Jyväskylän yliopisto

Sari Sulkunen: Tekeillä olevassa lukutaitostrategiassa huomioidaan myös aikuisten taitojen kehittäminen

Jaa

Lukutaito on muuttumassa monilukutaidoksi. Suomalaisille tehdään parhaillaan lukutaitostrategiaa, jossa ei unohdeta aikuisten taitojen kehittämistä. Mukana työssä on myös apulaisprofessori Sari Sulkunen Jyväskylän yliopistosta. Hän muistuttaa, että suomalaisten lukutaito on edelleen hyvällä tasolla, monilukutaidossakin kuulumme kärkimaihin.

Apulaisprofessori Sari Sulkunen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Apulaisprofessori Sari Sulkunen. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Monilukutaidon merkitys nousee esiin työn alla olevassa lukutaitostrategiassa, jossa lukutaito määritellään monilukutaidoksi. Strategiaa varten Opetushallitus on koonnut monialaisen työryhmän, jonka jäsen on myös apulaisprofessori Sari Sulkunen Jyväskylän yliopistosta.

Alkuvuodesta alkanut työ pitäisi saattaa maaliin vielä tämän vuoden puolella.

– Tiiviin rupeaman pyrkimyksenä on koota yksiin kansiin lukutaitotyön moninaisuus. Tässä on mahdollisuus tehdä näkyväksi lukutaitotoimijoiden joukko. Strategian avulla voidaan myös suunnitella, miten lukutaitotyötä voidaan rahoituksen avulla tukea.

Monilukutaito kuuluu Jyväskylän yliopiston tutkimuksen profilointialueisiin. MultiLEAP -profolointialuella monilukutaitoa tutkitaan monen tieteenalan näkökulmista. Tutkimuksilla tuetaan myös tekeillä olevaa strategiaa.

Strategia on poikkeuksellinen, sillä se kattaa kaikki ikäluokat, kun aiemmat linjaukset keskittyivät vain lapsiin ja nuoriin.

– Aikuiset eivät saa jäädä lukutaitotyön marginaaliin, mutta tiettyjen tutkimusten näkyvyyden takia näin on käynyt, vaikka tiedetään, että monilla aikuisillakin on haasteita arjen tekstitoiminnassa.

Lisää lukutaidon tilanteesta JYUnity-verkkolehden jutussa.

Lisätietoja myös Sari Sulkunen, apulaisprofessori, puh. 040 805 3246, sari.sulkunen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Apulaisprofessori Sari Sulkunen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Apulaisprofessori Sari Sulkunen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme