Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Selvitys Pohjois-Karjalan työmarkkinoiden nykytilasta ja tulevaisuudesta julkaistu

Jaa

Pohjois-Karjalan keskeinen tulevaisuuden haaste on työikäisen väestön väheneminen ja kuntien erilainen tilanne. Työpaikkakehitys oli vahvaa Joensuussa, mutta muussa maakunnassa vaihtelevaa. Kuntien ja toimialojen kehityksessä oli merkittäviä eroa.

Pohjois-Karjalan työmarkkinoiden tilannekuva ja tulevaisuus -selvitys on julkaistu. Selvityksessä pyrittiin luomaan yhteinen tilannekuva maakunnan työmarkkinoista vuosina 2010 – 2020, ja pohdittiin mahdollisia haasteita tulevina vuosina. Selvityksen rinnalla julkaistiin laaja kuntakohtainen tilannekuva-analyysi.

Selvitykset pohjautuvat tuoreimpaan tilastotietoon, toimijahaastatteluihin, kyselyihin ja neljään alueelliseen työpajaan. Selvityksen tilaajana toimi Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja ne toteutti aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI. Selvitykset toteutettiin osana KasvuPOK-hanketta.

Haasteena työikäisen väestön väheneminen ja osaajien löytäminen

Pohjois-Karjalan keskeinen tulevaisuuden haaste on työikäisen väestön väheneminen ja kuntien erilainen tilanne. 15 – 64 -vuotiaiden ikäryhmä supistui 13 000 henkilöllä 2010-luvulla. Joensuun ydinkaupunkiseudulla väestönkehitys on sinnittelevää, mutta muualla maakunnassa väestön supistuminen on lähes kroonista.

Toimialoista suurimman haasteen edessä on sosiaali- ja terveysala, jossa työvoimatarpeen ennakoidaan kasvavan työvoimatarjontaa enemmän. Alueiden välisen kilpailun osaavasta työvoimasta ennakoidaan jatkuvan.

Pohjois-Karjalan väestöpyramidi 2019

Työpaikkojen määrä kääntyi kasvuun vuosikymmenen puolivälissä

Työpaikkojen määrä väheni voimakkaasti 2010-luvun alussa, mutta 2010-luvun puolivälin jälkeen työpaikkojen määrä kasvoi taas maakunnassa. Työpaikkakehitys oli vahvaa Joensuussa, mutta muussa maakunnassa vaihtelevaa.

Toimialoittain kehityksessä on merkittäviä eroa. Työpaikkojen määrä supistui erittäin voimakkaasti maa- ja metsätalouden, koulutuksen ja julkishallinnon aloilla. Kasvua tapahtui etenkin hallinto- ja tukipalveluiden, sote-palveluiden sekä informaation ja viestinnän aloilla. 

Koronapandemian seurauksena työllisten määrä väheni voimakkaasti kaikissa maakunnan kunnissa vuoden 2020 aikana. 

Tulevaisuuden haasteisiin vastataan yhteistyöllä

Selvityksessä luotiin kolme erilaista ennustetta alkaneelle vuosikymmenelle. Ennusteiden perusteella työikäinen väestö vähenee maakunnassa n. 4 000 – 10 000 asukkaalla. Maakunnan työpaikkojen ennustetaan vähenevän n. 1 000 työpaikalla.

Alueen sisäisen eriytymisen ennustetaan jatkuvan erittäin voimakkaana. Joensuun kaupunkiseudulla tilanne pysynee hyvänä, mutta muualla maakunnassa työpaikkojen ja työikäisen väestön ennustetaan vähenevän merkittävästi.

Raportissa esitettiin neljä kehittämisteemaa osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi: syrjäseuduilla asumisen tukeminen, yritysten työvoiman saatavuuden varmistaminen lyhyellä aikavälillä, alueen markkinointi ja pitovoiman lisääminen sekä koulutusmahdollisuudet nuorille ja työssäoleville. Näitä teemoja pyritään edistämään yhteistyössä mm. Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton ja muiden alueen toimijoiden kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuukka Arosara, projektipäällikkö
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 040
tuukka.arosara(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa helmikuun lopussa 11 117 työtöntä30.3.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli helmikuun lopussa 11 117 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 066 henkilöä (11 %) suurempi. Työttömien määrän kasvusta 34 % aiheutui lomautusten lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (72 199 henkilöä) oli 15,4 %. Vuosi sitten osuus oli 13,9 %. Koko maassa työttömien määrä lisääntyi 79 000 henkilöä (32 %), työttömien osuus työvoimasta oli 12,4 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus on kokonaisuudessaan Työllisyyskatsaus-sivustolla: www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa: https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/

Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristöohjelma on valmistunut22.3.2021 14:00:00 EET | Tiedote

Kulttuuriympäristöohjelmissa linjataan alueen tärkeimmät ihmisen muokkaaman ympäristön ominaispiirteet. Kulttuuriympäristöohjelmaa voidaan käyttää hyväksi päätöksenteossa sekä ohjeena kulttuuriympäristön suunnittelussa, kehittämisessä ja vaalimisessa. Ohjelma on työväline viranomaisille, asukkaille, yrittäjille, yhdistyksille ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden omistajille.

Helmikuu Pohjois-Karjalassa keskiarvoa kylmempi ja hieman sateisempi5.3.2021 16:32:15 EET | Tiedote

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli Pohjois-Karjalassa reilut kolme astetta tavanomaista kylmempi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin helmikuun keskilämpötilaksi -13,7 astetta, kun se tavallisesti on -10,4 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin helmikuun keskilämpö-tilaksi -12,9 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on -9,7 astetta. Helmikuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa hieman keskimääräistä suurempi. Ympäristöhallinnon havaintopisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella keskimääräinen sademäärä oli 38 mm, kun em. pisteiden pitkänajan helmikuun keskiarvo on 34 mm. Kuukauden lopussa lumen syvyys vaihteli yleisesti 50-70 cm, kun se tavallisesti on vähän alle 60 cm. Helmikuun lopussa lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m²) vaihteli maakunnassa 80 – 130 kg/m2. Lumisimmilla alueilla lumikuorma vaihteli 130-180 kg/m2. Järvien vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on 40 cm ajankohdan keskitason

Pohjois-Karjalassa tammikuun lopussa 11 452 työtöntä2.3.2021 08:00:34 EET | Tiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli tammikuun lopussa 11 452 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 350 henkilöä (13 %) suurempi. Työttömyyden kasvusta 36 % aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (72 199 henkilöä) oli 15,9 %, vuosi sitten osuus oli 14,0 %. Koko maassa työttömien määrä lisääntyi 81 000 henkilöä (32 %), työttömien osuus työvoimasta oli 12,7 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla:www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa: https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/St

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme