Helsingin yliopisto

Siipikarjan rooli kotimaisissa kampylobakteeritartunnoissa on oletettua pienempi

Jaa

Neljäsosa ihmisten kampylobakteeritartunnoista pystyttiin väitöstutkimuksessa yhdistämään broilereista eristettyihin kantoihin. Loput tartunnat olivat peräisin tuntemattomista lähteistä, kuten muista kotieläimistä tai ympäristöstä.

Campylobacter jejuni on teollistuneiden maiden ihmisten yleisin bakteeriperäisen suolitulehduksen aiheuttaja. Kampylobakteeri tarttuu eläimistä ihmisiin lähinnä ulosteilla saastuneiden elintarvikkeiden tai juomaveden tai ympäristön välityksellä.

Suomessa rekisteröidään vuosittain noin 4 500 kampylobakteerin aiheuttamaa tautitapausta, joista suurin osa esiintyy kesäaikaan. Siipikarjan on tunnistettu toimivan C. jejuni -bakteerin merkittävänä varastona ja tautilähteenä ihmisten kampylobakterioosissa.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Sara Kovanen tutki C. jejuni -kantoja, joita esiintyy kotimaisissa potilastartunnoissa, siipikarjassa ja uimavesissä. Hän pystyi tunnistamaan ne potilas- ja broilerikannat, jotka olivat sekä perimältään että ajallisesti hyvin lähellä toisiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että broilerit olivat näissä tapauksissa todennäköinen tartuntalähde.

Neljäsosa ihmisten tartunnoista pystyttiin yhdistämään broilereista eristettyihin kantoihin.

– Kuitenkin yli 70 prosentissa ihmisten tartunnoista tartuntalähde jäi tunnistamatta. Tämä viittaa muihin tartuntareitteihin, kuten toisiin kotieläimiin tai ympäristöstä saatuihin tartuntoihin, Sara Kovanen toteaa.

_______________________

FM Sara Kovanen väittelee 22.9.2017 kello 12 Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Molecular Epidemiology of Campylobacter jejuni in the Genomic Era". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Walter-sali, EE-talo, Agnes Sjöbergin katu 2.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sara Kovanen
sara.kovanen@helsinki.fi
puh. 040 569 0251

viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta on Suomen ainoa eläinlääkärikoulutusta antava yksikkö. Tiedekunta vastaa eläinlääkäreiden peruskoulutuksesta ja tutkimuksesta ja huolehtii alan tieteellisestä ja ammatillisesta jatko- ja täydennyskoulutuksesta. Lisäksi tiedekunta kehittää käytännön eläinlääkintää ja siihen liittyvää palvelutoimintaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme