If Vakuutus

Sähköautojen katsastusmuutos ei ole aiheuttanut piikkiä Ifin korvaushakemuksissa – akkuvahinkojen korvaussummissa suuria eroja

Jaa
Vaurio akkukotelossa on jatkossa hylkäämisperuste katsastuksessa. Samanlainen määräys on myös Norjassa, jossa Ifin kokemusten mukaan sitä ei ole tulkittu kovin tiukasti.

Sähköautojen katsastusmääräys muuttui marraskuussa niin, että vaurio sähköauton akkukotelossa on hylkäämisperuste katsastuksessa. Tällaisia vaurioita voivat olla esimerkiksi selkeät painaumat auton pohjassa.

Ainakaan toistaiseksi katsastusmääräyksen muutos ei näy Ifin korvaushakemuksissa suurena kasvuna akkuvahinkojen osalta.

– Mitään piikkiä tämä ei ole synnyttänyt, kommentoi ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius.

Akuista maksetut korvaukset vaihtelevat

Lommo akkukotelossa ei automaattisesti tarkoita, että koko akusto on vaihdettava. Usein voidaan selvitä korjauksella, jolloin kustannukset ovat maltilliset.

Jos akusto joudutaan vaihtamaan, kustannukset vaihtelevat paljon eri automerkkien ja -mallien välillä. Kustannus voi olla kymmeniä tuhansia euroja, ja joskus lähennellä jopa auton hintaa.

– Akuston vaihdosta töineen on suurin maksamamme korvaus ollut yli 80 000 euroa. Tämä oli Porschen Taycan -sähköauto, Roselius kertoo.

Norjassa vastaava katsastusmääräys

If on vakuuttanut Pohjoismaissa jo yli 100 000 sähköautoa. Norjassa on ollut vastaava katsastusmääräys voimassa jo pitkään, eikä se siellä ole aiheuttanut valtavaa korvaushakemusvyöryä. Tulkinnoissa voi kuitenkin olla paikallista eroa.

– Meidän näkemyksemme mukaan Norjassa katsastusmääräystä ei ole tulkittu kovin tiukasti. Suomessa on vielä vähän auki, kuinka tiukka linja otetaan, kommentoi Roselius.

Jos korvaushakemukset katsastusmääräyksen muuttumisen vuoksi lisääntyvät merkittävästi, heijastuu se myös sähköautojen vakuutusten hintoihin.

– Seuraamme kehitystä tarkasti. Hintavaikutusta voi tulla etenkin sellaisilla automalleilla, joiden akut osoittautuvat heikosti suojatuiksi ja kalliiksi korjata, Roselius toteaa.

Vahingon alkuperä selvitettävä

Jos katsastuksessa tulee hylky akustokotelon vaurion perusteella, täytyy korvaushakemuksessa pystyä kertomaan vahingon alkuperä.

– Samalla tavalla kuin muissakin vahingoissa, vakuutetun tulee voida selvittää, mitä on tapahtunut ja milloin. Jos autolla on ollut useita aikaisempia omistajia, se voi joskus olla vaikeata, kommentoi Roselius.

Akusto kuuluu Ifin autovakuutukseen muiden normaalien osien tapaan. Vakuutukseen kuuluu myös latausjohto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme