Satakunnassa tuetaan turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan
– Tarjoamme turvapaikanhakijoille ja tilapäisen suojelun statuksella olevien yksilöllistä ja ryhmämuotoista tukea työnhaussa ja suomalaiseen työelämään perehtymisessä, sekä suomen ja englannin kielten opetusta ja digitaitojen ohjausta, kuvailee Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hankkeen projektipäällikkö Milka Saari Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
Hankkeessa on tähän mennessä perehdytetty kohderyhmää digitaitoihin ja annettu lisäresurssia kielen oppimiseen työnhaun pajojen merkeissä Porin vastaanottokeskuksessa. Keväällä suomen ja englannin kielen opetus jatkuu monimuotoisena. Lisäksi työnhaun tukeminen jatkuu säännöllisesti.
– Tarjoamme myös kuudellekymmenelle henkilölle tarvittaessa korttikoulutusmahdollisuudet työllistymisen tukemiseksi, Saari sanoo.
Hankkeessa annetaan tukea myös työnantajille rekrytoinnissa ja työsuhteen aikana.
–Tarjoamme työnantajille tukea rekrytointiprosessin sujuvoittamiseen, voimme jopa jalkautua työpaikoille ohjeistamaan ja käytettävissämme on myös tulkit tarvittaessa, unohtamatta vertaistuellisten tapaamisten järjestämistä. Voimme tarjota myös ammattialaan kohdennettua suomen kielen opetusta työnantajien toiveesta joko Diakin kampuksella tai työpaikalla, Saari kertoo.
Hyvinvoinnin ja kotouttamisen tukeminen tärkeää
Saari kertoo, että hankkeelle on ollut pitkään tarvetta, sillä etenkin yksityismajoituksissa oleville turvapaikanhakijoille ei ole ollut tähän asti tarjolla tarpeeksi suomen kielen opetusta ja eikä työnhaun tukeen ole ollut riittävästi resursseja.
– Turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua hakevien tai sitä saavien työllistymisen edistäminen ja kotouttaminen on tärkeää heidän hyvinvointinsa ja mielenterveytensä tukemiseksi. Tämä palvelee myös koko maakunnan hyvinvointia, kun jokainen otetaan työnhaussa huomioon taustasta riippumatta. Hanke ehkäisee kohderyhmän syrjäytymistä ja auttaa yrityksiä ja julkisen alan toimijoitatyövoimapulassa, Saari sanoo.
Työllistymistä koskevan yhteistyön selkeyttämistä aloitetaan
Hankkeessa kutsutaan keskeiset työllistymistä tukevat toimijat koolle, ja kerrataan mitä kukin jo tekee tilapäistä suojelua hakevien ja muiden turvapaikanhakijoiden työllistymisenedistämiseksi, ja mitkä ovat keskeiset yhteistyön kehittämiskohteet.
– Sovimme vastuunjaosta eri toimijoiden kesken, minkä avulla pyritään helpottamaan ja nopeuttamaan hakijoiden työnhakua, Saari tiivistää.
Turvapaikanhakijat töihin Satakuntaan -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja osatoteuttajana on Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Hankkeen toiminta-aika on 1.9.2022–31.12.2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiTietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme