Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK julkaisi laajan tietopaketin työelämästä Ukrainasta Suomeen tuleville

Jaa

SAK on laajentanut Työelämänpelisäännöt.fi-palvelun ukrainan- ja venäjänkielisiä sisältöjä, jotta sotaa pakenevilla ukrainalaisille on helposti ymmärrettävää tietoa suomalaisesta työelämästä omalla äidinkielellään.

Tilapäisen suojelun direktiivi mahdollistaa sotaa pakeneville ukrainalaisille automaattisesti työluvan. Jos työluvan saaneiden tiedot suomalaisesta työelämästä ovat heikot, heitä saatetaan käyttää työelämässä hyväksi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistuttaa, että kaikkiin Suomessa työtä tekeviin on sovellettava samoja työehtoja kuin suomalaisiin.

– Sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat erittäin haavoittuvassa asemassa. Jo nyt on kuultu esimerkkejä, että heidän hädänalaista tilannettaan on yritetty käyttää hyväksi. Haluamme varmistaa, että ukrainalaisilla on saatavilla luotettavaa tietoa työelämästä.

Ukrainalaisia on työskennellyt Suomessa aiemminkin kausityöntekijöinä ja esimerkiksi rakennuksilla, mutta nyt heitä tulee töihin todennäköisesti muillekin aloille. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen voi saapua Ukrainasta tämän vuoden aikana jopa 80 000 Venäjän hyökkäyssotaa pakenevaa ihmistä.

– Haluamme tarjota Ukrainasta Suomeen töihin tuleville selkeää ja helposti ymmärrettävää tietoa työntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista. Siksi päätimme nopealla aikataululla laajentaa Työelämänpelisäännöt.fi-palvelun ukrainan- ja venäjänkielisiä sisältöjä, Jarkko Eloranta sanoo.

SAK avasi Työelämänpelisäännöt.fi-palvelun marraskuussa. Palvelusta löytyy kattava Työelämän ABC -tietopaketti työelämän pelisäännöistä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi. Lisäksi perustietoja suomalaisesta työelämästä on palvelussa tarjolla 18 muulla kielellä, joita ovat viro, somali, arabia, kiina, thai, espanja, saksa, puola, ranska, dari, farsi, nepali, latvia, kurdi (sorani), turkki, vietnam, burma ja tagalog.

Työelämän pelisäännöt -palveluun sisältyy myös SAK:n työsuhdeneuvonta, joka tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa erityisesti ulkomaalaistaustaisille työntekijöille sekä nuorille. Maksuton palvelu on avoin kaikille eikä kysyjän tarvitse kuulua ammattiliittoon. Palvelua saa suomeksi ja englanniksi soittamalla numeroon 0800 414 004 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tyosuhdeneuvonta@sak.fi. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaisin kello 14–17 sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9–11 ja 12–15.

Työelämänpelisäännöt.fi ukrainaksi
Työelämänpelisäännöt.fi venäjäksi

Yhteyshenkilöt

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Marjo Pihlajaniemi, puh. 0400 969 633

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s måttstock på ett gott arbete: Arbetstagarna mår bättre på de arbetsplatser där det finns en förtroendeman18.5.2022 07:00:22 EEST | Tiedote

Kvaliteten på arbetslivet försämras av en allt högre arbetstakt och strävan efter att maximera effektiviteten, även om arbetsförhållandena som helhet har förbättrats under de senaste åren. Arbetslivskvaliteten är bättre på de arbetsplatser där det finns en förtroendeman. Det här framgår av FFC:s måttstock på ett gott arbete, som visar hur arbetsförhållandena i FFC:s branscher utvecklas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme