Leivon Leipomo Oy

Sataprosenttinen kaurapasta onnistui viimeinkin – innovaatio vaati lähes seitsemänsataa testiä

Jaa
Leivon Leipomo on kehittänyt Suomen ensimmäisen sataprosenttisen kaurapastan. Aiemmissa kaurapastoissa on ollut kauraa noin kolmannes. Uusi Kaurakas tuulettaa pastahyllyä myös vastuullisuudellaan: kotimainen täysjyväkaura kulkee vain noin seitsemänkymmentä kilometriä matkallaan pellolta pastaksi.
Suomalainen Kaurakas-putkipasta sisältää vain täysjyväkauraa eikä ollenkaan vehnää.
Suomalainen Kaurakas-putkipasta sisältää vain täysjyväkauraa eikä ollenkaan vehnää.

Oletko huomannut, paljonko kaurapastoissa on kauraa? Yleensä kauraa on noin kolmannes ja loppu on esimerkiksi ulkomaista durumvehnää.

Nyt tamperelainen Leivon Leipomo lanseeraa Suomen ensimmäisen sataprosenttisen kaurapastan. Vehnää siinä ei ole lainkaan. Tuoteidea kuulostaa helpolta, mutta runsaskuituisen Kaurakas-pastan kehitystyö oli kaikkea muuta.

– Aivan järjetön työ! Kaura eroaa vehnästä niin paljon, että tuotekehityksessä tehtiin liki seitsemänsataa koetta, ennen kuin kaurapastasta tuli sellaista kuin pitääkin. Nyt kotona on helppo vaihtaa vehnämakaronilaatikko terveelliseen ”kauraloodaan”, tuotekehitystä vetänyt Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.

Proteiinia enemmän kuin nakissa

Innovaation taustalla on Leivon Leipomon tiivis yhteistyö suomalaisten kauratutkijoiden ja viljelijärenkaan kanssa. Viljelytekniikoita kehittämällä – esimerkiksi maaperän ja lannoituksen balansoinnilla – kauran proteiinipitoisuus nousi ennätyksiin.

Sata grammaa Kaurakas-pastaa sisältääkin peräti kahdeksantoista grammaa proteiinia. Se on enemmän kuin nakissa.

– Kaurassa on proteiinia, hyvä aminohappokoostumus, hyvää rasvaa ja beetaglukaania eli liukoista kuitua. Kaura on monipuolinen viljaraaka-aine ja sen maku on hyvä, Luonnonvarakeskuksen (Luken) erikoistutkija Veli Hietaniemi sanoo.

Nyt arvostetaan lähipastaa – muinoin mainostettiin ”Corleonea”

Kaurakas-putkipasta syntyy noin seitsemänkymmenen kilometrin säteellä pelloista. Kaura kuivataan Kasken tilalla Kiikoisissa, jauhetaan myllyssä Kokemäellä ja kaulitaan pastaksi Eurassa.

Vuonna 1913 perustettu Leivon Leipomo on ehtinyt kokeilla pastabisnestä kerran aiemmin. Corleone-durumpastaa mainostettiin 90-luvun lopussa Kummisetä-henkisellä sloganilla: ”tuorepasta, josta et voi kieltäytyä”. Ajat ovat muuttuneet, onneksi. Nyt valttia ovat kotimaiset raaka-aineet, ja terveellisen lähiruoan puolesta liputtavat sekä kuluttajat että kauppa.

Lisäaineettoman Boltsi-pyörykän keksijältä

Uusi Kaurakas-pasta on Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun finalistituote. Finaalipaikka oli Leivon Leipomolle jo toinen. Vuonna 2019 voittajaksi singahti lisäaineeton kaura-siemenpyörykkä Boltsi.

– Boltsin myyntiluvut nakuttavat yhä tapissa. Perhe on kasvanut ”kaura-ranskalaisilla” eli Boltsi Rinkuloilla ja juuri lanseeratulla Boltsi Burgerilla, Leivon Leipomon ja Boltsin toimitusjohtaja Harri Jaakkola kertoo.

Suomalaisella Kaurakas-pastalla on nyt hyvä sauma kasvaa Boltsin veroiseksi kestosuosikiksi, vaikka Menestysresepti-voittoa ei tänä vuonna tullut.

– Meille on suurin voitto saada sataprosenttinen kaurapasta suomalaisten keittiöihin. Bolognesen kotimaisuusaste ja vastuullisuus osuvat nappiin, kun laittaa Kaurakas-pastan porisemaan ja kokeilee jauhelihan vaihteluksi Boltsi-pyöryköitä, Harri Jaakkola summaa.

Kaurakas-putkipasta on saatavana Prismoista ja S-marketeista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tuotantopäällikkö Anssi Räntilä / Leivon Leipomo Oy
0500 237 316
anssi.rantila@leivonleipomo.fi


toimitusjohtaja Harri Jaakkola / Leivon Leipomo Oy
0500 734 052
harri.jaakkola@leivonleipomo.fi

Kuvat

Suomalainen Kaurakas-putkipasta sisältää vain täysjyväkauraa eikä ollenkaan vehnää.
Suomalainen Kaurakas-putkipasta sisältää vain täysjyväkauraa eikä ollenkaan vehnää.
Lataa
Kaurakas-putkipasta sopii tuttuihin ja uusiin pastaruokiin. Kokeile nokkospeston kera!
Kaurakas-putkipasta sopii tuttuihin ja uusiin pastaruokiin. Kokeile nokkospeston kera!
Lataa
– Olen hirveän innokas kokeilemaan asioita, jotka tuntuvat mahdottomilta, Kaurakas-pastan kehitystä uurastanut Anssi Räntilä sanoo.
– Olen hirveän innokas kokeilemaan asioita, jotka tuntuvat mahdottomilta, Kaurakas-pastan kehitystä uurastanut Anssi Räntilä sanoo.
Lataa
Suomalainen lähiruoka on nyt pinnalla, mutta 90-luvun lopulla Leivon Leipomo valmisti tuorepastaa Corleone-nimellä.
Suomalainen lähiruoka on nyt pinnalla, mutta 90-luvun lopulla Leivon Leipomo valmisti tuorepastaa Corleone-nimellä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Leivon Leipomo Oy
Leivon Leipomo Oy
Keihäskatu 4
33530 Tampere

(03) 258 5111http://leivonleipomo.fi/

Leivon Leipomo Oy on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Sen perusti vuonna 1913 leipuripariskunta August ja Fanny Leivo. Leipomo on säilynyt saman perheen omistuksessa, ja nykyinen toimitusjohtaja Harri Jaakkola on neljännen polven leivolainen. Leivon Leipomo työllistää noin sata henkilöä. Tämänhetkiset pisimmät työurat ulottuvat viidelle vuosikymmenelle. Leivon Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Leivon Arina, Jyväjemmari ja ProTerve siemenleipä. Vuonna 2019 Leivon Leipomon kaura-siemenpyörykkä Boltsi voitti Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Leivon Leipomo Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye