Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK kehysriihestä: Asioiden kiireellisyys laitettiin oikeaan järjestykseen

Jaa

Talouspolitiikan akuutein tehtävä on lieventää koronakriisin aiheuttamia ongelmia ja ehkäistä pitkäaikaistyttömyyttä ja syrjäytymistä. Julkisen talouden vahvistamisen ja kestävyysvajeen umpikuromisen aika on luontevasti myöhemmin.

Kehysriihineuvotteluissa hallitus päätyi ylittämään aiemmin sopimansa menokehyksen vielä vuosina 2022–2023. Hallitus sopi myös maltillisista veronkorotuksista ja julkista taloutta vahvistavista työllisyystoimista.

– Kehysten ylittäminen on poikkeuksellista, mutta niin ovat ajatkin. Tämä hallitus tullaan muistamaan ja arvostelemaan sen mukaan, miten se hoiti koronakriisin ja siihen liittyvät taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat. Julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden vahvistaminen ei ole samalla tapaa kiireellinen asia kuin korona ja siitä jaloilleen nouseminen, muistuttaa SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Hallitus sopi kehysriihessä työllisyystoimista, joilla pyritään auttamaan ihmisiä pääsemään töihin. Jotkut näistä aiheuttavat julkiselle taloudelle myös suoria kustannuksia, mutta toimien oikeutus tulee siitä, että ne lisäävät osallisuutta ja parantavat ihmisten mahdollisuuksia työllistyä. Esimerkiksi päätös käynnistää osatyökykyisten työllistämiseen tähtäävä Välittäjä oy Ruotsin Samhall-yhtiön mallin pohjalta on tällainen positiivinen työllisyystoimi.

– Osatyökykyisten työllistymisen tukeminen on juuri oikeanlaista työllisyyspolitikkaa, jossa keskiössä on ihmisten auttaminen eikä rankaiseminen. Tällaisilla toimilla vahvistetaan osallisuutta, kun taas sosiaaliturvan heikennyksillä lisättäisiin eriarvoisuutta.

Edeltävät hallitukset ovat leikanneet koulutuksesta ja samaan aikaan työelämän osaamisvaatimukset ovat kasvaneet. Osaamisen kriisiä on korostanut entisestään korona-ajan etäopiskelu. Siksi nyt kehysriihessä tehdyt panostukset koulutukseen ovat erittäin tervetulleita.

– Meille on kertynyt hyvinvointivelkaa, joka täytyy maksaa mahdollisimman pian. Koko väestön osaamisen varmistaminen ehkäisee syrjäytymistä ja tukee taloutta ja työllisyyttä pitkälläkin aikavälillä, Ilkka Kaukoranta sanoo.

Työttömyysturvaan ei tullut uusia heikennyksiä

Kehysriihessä päätettiin työvoimapalveluiden siirtämisestä kuntiin.

– Olennaista ei ole, kuka työllisyyspalvelut järjestää, vaan se, että palvelut aidosti tukevat ja auttavat työttömiä työllistymään. Työttömien palveluiden siirto kuntiin voi parhaimmassa tapauksessa parantaa palveluita, mutta jatkotyössä on varmistettava, että kunnat saavat riittävät kannustimet ja resurssit laadukkaiden palveluiden tuottamiseen, vaatii SAK:n johtaja Saana Siekkinen.

Hallitus päätti tehdä hallituskauden loppuun mennessä uusia työllisyystoimia, joilla vahvistetaan julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla.

– Uusien työllisyystoimien hakeminen ei saa johtaa uusiin työttömyysturvan heikennyksiin. Hallitus on jo aiemmin päättänyt työttömyysturvan lisäpäivien poistamisesta sekä työttömien työnhakuvelvoitteita merkittävästi kiristävästä pohjoismaisen työnhaunmallin valmistelusta. Näiden lisäksi ei tarvita mitään uusia kiristyksiä tai heikennyksiä, huolehtii Siekkinen.

Teollisuuspolitiikka luo edellytyksiä työllisyydelle ja talouskasvulle

Kehysriihen yhteydessä hallitus sopi teollisuuspoliittisesta ohjelmasta ja teollisuuden sähköistämisen tuesta. Vanhan päästökauppakompensaation korvaavan teollisuuden sähköistämisen tuen tarkoitus on edistää päästövähennyksiä, torjua hiilivuotoa ja turvata teollisuuden kilpailukykyä.

– Suljettavasta tehtaasta irtisanottavaa työntekijän ei auta se, että työttömyysturvaa leikataan. Sen sijaan uuden työpaikan löytymistä voidaan helpottaa investointeihin kannustavalla elinkeinopolitiikalla, muistuttaa SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Lauri Muranen.

Suomalaista työelämää pitää kehittää pohjoismaisen mallin pohjalta

Kehysriihen yhteydessä neuvoteltiin myös paikallisen sopimisen edistämisestä. Hallitus päätyi pitäytymään hallitusohjelman kirjauksessa, eli paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten kautta. SAK kannattaa työehtosopimusten puitteissa tapahtuvaa tasapuolista paikallista sopimista. Työnantajien irtaantumiset alakohtaisista työehtosopimuksista ovat kuitenkin heikentäneet edellytyksiä paikallisen sopimisen edistämiselle.

– Kattavat alakohtaiset työehtosopimukset muodostavat pohjoismaisen mallin ytimen. Kun työnantajat horjuttavat työmarkkinoiden peruskiveä, niin sen päälle on vaikea samaan aikaan rakentaa uutta. Työnantajien pyrkimykset irtautua sopimusjärjestelmästä vaikeuttavat tasapuolisen paikallisen sopimisen edistämistä, toteaa SAK:n työehtoasiantuntija Karoliina Huovila.

Hallituksen kunnianhimoiset suunnitelmat lisätä työperäistä maahanmuuttoa korostavat entisestään työehtosopimusten ja työelämän minimiehtojen merkitystä.

– Työmarkkinajärjestöt kannattavat työperäisen maahanmuuton lisäämistä, mutta samalla pitää varmistaa suomalaisten työehtojen noudattaminen. Hallitusohjelman kirjaukset alipalkkauksen sanktioinnista pitää toteuttaa ja työehtosopimusten yleissitovuus turvata, vaatii Huovila.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC, Akava och STTK: Finland bör stödja EU:s stimulanspaket6.5.2021 11:12:20 EEST | Tiedote

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK betonar att konsekvenserna kan bli allvarliga om EU:s stimulanspaket fälls i Finland. Om paketet förkastas skulle det sannolikt uppstå marknadstumult som leder till att arbetstillfällen försvinner och vår viktigaste exportregion, unionens inre marknad, lamslås. Organisationerna påpekar att redan det att man åstadkom paketet hade en lugnade effekt på marknaden och har ingett hopp åt världsdelen som har drabbats hårt av coronaviruset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme