Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Satakunnassa tuetaan turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan 

Jaa
Satakunnan alueella viime syksynä alkanut Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hanke edistää turvapaikanhakijoiden ja tilapäisen suojelun statuksessa olevien työllistymistä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Hanke tarjoaa myös tukea työnantajille rekrytoinneissa ja avustaa tarvittaessa työsuhteen aikana.

– Tarjoamme turvapaikanhakijoille ja tilapäisen suojelun statuksella olevien yksilöllistä ja ryhmämuotoista tukea työnhaussa ja suomalaiseen työelämään perehtymisessä, sekä suomen ja englannin kielten opetusta ja digitaitojen ohjausta, kuvailee Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hankkeen projektipäällikkö Milka Saari Diakonia-ammattikorkeakoulusta. 

Hankkeessa on tähän mennessä perehdytetty kohderyhmää digitaitoihin ja annettu lisäresurssia kielen oppimiseen työnhaun pajojen merkeissä Porin vastaanottokeskuksessa. Keväällä suomen ja englannin kielen opetus jatkuu monimuotoisena. Lisäksi työnhaun tukeminen jatkuu säännöllisesti. 

– Tarjoamme myös kuudellekymmenelle henkilölle tarvittaessa korttikoulutusmahdollisuudet työllistymisen tukemiseksi, Saari sanoo.  

Hankkeessa annetaan tukea myös työnantajille rekrytoinnissa ja työsuhteen aikana. 

–Tarjoamme työnantajille tukea rekrytointiprosessin sujuvoittamiseen, voimme jopa jalkautua työpaikoille ohjeistamaan ja käytettävissämme on myös tulkit tarvittaessa, unohtamatta vertaistuellisten tapaamisten järjestämistä. Voimme tarjota myös ammattialaan kohdennettua suomen kielen opetusta työnantajien toiveesta joko Diakin kampuksella tai työpaikalla, Saari kertoo. 

Hyvinvoinnin ja kotouttamisen tukeminen tärkeää 

Saari kertoo, että hankkeelle on ollut pitkään tarvetta, sillä etenkin yksityismajoituksissa oleville turvapaikanhakijoille ei ole ollut tähän asti tarjolla tarpeeksi suomen kielen opetusta ja eikä työnhaun tukeen ole ollut riittävästi resursseja. 

– Turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua hakevien tai sitä saavien työllistymisen edistäminen ja kotouttaminen on tärkeää heidän hyvinvointinsa ja mielenterveytensä tukemiseksi. Tämä palvelee myös koko maakunnan hyvinvointia, kun jokainen otetaan työnhaussa huomioon taustasta riippumatta. Hanke ehkäisee kohderyhmän syrjäytymistä ja auttaa yrityksiä ja julkisen alan toimijoitatyövoimapulassa, Saari sanoo. 

Työllistymistä koskevan yhteistyön selkeyttämistä aloitetaan 

Hankkeessa kutsutaan keskeiset työllistymistä tukevat toimijat koolle, ja kerrataan mitä kukin jo tekee tilapäistä suojelua hakevien ja muiden turvapaikanhakijoiden työllistymisenedistämiseksi, ja mitkä ovat keskeiset yhteistyön kehittämiskohteet. 

– Sovimme vastuunjaosta eri toimijoiden kesken, minkä avulla pyritään helpottamaan ja nopeuttamaan hakijoiden työnhakua, Saari tiivistää. 

Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajana on Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Hankkeen toiminta-aika on 1.9.2022–31.12.2023. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme