Kustannusosakeyhtiö Siltala

Siltalan huhtikuun kirjat

Jaa
Siltalan huhtikuun kirjat liikkuvat kirjailija Anni Swanin elämässä, Helsingissä ensimmäisen maailmansodan ja sisällissodan aikana, kotimaisten kirjailijoiden keittiöissä sekä Viipurin musiikkielämässä 1920–30-luvuilla.

Kaikki tuntevat Anni Swanin (1875–1958), usean sukupolven rakastaman satukuningattaren ja lasten- ja nuortenkirjailijan, jonka teosten myynti ylsi miljoonaan kirjaan. Mutta tiedetäänkö hänen elämästään mitään?

Riitta Konttisen kirjassa TARINANKERTOJA – ANNI SWANIN ELÄMÄ etsitään luovaa, rohkeaa, voimakkaasti tuntevaa ja omilla aivoillaan ajattelevaa Anni Swania hänen kirjeenvaihtoaan, teoksiaan ja kaikkea hänestä kirjoitettua tutkimalla. Sieltä löytyy monivaiheisen, ajoittain kiihkeän elämän elänyt kirjailija, joka onnistui siinä missä monet hänen sukupolvensa naiset epäonnistuivat.

***

Seppo Siiralan toimittama UUTTA AIKAA EI UHREITTA LUODA – Lääkäri Martti Johannes Siiralan päiväkirja 1914–1918 on värikäs ja runsas aikalaiskuvaus Helsingistä ja Suomesta itsenäisyyden murroskaudelta.

Martti Siirala (1889–1948) ryhtyi pitämään päiväkirjaa ensimmäisen maailmansodan syttyessä elokuussa 1914. Yhteiskunnallisesti valveutunut ja aikaansa seuraava Siirala pohti päiväkirjassaan sodan suurpoliittisia syitä ja seurauksia, mutta talletti yhtä lailla lääkäriperheen arkipäivää elintarvikepulan, mustan pörssin, spekuloinnin ja villien huhujen keskellä.

Maaliskuun vallankumouksen 1917 matruusikapinaa ja upseerimurhia Siirala todisti kalmoja ruumishuoneella laskien. Siirala seurasi sisällissodan syttymistä, Helsingin valtausta ja Pitkänsillan verisiä taisteluja lähietäisyydeltä. Sodan jälkeen hän hoiti Suomenlinnassa viruvia punavankeja.

Kirja sisältää alkuperäisen päiväkirjan runsaan kuvituksen ja liiteaineiston lehtileikkeineen.

***

Kirjailija Tuija Välipakka on ottanut selvää siitä, mitä kokkaavat kotikeittiöissään hänen kotimaiset kirjailijakollegansa. KIRJAILIJAN KEITTIÖSSÄ -teoksessa keittiönsä oven avaavat ja lempireseptinsä jakavat muiden muassa Leena Parkkinen, Sirpa Kähkönen, Marko Annala ja Inga Magga, Outi Pakkanen sekä Sofi Oksanen.

Kirja tarjoilee paitsi kurkistuksen kirjailijoiden keittiöihin ja herkullisia reseptejä laajalla skaalalla, myös katsauksen keittokirjojen historiaan ja pohdintaa ruoasta identiteettikysymyksenä. 

Tuija Välipakka on ottanut myös kirjan mehevät valokuvat.

***

Viipurin kukoistavan musiikkielämän keskiössä 1920–30-luvuilla oli armenianjuutalainen muusikko, kapellimestari ja opettaja Boris Sirpo. Hänen oppilaanaan oli esimerkiksi Heimo Haitto. 

Sirpon tarinan kertovat Tiina-Maija Lehtonen ja Laila Tarpila kirjassaan TUTKIMATON BORIS SIRPO ja Viipurin musiikin menestystarina

Särmikkään Sirpon ympärillä kuplii kosmopoliittinen karjalainen kaupunki taiteilijoineen, teattereineen ja ravintoloineen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Siltala
Suvilahdenkatu 7
00500 Helsinki

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Päivien kirja on jännittävä ja kaunis näkymä Patti Smithin maailmaan – Artisti konsertoi Suomessa kesäkuussa29.5.2023 10:15:04 EEST | Tiedote

Patti Smithin vastikään suomeksi ilmestynyt PÄIVIEN KIRJA sisältää yhden kalenterivuoden kehyksissä 366 pientä ikkunaa, joista avautuu näkymä tämän visionäärisen kirjailijan, runoilijan ja esiintyjän maailmaan. Teoksen kuvat ovat joko Smithin itsensä ottamia tai kuvia häntä elämän mittaan inspiroineista ihmisistä ja asioista. Patti Smith and Band konsertoi Helsingissä ja Tampereella 11.–13. kesäkuuta. **** Maanantaina 12.6. Patti Smith signeeraa kirjojaan Helsingin Oodi-kirjastossa kello 14–15.

Taiteesta erittäin suoraan – Tuula Karjalaisen muistelmat4.5.2023 11:33:42 EEST | Tiedote

TAITEESTA SUORAAN on merkittävän kulttuurivaikuttajan Tuula Karjalaisen kiehtova muistelmateos. Näin suorasanaista kirjaa ei ole ennen kirjoitettu suomalaisesta museo- ja taidemaailmasta. – Tuula Karjalainen (s. 1942) on ollut Helsingin taidemuseon ja Nykytaiteen museon Kiasman johtaja, opettanut taidehistoriaa Helsingin yliopistossa sekä tehnyt tv- ja radio-ohjelmia taiteesta. Hän on myös kirjoittanut taiteesta suuren määrän artikkeleita ja kirjoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme