Säteilyturvakeskus (STUK)

Säteilyturvakeskus turvaa toimintansa

Jaa

Säteilyturvallisuus Suomessa pystytään turvaamaan koronavirusepidemiasta huolimatta.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) tehtävä on valvoa, että säteilystä ei ole haittaa ihmisille, yhteiskunnalle tai ympäristölle.

Koronaviruksen vuoksi STUK on sopeuttanut toimintansa sellaiseksi, että se selviää tehtävästään myös koronavirusepidemian laajentuessa Suomessa. STUKin työntekijät tekevät esimerkiksi mahdollisimman paljon etätöitä, jotta tartunnoilta vältytään.

Etätyöjärjestelyistä huolimatta STUK huolehtii, että ympäristön säteilyvalvonta toimii ja että STUKilla on aina riittävä tieto säteilytilanteesta Suomessa. STUK on myös varmistanut, että sen laboratoriotoiminta jatkuu ja että STUK kykenee vastaamaan virka-apupyyntöihin, joita se voi saada esimerkiksi tullilta tai rajavartiolaitokselta.

STUKin säteilyvaaratilanteita varten rakentamat valmius- ja hälytysjärjestelyt toimivat myös normaalisti.

Valvontaa kohdennetaan riskien mukaisesti

Koronaviruksen aiheuttama tilanne vaikuttaa esimerkiksi STUKin ydinvoimalaitospaikoilla ja muiden toiminnanharjoittajien luona tekemään valvontaan. Paikan päällä tarkastuksia tehdään toistaiseksi vain turvallisuusmerkitykseltään merkittävimmissä kohteissa ja tarkastusjärjestelyissä otetaan huomioon terveysviranomaisten ohjeet lähikontaktin välttämisestä. STUKin valvontakohteissa on yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden kannalta kriittisiä toimijoita, kuten terveydenhuolto ja ydinvoima, joten tartuntariskiin suhtaudutaan erittäin vakavasti. Suurin osa valvonnasta perustuu asiakirjojen tarkastuksiin. Tämä työ jatkuu normaalisti etätyönä.

STUK on myös varmistunut, että ydinvoimayhtiöt ovat varautuneet koronavirustilanteeseen. Merkittävin koronaviruksen mahdollisesti aiheuttama seuraus olisi käyttöhenkilökunnan yhtäaikainen sairastuminen, mikä vaikuttaisi laitosten käyttöön. Sellainenkaan tilanne ei aiheuttaisi suoraan turvallisuusriskiä. Voimayhtiöissä on riittävät varahenkilöjärjestelyt sairastapausten varalle. STUKin näkemyksen mukaan ydinvoimalaitoksilla on varauduttu riskeihin riittävästi ja ydinvoimalaitoksia voidaan käyttää turvallisesti.

”Säteilyturvallisuus Suomessa perustuu viime kädessä säteilyn käyttäjien vastuulliseen toimintaan ja hyvään turvallisuuskulttuuriin. Koronavirus aiheuttaa sen, että STUKin pitää ottaa käyttöön uudenlaisia työtapoja valvontatehtävissä. Säteilyturvallisuus pystytään varmistamaan tässäkin tilanteessa”, toteaa Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Maailman ensimmäinen ydinmateriaalivalvonnan lohkoketjusovellus SLAFKA – seminaari STUKissa 10.3.5.3.2020 09:45:17 EETKutsu

Säteilyturvakeskuksen, Henry L-Stimson Centerin (USA) ja University of New South Walesin (Australia) asiantuntijat kertovat lohkoketjutekniikan ydinmateriaalivalvonnalle tarjoamista mahdollisuuksista STUKissa tiistaina 10.3. Luotettava ydinmateriaalivalvonta kohtaa uusia hasteita, kun käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen aloittaminen lähenee. Lohkoketjun avulla tieto myös syvälle kallioon sijoitetuista ydinmateriaaleista säilyisi muuttumattomana pitkälle tulevaisuuteen. Tilaisuus on englanninkielinen. Paikka: Säteilyturvakeskus, Laippatie 4, Helsinki. Aika: 10. maaliskuuta klo 13-15. Ilmoittautuminen: Tiedotusvälineiden edustajat voivat ilmoittautua tilaisuuteen 9.3. klo 14.00 saakka osoitteeseen viestinta@stuk.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme