Tampereen yliopisto

”Se nyt kuuluu tähän ikään” – Ikä on merkittävä voimavara eturauhassyöpää sairastaville

Jaa

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä ja siihen sairastutaan yleensä vanhemmalla iällä. Parantuneenkin syövän hoitojen sivuvaikutukset saattavat jäädä jopa pysyviksi haitoiksi miehen elämään.

Tampereen yliopiston tutkijoiden Laura Lahden ja Hanna Ojalan tutkimus lisää ymmärrystä siitä, millaista on vanheta näiden asioiden kanssa ja miten miehet itse ajattelevat eturauhassyövän ja ikääntymisen liittyvän toisiinsa.

Eturauhassyöpä ja sen hoidot aiheuttavat usein pitkäaikaisia tai pysyviä virtsatieoireita, erektiohäiriöitä ja suolisto-oireita. Tutkimuksessa haastateltiin 66–86-vuotiaita eturauhassyöpäpotilaita, jotka kaikki kuvasivat itseään vanhoiksi, vaikka olivatkin hyvin eri ikäisiä.

— Haastatellut kuvasivat sekä syöpään että hoitoihin liittyviä oireita normaaleiksi ja ikään kuuluviksi pikku vaivoiksi. Ikäajattelu olikin merkittävä voimavara eturauhassyöpää sairastaville. Tämän vuoksi elämänlaatu saattaa olla suuristakin oireista huolimatta hyvää, väitöskirjatutkija Laura Lahti kuvailee.

Todellisuudessa eturauhassyövän ja sen hoitojen oireet eivät ole itsessään iän tuomia ja niihin on apua saatavilla. Jos oireet ajatellaan iän myötä tulleina luonnollisina asioina, niihin ei useinkaan haeta apua. Niiden kanssa sinnitellään, vaikka joudutaan rajoittamaan aiemmin tärkeitä asioita, kuten liikuntaharrastuksia tai sosiaalisia tilanteita.

— Monia oireista voidaan helpottaa terveydenhuollosta saatavin keinoin, jolloin sairastuneiden ei tarvitsisi karsia elämästään asioita, jotka ovat olleet heille tärkeitä ennen eturauhassyöpää, Lahti kertoo.

Marraskuussa vietetään eturauhassyöpäkuukautta. Eturauhassyövän kanssa elää Suomessa tälläkin hetkellä noin 50 000 miestä. Väestön vanhenemisen ja syöpähoitojen kehittymisen vuoksi eturauhassyöpä ja sen hoidoista jääneet sivuvaikutukset koskettavat entistä suurempaa osaa miesväestöstä.

Laura Lahti ja Hanna Ojala: ”Se nyt kuuluu tähän ikään” – eturauhassyöpäpotilaiden tulkintoja ikääntymisestä osana syövän sairastamista, Gerontologia
https://journal.fi/gerontologia/article/view/113083/73183

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Laura Lahti,
laura.e.lahti@tuni.fi
Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Työn ja työttömyyden rajalla arjen paikkoja eletään monipuolisesti2.12.2022 08:08:00 EET | Tiedote

Työssäolon ja työttömyyden raja voi tulla näkyväksi yllättävillä tavoilla työmarkkinamarginaalissa oleville. Esimerkiksi Asiaton oleskelu kielletty -kieltomerkki tehdasalueen portilla voi toimia työmarkkinoiden rajalla olemisen symbolina työttömälle, joka kantaa mielessään kielteisiä työelämämuistoja. Hallintotieteiden maisteri Sami Lind avaa väitöskirjassaan työmarkkinamarginaalissa olevien korkeakoulutettujen arjen paikkojen ja päivittäisen elämän kokemuksellista rakentumista.

Väitös: Oman näkökulman esittäminen palauttaa yhteysymmärrystä videovälitteisessä vuorovaikutuksessa2.12.2022 08:07:19 EET | Tiedote

Videovälitteisen vuorovaikutuksen ongelmat ovat tulleet tutuiksi erityisesti pandemiavuosien aikana. YTM Sakari Ilomäki tarkastelee väitöskirjassaan vuorovaikutuksen ymmärrysongelmia ja niiden korjaamista vuorovaikutuksen näkökulmasta. Ilomäen tutkimus osoittaa, että ymmärrysongelmien tunnistamisen ja korjaamisen tavat ovat perusteiltaan samoja videovälitteisessä ja kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa. Tapoja täytyy kuitenkin soveltaa, jotta ne sopivat videovälitteiseen toimintaympäristöön.

Väitös: Yrittäjät kaipaavat uudenlaista taloustietoa johtamistyönsä tueksi2.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Taloustiedon nykyistä tehokkaampi hyödyntäminen olisi keino auttaa pieniä yrityksiä menestymään. KTM Kati Kouhia-Kuusiston väitöskirja keskittyy taloustiedon hyödyntämiseen ja tarpeisiin erityisesti yrittäjän näkökulmasta. Tutkimus osoittaa, että vaikka yrittäjät arvostavat taloustietoa, suuri osa yrittäjistä hyödyntää taloustietoa johtamistyössään vain vähän. Yrittäjille tarjolla oleva taloustieto ei kohtaa yrittäjien tarpeita.

Väitös: Asiakaslähtöinen kotihoidon palvelu edellyttää erilaisten näkökulmien yhdistämistä2.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten kotihoidon asiakasmäärä kasvaa lähivuosina voimakkaasti. Asiakaslähtöinen iäkkäiden ihmisten kotihoidon palvelu edellyttää vahvaa asiakkaan ja perheen osallistumista, laajaa moniammatillista palveluntarpeen arviointia, palvelumallien uudistamista teknologiaa hyödyntäen sekä tiivistä yhteistyötä kotihoidon toimijoiden, johtajien ja poliittisten päättäjien välillä. KT, THM Päivi Sanerma tuotti väitöstutkimuksessaan arviointikriteerit sekä suositukset asiakaslähtöisen kotihoidon toteuttamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme