Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Sadat panostajat eivät uusineet pätevyyskirjaansa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on käsitellyt marraskuun puoliväliin mennessä jo yli tuhat panostajan pätevyyskirjahakemusta. Määrä oli yli kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna. Merkittävä osa panostajista ei kuitenkaan uusinut lupakirjaansa.

Viisi vuotta sitten uudistetun panostajalain mukaan ennen 1.9.2016 myönnetyillä pätevyyskirjoilla ei ole saanut tehdä panostajan työtä kuluvan vuoden syyskuun alusta alkaen, vaikka lupakortissa on myöhäisempi voimassaoloaika.

Työsuojeluviranomainen tiedotti panostajia siirtymäsäädöksestä ja luvan uusimismenettelyistä henkilökohtaisella kirjeellä alkuvuodesta. Tietoa siirtymäajan päättymisestä elokuun lopussa välitettiin kentälle myös työsuojeluhallinon tiedotteilla ja somekanavilla sekä maanrakennusalan etujärjestöjen kautta.

Nyt voidaan todeta, että merkittävä osa panostajista ei kuitenkaan uusinut lupakirjaansa. Vuoteen 2018 verrattuna panostajan pätevyyskirjan haltijoiden määrä on pudonnut lähes puolella.
”Tähän ei tiedetä tarkkaa syytä”, kertoo ylitarkastaja Jarmo Lumme. ”Huomattavin vähennys on kohdistunut nuorimpiin panostajiin. Näiden joukossa etenkin maaseudulla on saattanut olla sellaisia panostajia, jotka eivät ole kokeneet tarvitsevansa pätevyyskirjaa. Varusmiespalveluksen aikana saadun räjäyttäjän koulutuksen ja työkokemuksen perusteella on voitu myöntää pätevyyskirja, jolle ei sitten ole ollutkaan työelämässä tarvetta.” Tällaiset ylimääräiset ja tarpeettomat lupakirjat karsiutuivat lain siirtymäajan päättyessä pois.

Työsuojelun vastuualueella oli varauduttu hakemusten ruuhkautumiseen syksyllä, mutta kaikki siirtymäajan loppupuolella saapuneet pätevyyskirjahakemukset saatiin käsiteltyä kohtuullisessa ajassa. Syyskuun alussa noin sata hakemusta tuli vastuualueelle määräajan päättymisen jälkeen, mikä edellytti hakijan suorittamaan lisäksi kuulustelun haettavaan pätevyyskirjaluokkaan. Ennen pätevyyskirjan myöntämistä hakija ei ole voinut jatkaa itsenäisesti panostajan työtä.

Muutamista ajallaan saapuneista hakemuksista puuttuu vielä liitteitä. Hakijoiden tulee toimittaa nämä ennen kuin lupa voidaan myöntää. Mikäli hakija ei toimita tarvittavia liitteitä pyydetyssä määräajassa, voidaan tehdä maksullinen kielteinen päätös.
”Työsuojeluviranomainen ei voi tehdä tässä harkintaa, vaan laissa edellytettävät liitteet on toimitettava, mikäli mielii panostajan pätevyyskirjan saada”, muistuttaa Jarmo Lumme.

Panostajan pätevyyskirjan käsittely kestää tällä hetkellä noin kuukauden siitä, kun kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jarmo Lumme, 0295 018 692, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronarestriktionerna i Egentliga Finland och Satakunta förlängs med viss precisering - barns och ungas hobbyverksamhet kan fortsätta14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förlänger och preciserar de beslut om restriktioner som redan gäller i Egentliga Finland och Satakunta. Det ena av de nya besluten gäller förbud att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt åtgärder som ska vidtas i olika slags utrymmen för att förebygga spridning av coronaviruset. Det andra beslutet innebär stängning av vissa sådana utrymmen för kunder och deltagare där smittrisken inte i tillräcklig utsträckning går att minska genom att arrangera utrymmena. Besluten är i kraft under tiden 16 - 28.1.2022.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin - lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa ja tarkentaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jo voimassa olevia määräyksiä. Toinen uusista päätöksistä koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä ja erilaisissa tiloissa tehtäviä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Toinen päätös määrää pidettäväksi suljettuna tiettyjä asiakas- ja osallistujatiloja, joissa tartunnan riskiä ei voida tilajärjestelyin riittävästi vähentää. Päätökset ovat voimassa 16.-28.1.2022.

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté: Beredskapen handlar också centralt om förmågan att föreställa sig olika och okända hot14.1.2022 14:40:49 EET | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 13 januari 2022 till årets första möte för att uppdatera lägesbilden av covid-19 och andra aktuella säkerhetsobservationer. Forskaren Ossi Heino från Tammerfors universitet berättade för beredskapskommissionen om krisinlärning ur ett kritiskt och djupare perspektiv.

Kokoontumisrajoitus kiristyy ja tiloja määrätään suljettavaksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 17.1. alkaen14.1.2022 14:22:30 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemillä päätöksillä suljetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla liikunta-, harrastus-, huvi- ja virkistystiloja. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kiristyy siten, että sisätiloissa kielletään yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Päätökset tulevat voimaan 17.1.2022.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Varautumisessa on keskeisesti kyse myös kyvystä kuvitella erilaisia ja tuntemattomia uhkia14.1.2022 12:24:39 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 13.1.2022 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Tutkija Ossi Heino Tampereen yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle kriiseistä oppimisesta kriittisestä ja syvällisemmästä lähestymiskulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme