Suomen Palopäällystöliitto ry

Sammuvaa, kytevää vai liekehtivää? Sopimuspalokuntien tulevaisuuskatsaus on julkaistu

Jaa

Sopimuspalokuntatoiminnan elinvoimaisuus on useiden haasteiden edessä. Suomen Palopäällystöliiton julkaisema tutkimus tuotti tarkastelun sopimuspalokuntien nykytilasta ja tulevaisuusskenaarioista.

Onko sopimuspalokuntatoiminta tulevaisuuden Suomessa sammuvaa, kytevää vai liekehtivää?
Onko sopimuspalokuntatoiminta tulevaisuuden Suomessa sammuvaa, kytevää vai liekehtivää?

Haasteita sopimuspalokunnille aiheuttavat muun muassa alue- ja väestörakenteen muutokset, kysymykset palokuntalaisten riittävyydestä sekä osaamis- ja kuntovaatimukset. Nyt julkaistu tutkimus tarjoaa tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja avaa näkökulmia sopimuspalokuntien mahdollisiin kehityskulkuihin. Lisäksi se luo pohjaa yhteiskunnalliselle keskustelulle toiminnan tulevaisuudesta.

Tulevaisuustarkastelun havainnot tiivistyvät viiteen johtopäätökseen ja kehittämissuositukseen:

  1. Sopimuspalokuntatoiminnasta tarvitaan selkeä kokonaiskuva, josta ilmenevät myös eri toimijoiden roolit, vastuut ja velvollisuudet kokonaisuudessa.
  2. Kehittämisen kansallista tahtotilaa on vahvistettava, ja siihen sitoutuminen tulee varmistaa kansallisesti, alueellisesti ja paikallisesti.
  3. Yhteistyön vahvistamiselle on selkeä tilaus.
  4. Palokuntayhdistysten toimintaedellytysten turvaaminen, hyvinvoinnin vahvistaminen ja tukeminen sekä monipuolinen viestintä ovat oleellisia teemoja palokuntatoiminnan jatkuvuuden näkökulmasta.
  5. Tarve joustaville toimintamalleille korostuu tulevaisuudessa.

Sopimuspalokuntatoiminnan ja pelastustoimen tulevaisuuden toimintakyky ratkaistaan tämän päivän päätöksillä ja toimenpiteillä. Päätöksiä tehdään paikallisesti, alueellisesti ja kansallisesti.

Suomen Palopäällystöliiton tilaaman sopimuspalokuntien tulevaisuustarkastelun toteutti Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n sekä Juha Heikkala Consultingin asiantuntijoiden muodostama konsortio. Tutkimuksen rahoitti Palosuojelurahasto.

 Lisätietoa ja materiaalit: sppl.fi/tulevaisuuskatsaus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Onko sopimuspalokuntatoiminta tulevaisuuden Suomessa sammuvaa, kytevää vai liekehtivää?
Onko sopimuspalokuntatoiminta tulevaisuuden Suomessa sammuvaa, kytevää vai liekehtivää?
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Huoli kasvaa pelastushenkilöstön turvallisuudesta tieliikenneonnettomuuspaikoilla: Vauhti pois ja katse eteenpäin21.4.2021 09:20:36 EEST | Tiedote

Suomen Palopäällystöliitto on huolissaan pelastushenkilöstön turvallisuudesta tieliikenneonnettomuuspaikoilla. Tiistaina 20.4.2021 Ykköstiellä tapahtuneessa onnettomuudessa säästyttiin henkilövahingoilta, mutta ainekset murheelliseen lopputulokseen olivat olemassa. Onnettomuuspaikan raivaustöissä suoja-autona käytetty säiliöauto vaurioitui hinauskuntoon rekan törmättyä siihen. Säiliöauto on poissa hälytystehtävistä kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme