Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n vaalitavoitteet keskittyvät turvalliseen ja laadukkaaseen työelämään

Jaa

SAK:n tavoitteet seuraavalle vaalikaudelle on julkaistu. SAK:n mielestä työelämän lainsäädäntöä tulee kehittää vastaamaan paremmin nykyistä työelämää.

SAK:n tärkein tavoite on varmistaa, että työntekijän asema vahvistuu tulevalla vaalikaudella. Palkkojen ja työehtojen vähimmäistaso ja työntekijöiden suojelun periaate on turvattava kattavilla työ- ja virkaehtosopimuksilla ja laadukkaalla työlainsäädännöllä. Vain valtakunnalliset työehtosopimukset antavat yleissitovuuden kautta turvaa alan kaikille työntekijöille. Yleissitovuutta on vahvistettava työehtosopimusjärjestelmässä.

Ammattiliittoon kuuluvilla työntekijöillä on oltava oikeus valita edustajakseen työehtosopimuksessa sovittu luottamusmies kaikilla työpaikoilla.

-    Nyt tämä ei toteudu kaikilla työpaikoilla, siksi lakia on muutettava, kertoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Tasavertaista paikallista sopimista voidaan kehittää työehtosopimusjärjestelmän puitteissa, mutta se vaatii työntekijöiden neuvotteluaseman vahvistamista.
SAK:n toinen päätavoite on, että seuraavalla vaalikaudella hoidetaan kuntoon myös niiden työntekijöiden asiat, jotka ovat heikossa työmarkkina-asemassa, kuten nuoret ja maahan muuttaneet työntekijät.

-    Pari viime vuotta on osoittanut, ettei hyväksikäyttö työelämässä ole marginaali-ilmiö, vaan sitä tapahtuu silmiemme edessä. Esimerkiksi alipalkkausta ei ole säädetty rangaistavaksi, eivätkä muutkaan keinot puuttua työperäiseen hyväksikäyttöön ole riittäviä. Uhrien asemaa ja toimivia oikeussuojakeinoja on kehitettävä ripeästi.

SAK haluaa viranomaisille ja ammattiliitoille lisää keinoja puuttua epäkohtiin. Esimerkiksi ammattiliitot tarvitsevat kanneoikeuden, jotta ne voivat nostaa kanteen työntekijän puolesta. Tämä on tärkeää silloin, kun uhri ei uskalla tai pysty itse toimimaan.

-    Lainsäädännön on oltava uhrin puolella. Esimerkiksi vanhentumis- ja kanneajat ovat liian lyhyitä, koska työperäisen hyväksikäytön ja niihin liittyvien työaikariitojen selvittäminen on poikkeuksellisen vaikeaa ja pitkäkestoista, Eloranta muistuttaa.

Työttömyyden kohdatessa ihmiselle on luotava parhaat mahdolliset puitteet päästä takaisin työelämään. SAK haluaa TE-toimiston asiantuntijalle mahdollisuuden muokata työttömälle sellainen kokonaisuus, joka palvelee hakijaa parhaiten. Työnhakijalla täytyy myös olla mahdollisuus esimerkiksi opiskella työnhaun aikana ja saada palvelut yhdeltä luukulta.

-    Myös ansiosidonnaiselle pääsemistä tulee helpottaa. Erityisesti matalapalkkaisilla aloilla työskennelleiden työttömien toimeentulo kaipaa parantamista.

Turvallinen työelämä on keskeistä kaikissa SAK:n tavoitteissa. Eloranta pitää tärkeänä päivittää työsuojelusäännöksiä henkisen jaksamisen ja kuormituksen hallinnan parantamiseksi sekä väkivallan uhan torjumiseksi työpaikoilla. 

-    On syntynyt myös uusia tarpeita. Ilmastoperäiset terveysriskit näkyvät jo monen työntekijän arjessa, mutta sään ääriolosuhteiden lisääntymistä ei ole huomioitu kovin hyvin nykyisissä työsuojelusäännöksissä. Tarvitaan tarkempaa sääntelyä muun muassa työn tauottamisesta ja helteeltä suojautumisesta.

Kaikki SAK:n vaalitavoitteet löytyvät osoitteesta www.vaalitavoitteet.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme