Saturnuksen Enceladus-kuun pinnanalaisessa valtameressä orgaanisia molekyylejä

Jaa

Cassini-luotain on löytänyt Saturnuksen jäisestä Enceladus-kuusta peräisin olevista hiukkasista monimutkaisia orgaanisia yhdisteitä. Löytö tukee käsitystä, jonka mukaan kuun jäänalaisessa vesikerroksessa voi vallita elämälle suotuisat olosuhteet.

Saturnusta vuosina 2004–2017 kiertäneen Cassini-luotaimen tieteelliset mittaukset osoittivat, että Enceladus-kuussa on paksun jäisen kuoren alla valtameri, josta purkautuu materiaa avaruuteen geysir-aktiivisuuden kautta.

Nature-lehdessä 28.6.2018 julkaistu artikkeli osoittaa, että purkautuva materiaali sisältää monimutkaisia orgaanisia yhdisteitä. Professori Juergen Schmidt Oulun yliopiston Tähtitieteen tutkimusyksiköstä on yksi artikkelin kirjoittajista.

Kyseessä on ensimmäinen havainto orgaanisesta materiaalista, joka on peräisin Maan ulkopuolisesta vesiympäristöstä. Löydetyt ainekset ovat peräisin suuremmista orgaanisista molekyyleistä, jotka ovat pilkkoutuneet osuessaan Cassinin mittausinstrumenttiin yli 30 000 kilometrin tuntinopeudella. Aiemmin Cassini on havainnut ainoastaan huomattavasti nyt löydettyjä pienempiä molekyylejä.

Yhdessä aiempien löytöjen kanssa uudet mittaukset viittaavat siihen, että Enceladuksen pinnanalainen valtameri voi olla periaatteessa elinkelpoinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juergen Schmidt, tähtitieteen professori, Oulun yliopisto, puh. 050 4318 047, sähköposti: Jurgen.A.Schmidt@oulu.fi ja jrschmid@sun3.oulu.fi

Tiina Pistokoski, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme