Oulun yliopisto

Seksuaalinen häirintä yleistä alakouluikäisten kesken

Jaa

Lasten välinen seksuaalinen häirintä on yleistä. Se voi olla näkyvää, mutta myös hienovaraista ja sitä voi esiintyä sekä tyttöjen ja poikien keskinäisissä että sukupuolten välisissä suhteissa. Häirintä kietoutuu usein kaveruuteen, seurustelunomaisiin suhteisiin tai tyttönä tai poikana olemisen paineisiin. Lasten vertaissuhteissa tapahtuvaa häirintää ei ole helppo tunnistaa, sillä se on usein voimallinen sekoitus jännitystä ja jäynää tai hauskuutta ja harmia.

Häirinnän vuoksi vinoutuneet lasten väliset suhteet vaikuttavat lasten hyvinvointiin, turvallisuuteen ja kouluviihtyvyyteen. Ne myös luovat pohjaa aikuisiän lähisuhdeväkivallalle ja seksuaaliselle häirinnälle. Suuri osa lapsista kokee jäävänsä yksin ja ilman aikuisen tukea häirintään liittyvissä kysymyksissä.

Tulokset ovat Oulun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitetään alakouluikäisten lasten vertaissuhteissa tapahtuvaa seksuaalista häirintää ja luovien menetelmien mahdollisuuksia käsitellä aihetta lasten kanssa.

Tutkijat järjestivät Oulun seudun 11–12-vuotiaille koululaisille luovia työpajoja, joissa lapset kirjoittivat seksuaalisesta häirinnästä muun muassa seuraavasti:

”Ärsyttää kun jotku toiset pojat yrittää pakottaa puristelemaan tyttöjä rinnoista.”

”Mun peppuani on arvosteltu.”

” Vaikka on tytön kanssa vain kaveri niin siitä tehdään iso numero ja aletaan levittämään että olisi suhteessa hänen kanssaan.”

” Ahisti ihan kamalasti ku kerran pihalla sinne tuli kaks poikaa joita mää en tuntenu. Toinen kuvas piilosta, ja toinen tuli ja läpsi ja puristeli mua pehvasta.”

”Tytöt jahtaa ja se ahistaa.”

”Se, että olen pojan kaveri, ei tarkoita, että haluaisin jotain n. ’enempää’. Ja vaikka halaisin, en ole HUORA.”

”Pojat on laittanut viestejä mulle ja soitellut pilapuheluita, että ne raiskaa mut, ’vitsillä’.

Kokemukset he kirjoittivat kortteihin, jotka postitetaan ystävänpäiväksi kansanedustajille. Taustalla on eduskunnan päätös ryhtyä vuoden 2018 alusta toimiin häirinnän kitkemiseksi ja ehkäisemiseksi suomalaisesta yhteiskunnasta. Tutkijat havahtuivat siihen, että keskustelu unohti lähes kokonaan lapsuudessa esiintyvän häirinnän. Ystävänpäiväkortin tarkoitus on tehdä näkyväksi sitä, että seksuaalinen häirintä on arkipäivää monelle alakouluikäiselle lapselle.

Tutkijat muistuttavat, että lapsuuden vertaissuhteissa tapahtuva seksuaalinen häirintä on syytä huomioida poliittisessa päätöksenteossa ja kasvatukseen ohjattavassa resursoinnissa. Koulussa, kotona ja vapaa-ajan toiminnassa annettavalla suhdekasvatuksella on merkittävä tehtävä myöhemmissä elämänvaiheissa tapahtuvan häirinnän ennaltaehkäisijänä.

Tutkimushankkeessa tuotettu aineisto toimii pohjana tutkimukselle, joka jatkaa Oulun yliopiston sukupuolentutkimuksessa jo pitkään tehtyä tutkimusta lasten ja nuorten sukupuolistuneista valtasuhteista. Tutkimuksessa tuotetaan opinnäytetöitä ja tieteellisiä artikkelijulkaisuja.

Valikoitu kokoelma kansanedustajille osoitettuja ystävänpäiväkortteja julkaistaan projektin verkkosivuilla www.metoopostscript.wordpress.com ystävänpäivänä 14.2.2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
dosentti, akatemiatutkija Tuija Huuki, tuija.huuki@oulu.fi, p. 0400 901022
tohtorikoulutettava Suvi Pihkala, suvi.pihkala@oulu.fi, p. 0294 483729
viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, anna-maria.hietapelto@oulu.fi, p. 0294 484096

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto vahvistaa merkittävästi arktista tutkimustaan – haussa viisi huippututkijaa15.1.2019 07:30Tiedote

Pohjoisiin arktisiin alueisiin liittyvät globaalimuutokset koetaan nyt erittäin ajankohtaisiksi maailman eri maissa. Oulun yliopisto haluaa vastata arktisia alueita koskeviin haasteisiin vahvistamalla merkittävästi niihin liittyvää tutkimusta. Parhaillaan haetaan maailmanlaajuisella haulla viittä uutta jo ansioitunutta tai lupaavaa tutkijaa uuteen Oulun yliopiston Arctic Interactions (ArcI) -tutkimusohjelmaan.

Nopeat virtaaman muutokset vesivoimaloiden alapuolisissa jokiuomissa lisääntyneet – taustalla tuulivoiman kasvu18.12.2018 08:30Tiedote

Oulun yliopistossa on valmistunut ensimmäinen kattava ja laaja tutkimus vesivoimaloiden säännöstelyn aiheuttamista jokien lyhytaikaisista nopeista virtaaman muutoksista Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa ja Norjassa. Tutkimuksessa tehty merkittävin havainto on, että vesivoimaloiden aiheuttamat nopeat virtaaman muutokset voimalapatojen alapuolisissa jokiuomissa ovat huomattavasti lisääntyneet viimeisten kymmenen ja erityisesti muutaman viime vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme