Kauppakeskus Sello

Sello on Suomen ensimmäinen toiminnaltaan hiilineutraali kauppakeskuskiinteistö

Jaa

Espoon Leppävaarassa sijaitseva kauppakeskus Sello on jo pitkään työskennellyt kauppakeskuskiinteistön ympäristövaikutusten selvittämiseksi ja pienentämiseksi. Tänä vuonna Sello on pienentänyt kiinteistönsä hiilijalanjälkeä jo 35 prosenttia, ja vuoden 2019 päätteeksi kauppakeskus kompensoi ensimmäistä kertaa loput hiilijalanjäljestään Gold Standard -sertifioidun päästövähennyshankkeen kautta, mikä tekee Sellosta täysin toiminnaltaan hiilineutraalin kauppakeskuskiinteistön.

Sello on toiminnaltaan hiilineutraali kauppakeskuskiinteistö
Sello on toiminnaltaan hiilineutraali kauppakeskuskiinteistö

Sellon hiilidioksidipäästöt laskettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 Gaia Consulting Oy:n toimesta ja yhteistyö on jatkunut siitä asti. Sellon kiinteistön toiminnan hiilijalanjälki koostuu hankitun energian suorista ja epäsuorista päästöistä, jätteiden ja jäteveden käsittelystä, mainoslehtien ja muiden paperituotteiden hiilijalanjäljestä sekä Sellon liikkeiden työntekijöiden matkustuksen päästöistä. Vuonna 2018 kauppakeskuksen toiminnan hiilijalanjälki oli noin 5 915 tonnia hiilidioksidia.

“Vuonna 2019 siirryimme käyttämään 100-prosenttisesti uusiutuvia energiamuotoja. Jo yksinään tämä toimenpide pienensi koko Sellon hiilijalanjälkeä 35 prosenttia”, kertoo toimitusjohtaja Matti Karlsson.

Ympäristöystävällisyys on myös taloudellisesti kestävää

Hiilijalanjälkilaskentaa tehdään myös säästökohteiden löytämiseksi. Esimerkiksi kiinteistön energiankulutusta on saatu viimeisen viiden vuoden aikana laskettua 20 prosenttia. Merkittäviä säästöjä kauppakeskukselle tuo kiinteistöön sulautettu virtuaalivoimalaitos: 2 500 aurinkopaneelia, Pohjois-Euroopan suurin sähkövarasto ja energian älykäs automaattinen ohjausjärjestelmä, joka on mukana Fingridin kysynnänjoustossa, tekevät Sellosta varavoimalaitokseen verrattavan toimijan.

Vuoden 2019 Sellon toiminnan päästöjen kompensointiin käytetään Keniassa sijaitsevaa tehokkaisiin kotitalouksien puuliesiin perustuvaa hanketta, joka vähentää metsäkatoa ja kasvihuonekaasupäästöjä, sekä parantaa sisäilman laatua ja terveyttä. Päästövähennysyksiköiden toimittaja on kotimainen Nordic Offset.

Myös Sellon jätehuollon aiheuttamat päästöt kompensoidaan EU:n päästökauppajärjestelmän kautta. Kauppakeskus on saanut sertifikaatin 100 % hiilineutraalista jätehuollosta vuosina 2017 ja 2018. Jätehuollon kumppani Lassila & Tikanoja Oyj on vuodesta 2017 asti mitätöinyt Sellon jätehuollon aiheuttamat CO2 päästöt EU:n päästökauppajärjestelmässä.

 “Jotta kiinteistön toimintaa voidaan pitää hiilineutraalina, tulee laskelmissa huomioida myös kaikkien Sellon työntekijöiden liikkuminen työpaikalleen. Suuri osa työntekijöistä käyttää julkisia kulkuvälineitä, sillä yhteydet Selloon ovat hyvät. Osalle Sellossa työskentelevistä auto on kuitenkin välttämätön kulkuväline. Kompensoimme työntekijöiden liikkumisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt Gold Standard -liesihankkeen kautta”, kertoo Karlsson. Kompensointi ei tietenkään vähennä tai poista liikkumisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, mutta pienentää maapallon kokonaispäästöjä.

Sello tutkii myös erilaisia, helppoja ja konkreettisia tapoja, joilla asiakkaat voisivat osallistua oman liikkumisensa hiilijalanjäljen pienentämiseen. Vuonna 2018 toteutetun Sellon asiakastutkimuksen perusteella asiakkaiden liikkumisen hiilijalanjälki on n. 6 000 tonnia.

Kauppakeskus Sellolla on platinatason LEED-ympäristösertifikaatti ekologisesti kestävästä toiminnasta. Sello on Euroopan ensimmäinen kauppakeskus, jolla on toiminnan aikainen LEED platinatason eli korkeimman tason luokitus.

“Haluamme haastaa koko kiinteistöalaa pohtimaan, miten luodaan kestävää, ilmastonmuutokseen sopeutuvaa ja sitä hillitsevää rakennettua ympäristöä”, Karlsson sanoo.

 Sellon hiilijalanjälkilaskenta on laadittu kansainvälisen GHG Protocol -menetelmän mukaisesti. Laskennan on toteuttanut kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consulting.

Sellon älykäs energiajärjestelmä on toteutettu yhteistyössä Siemensin kanssa.

23.–29.9.2019 vietetään kansainvälistä Green Building Weekiä. Tänä vuonna viikon teemana on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen rakennuksen elinkaaren eri vaiheissa.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Karlsson, toimitusjohtaja, kauppakeskus Sello, 0500 456 782, matti.karlsson@sello.fi
Olli Paunola, kiinteistöpäällikkö, kauppakeskus Sello, 040 358 023, olli.paunola@sello.fi

Kuvat

Sello on toiminnaltaan hiilineutraali kauppakeskuskiinteistö
Sello on toiminnaltaan hiilineutraali kauppakeskuskiinteistö
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kauppakeskus Sello
Kauppakeskus Sello
Leppävaarankatu 3-9
02600 Espoo

010 424 6700http://www.sello.fi

Kauppakeskus Sello

Kauppakeskus Sello sijaitsee Espoon Leppävaarassa ja on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus. Sellossa on lähes 170 liikettä ja palvelua. Kävijöitä Sellossa on vuosittain 24 miljoonaa ja kokonaismyynti vuodessa on noin 400 milj. euroa. Sellon omistavat Keva, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

www.sello.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kauppakeskus Sello

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme