemasta perheen muiden lasten kanssa. Perheenjäsenten yksilöllisten toiveiden sekä vanhempien levon ja tuen tarve on oleellista huomioida. Vanhemmat toivovat aitoa kohtaamista, välittämisen osoittamista, turvallisuuden tunteen lisäämistä ja rohkeutta olla mukana lapsen saattohoidossa.

Suomessa lasten saattohoitoon tarvitaan yhteneväiset toteutustavat ja ohjeistukset, jotta perheet saisivat riittävästi ja tasavertaisesti tukea raskaassa elämäntilanteessaan. Erityisesti lasten kotisaattohoitoa ja siihen liittyviä toimintatapoja ja käytänteitä, jotta kaikilla perheillä olisi mahdollisuus saada tukea oikea-aikaisesti ja riittävästi, tulee Suomessa kehittää.

Suomen ensimmäinen Lasten palliatiivisen hoidon ja tutkimuksen päivä Tampereella 27.8.

Hoitotyön tutkimussäätiöllä on tekeillä Palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevan potilaan läheisten tukeminen hoitosuositukset (PJ Aho Anna Liisa, Tampereen yliopisto). Tietoa lasten saattohoidosta jaetaan myös Suomen ensimmäisessä Lasten palliatiivisen hoidon ja tutkimuksen päivässä, joka järjestetään hybriditapahtumana Tampereen yliopistolla 27.8.2022.

Tapahtuma alkaa vanhempien kokemuspuheenvuorolla Helmin ja Siirin elämästä ja kuolemasta. Ohjelmassa on myös kokemuspuheenvuoro Iiriksen tarinasta. Lisäksi ohjelma koostuu moniammatillisista kokemuksista ja tutkimustiedosta. Saattohoidossa olevan lapsen perheiden tukemisesta luennoin TtT, dosentti, surututkija Anna Liisa Aho Tampereen yliopistosta, sairaanhoitajien näkökulmasta lasten palliatiivisen hoitotyön erityispiirteistä erikoissairaanhoidossa keskustelevat Paula Kiviluoto ja Maija Raatikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalalasta. Erikoislääkäri Susanna Vuorenoja Tampereen yliopistollinen sairaalalasta kertoo lääkärin näkemyksiä lasten palliatiivisesta hoidosta. Sairaalapappi Johanna Tammelin (Hus) luennoi Kohtaamisista sairaalasielunhoidossa ja lopuksi sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Riikka Grå luennoi aiheella Kun elämä tulee valmiiksi – psykososiaalisen tuen näkökulma.

Päivän tavoitteena on toimia moniammatillisena kohtaamispaikkana, pysähtyä lasten palliatiivisen hoidon – elämän, kuoleman sekä ainutlaatuisen surukokemuksen äärelle.

Tavoitteena on lisätä tietoutta lasten palliatiivisesta hoidosta, perheenjäsenten tukemisesta, ammattilaisten ja vertaisten toiminnasta sekä tuoda esille lasten palliatiiviseen hoitoon liittyvää tutkimustietoa. Päivä kokoaa yhteen ammattilaisia, tutkijoita, opiskelijoita ja vertaistukijoita, vertaistukiyhdistyksiä ja lapsen kuoleman kokeneita eri puolelta Suomea.

Konferenssin järjestäjänä on Lupa Lapsuuteen ry, joka kouluttaa ensimmäisenä organisaationa Suomessa perhetukihenkilöitä lasten ja nuorten palliatiivisen hoidon elämänvaiheeseen perheiden rinnalle ja kokemustoimijoita sotealan opiskelijoiden sekä ammattilaisten kohtaamisiin. Yhdistys tarjoaa psykososiaalisen tuen muotona myös säännöllistä suruneuvontaa sekä tekee vahvaa vaikuttamistyötä laajassa verkostossa perheiden sekä ammattilaisten hyväksi. Yhteistyössä on mukana Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan Suruhanke.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja päivästä ja ohjelmasta: Ajankohtaista - Lupa Lapsuuteen ry
Haastattelupyynnöt luennoitsijoille, järjestäjille ja kokemusasiantuntijoille:
Miia Merikallio, Lupa lapsuuteen ry:n puheenjohtaja, 040 646 4332, mia.merikallio@lupalapsuuteen.fi
Anna Liisa Aho, Tampereen yliopisto, annaliisa.aho@tuni.fi, 044 040 7066

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Edistynyt valmistusteknologinen innovaatio haastaa huomioimaan koko tuotannon arvoketjun5.10.2022 13:41:45 EEST | Tiedote

Lisäävän valmistuksen – eli teollisen 3D-tulostuksen – leviäminen käyttöön teollisessa ympäristössä ei tarkoita vain yksinkertaista uuden koneen tuloa tuotanto-organisaation toimintaan. Kyseessä on monimutkainen omaksumisen prosessi, joka vaatii tukevia ja täydentäviä innovaatioita useissa arvoketjun paikoissa sekä organisaatioiden välistä yhteistyötä pioneerien tiedon jakamiseksi. Diplomi-insinööri Toni Luomaranta tutkii väitöskirjassaan, miten ja minkälaisen innovaatioiden omaksumisprosessin kautta tuotanto-organisaatiot ottavat käyttöön lisäävän valmistuksen teknologiaa.

Nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä auttaa teollisuutta suojaamaan koneita korroosiolta ja kulumiselta22.9.2022 11:02:57 EEST | Tiedote

Suurnopeuslaserpinnoitus tarjoaa nopean ja ympäristönkin kannalta kestävän tavan suojata metalliseoksia korroosiolta ja korjata vaurioituneita koneenosia. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta, joka selvittää lisäksi pinnoitusmenetelmän soveltuvuutta metallien 3D-tulostukseen ja suojaamiseen mikrobeilta. Nopea pinnoitusmenetelmä tuo hyötyä laitteiden ja moottorien valmistukseen ja huoltoon esimerkiksi kaivos- ja puunjalostusteollisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme