Oulun yliopisto

Seksuaalinen häirintä yleistä alakouluikäisten kesken

Jaa

Lasten välinen seksuaalinen häirintä on yleistä. Se voi olla näkyvää, mutta myös hienovaraista ja sitä voi esiintyä sekä tyttöjen ja poikien keskinäisissä että sukupuolten välisissä suhteissa. Häirintä kietoutuu usein kaveruuteen, seurustelunomaisiin suhteisiin tai tyttönä tai poikana olemisen paineisiin. Lasten vertaissuhteissa tapahtuvaa häirintää ei ole helppo tunnistaa, sillä se on usein voimallinen sekoitus jännitystä ja jäynää tai hauskuutta ja harmia.

Häirinnän vuoksi vinoutuneet lasten väliset suhteet vaikuttavat lasten hyvinvointiin, turvallisuuteen ja kouluviihtyvyyteen. Ne myös luovat pohjaa aikuisiän lähisuhdeväkivallalle ja seksuaaliselle häirinnälle. Suuri osa lapsista kokee jäävänsä yksin ja ilman aikuisen tukea häirintään liittyvissä kysymyksissä.

Tulokset ovat Oulun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitetään alakouluikäisten lasten vertaissuhteissa tapahtuvaa seksuaalista häirintää ja luovien menetelmien mahdollisuuksia käsitellä aihetta lasten kanssa.

Tutkijat järjestivät Oulun seudun 11–12-vuotiaille koululaisille luovia työpajoja, joissa lapset kirjoittivat seksuaalisesta häirinnästä muun muassa seuraavasti:

”Ärsyttää kun jotku toiset pojat yrittää pakottaa puristelemaan tyttöjä rinnoista.”

”Mun peppuani on arvosteltu.”

” Vaikka on tytön kanssa vain kaveri niin siitä tehdään iso numero ja aletaan levittämään että olisi suhteessa hänen kanssaan.”

” Ahisti ihan kamalasti ku kerran pihalla sinne tuli kaks poikaa joita mää en tuntenu. Toinen kuvas piilosta, ja toinen tuli ja läpsi ja puristeli mua pehvasta.”

”Tytöt jahtaa ja se ahistaa.”

”Se, että olen pojan kaveri, ei tarkoita, että haluaisin jotain n. ’enempää’. Ja vaikka halaisin, en ole HUORA.”

”Pojat on laittanut viestejä mulle ja soitellut pilapuheluita, että ne raiskaa mut, ’vitsillä’.

Kokemukset he kirjoittivat kortteihin, jotka postitetaan ystävänpäiväksi kansanedustajille. Taustalla on eduskunnan päätös ryhtyä vuoden 2018 alusta toimiin häirinnän kitkemiseksi ja ehkäisemiseksi suomalaisesta yhteiskunnasta. Tutkijat havahtuivat siihen, että keskustelu unohti lähes kokonaan lapsuudessa esiintyvän häirinnän. Ystävänpäiväkortin tarkoitus on tehdä näkyväksi sitä, että seksuaalinen häirintä on arkipäivää monelle alakouluikäiselle lapselle.

Tutkijat muistuttavat, että lapsuuden vertaissuhteissa tapahtuva seksuaalinen häirintä on syytä huomioida poliittisessa päätöksenteossa ja kasvatukseen ohjattavassa resursoinnissa. Koulussa, kotona ja vapaa-ajan toiminnassa annettavalla suhdekasvatuksella on merkittävä tehtävä myöhemmissä elämänvaiheissa tapahtuvan häirinnän ennaltaehkäisijänä.

Tutkimushankkeessa tuotettu aineisto toimii pohjana tutkimukselle, joka jatkaa Oulun yliopiston sukupuolentutkimuksessa jo pitkään tehtyä tutkimusta lasten ja nuorten sukupuolistuneista valtasuhteista. Tutkimuksessa tuotetaan opinnäytetöitä ja tieteellisiä artikkelijulkaisuja.

Valikoitu kokoelma kansanedustajille osoitettuja ystävänpäiväkortteja julkaistaan projektin verkkosivuilla www.metoopostscript.wordpress.com ystävänpäivänä 14.2.2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
dosentti, akatemiatutkija Tuija Huuki, tuija.huuki@oulu.fi, p. 0400 901022
tohtorikoulutettava Suvi Pihkala, suvi.pihkala@oulu.fi, p. 0294 483729
viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, anna-maria.hietapelto@oulu.fi, p. 0294 484096

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme