Suomen Yrittäjät

Saman toimialan yritysten yhteistyön riski nousemassa - Yrittäjät esittää ennakollista kilpailuneuvontaa

Jaa
Suomen Yrittäjät esittää, että yrityksille otetaan käyttöön tehokas kilpailuneuvonta, jotta yrittäjät tietävät, että toimivat varmasti kilpailulain mukaisesti.
Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä, kuvaajan nimi mainittava.
Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä, kuvaajan nimi mainittava.

Kilpailulain muutosta on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. Lakia pitää muuttaa, koska kilpailuviranomaisten toimivaltuuksia sääntelevän direktiivin keinot on annettava jäsenvaltioiden kilpailuviranomaisten käyttöön viimeistään helmikuussa 2021.

- On hyvä, että kilpailua vaalitaan ja sen häiriöitä voidaan poistaa tehokkaasti, Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin sanoo.

Työryhmän esitys lähti lausuntokierrokselle tänään. Grekin kuului työryhmään.

Yritykset tarvitsevat ennakollista neuvontaa kilpailuasioihin

Ilman kallista asiantuntija-apua ei nykyisin pysty ennalta varmistumaan, onko aiottu liiketoiminta saman alan yritysten kanssa sallittua vai ei. Tämä on ongelma pienille yrityksille ja esimerkiksi niiden yhdistyksille.

- Esitämme, että yrityksille luodaan tehokas neuvonta. Sitä tarvitaan, jotta riskejä voidaan kohtuullistaa ja arvioida ennalta, onko toiminta kilpailulain mukaista, Grekin vaatii.

Yritykset esittelisivät yhteistyönsä kilpailuviranomaiselle, ja viranomaisella olisi kuukausi aikaa huomauttaa kilpailuriskistä. Jos viranomainen ei reagoi, yritykset voisivat toimia vilpittömin mielin kuvaamallaan tavalla. Puuttumattomuus olisi voimassa määräajan, esimerkiksi kaksi vuotta. Tehokasta neuvontaa on käytössä esimerkiksi Australiassa, Ranskassa, Irlannissa sekä Singaporessa.

Kiristyvät sakot vähentävät haluja toimialojen yhteisiin hankkeisiin

Julkiset hankkijat toivovat pk-yrityksiltä yhteistarjouksia. Yritykset eivät uskalla tehdä niitä, sillä tulojen ja urakan jakamisen yritysten kesken pelätään olevan kiellettyä kilpailun rajoittamista. Yhteistarjoukset tapahtuisivat täysin yritysten riskillä. Rangaistukset ovat jo nyt kovia, jopa 10 prosenttia liikevaihdosta.

Lakimuutos vaikeuttaa saman toimialan yritysten yhteistä järjestötoimintaa, vaikuttamista ja verkostoitumista. Jos tällaisessa yhteenliittymässä tapahtuisi kiellettyä kilpailunrajoittamista, rangaistukset kiristyvät rajusti, ja niistä voisi joutua vastuuseen kuka tahansa yhteenliittymän jäsen. Seuraamusmaksun laskennassa huomioidaan jatkossa yhteenliittymän oman liikevaihdon lisäksi myös sen jäsenten maailmanlaajuinen liikevaihto.

- Yhteenliittymät, kuten saman toimialan yritysten yhdistykset, tekevät yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeää työtä esimerkiksi innovaatioiden ja suomalaisen kilpailukyvyn eteen. Koronakriisissä yritysten järjestöjen tärkeys ja merkitys on jo näkynyt tiedonvälittäjänä yritykselle ja ratkaisujen tarjoajana yhteiskunnalle, Grekin muistuttaa.

Kriisissä ei olisi varaa siihen, että taloudellista toimintaa jää toteutumatta.

- Kilpailusäännöistä onkin nyt peruutettu EU:ssa, jotta esimerkiksi yritysten terveysteknologinen osaaminen valjastetaan koronaviruksen aiheuttaman taudin nujertamiseen, Grekin toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä, kuvaajan nimi mainittava.
Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä, kuvaajan nimi mainittava.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye