Suomen Omakotiliitto ry

Sähkösopimusten hintaperusteiden kertominen myyntitilanteessa kuluttajille on osin epäonnistunut

Jaa

Omakotiliitto ei hyväksy määräaikaisia pörssisähkön hinnan vaihteluun sidottuja sopimuksia.

Kallistuneet sähkön hinnat ovat järkyttäneet tänä talvena suomalaisia. Kuva: Viivi Handolin
Kallistuneet sähkön hinnat ovat järkyttäneet tänä talvena suomalaisia. Kuva: Viivi Handolin

Omakotiliittoon tulleista palautteista on käynyt ilmi, että pörssisidonnaisia sopimuksia on tehty määräaikaisena.

- Olemme tyrmistyneitä esille tulleesta tilanteesta, kommentoi Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander. - Pörssisähkö ja erityisesti tuntihintaan perustuva sopimus on läpinäkyvä tapa ostaa sähköä. Malli sopii kotitalouksille, jotka tarkastelevat toteutunutta hintaa pidemmällä aikavälillä ja toisaalta sietävät hintavaihtelua. Pörssisähkösopimuksissa kuluttaja kantaa aina hintariskin. Sopimuksesta tulee voida irtautua toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ehdoin.

Sähkön markkinahinnan nousun vaikutus omaan sähkölaskuun on tullut usealle kotitaloudelle yllätyksenä. Taustalla on, että myyntitilanteessa sopimusehtoja ei ole kerrottu riittävällä tavalla. Sähkön kulutuksen vaihtelu kuukausittain vaikuttaa lopullisen sähkölaskun määrään. Hintaperusteen vaihteluun ei ole välttämättä tullut kiinnitettyä huomiota.

- Tämä on erittäin ikävässä tilanteessa esiin tullut asia. Kotitalouksilla ei ollut mahdollista tehdä sopimustyypin vaihtotoimenpiteitä ajoissa, koska he eivät yhdistäneet mediassa olleita juttuja kohonneista sähkön hinnoista omaan sähkösopimustyyppiinsä, toteaa Silander. 

Omakotiliitto vastustaa jyrkästi, että pörssiin sidotut vaihtelevahintaiset sopimukset joko kuukausi- tai tuntitasolla tehdään määräaikaisina. Tämä tulee myös lainsäädännössä estää.

Myyntitilanteessa vastuu annettavista tiedoista on myyjällä. Myyjän tulee kertoa hinnoittelun osalta sopimuksen keskeiset ominaisuudet sisältäen riskit ja hyödyt. Omakotiliitto edellyttääkin, että yhtiöt parantavat kuluttajaviestintäänsä. Tilanteissa, joissa sopimusehdot ovat jääneet kuluttajalle epäselväksi, tulisi sähkölaskua kohtuullistaa.

- Tiedossamme on, että edellisten ongelmien lisäksi sähkönmyyntiyhtiöt ovat yksipuolisesti irtisanoneet asiakkaidensa hintakattosopimuksia. Omakotiliitto ei hyväksy tätä sähköyhtiöiden toimintaa. Jos nykyisellä sääntelyllä vastaavaa ei pystytä estämään, tulee sääntelyä tarkastella uudestaan, toteaa Silander. Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kallistuneet sähkön hinnat ovat järkyttäneet tänä talvena suomalaisia. Kuva: Viivi Handolin
Kallistuneet sähkön hinnat ovat järkyttäneet tänä talvena suomalaisia. Kuva: Viivi Handolin
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 72 000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajan ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500 000 vapaa-ajan asunnon omistajan etua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme