Suomen ympäristökeskus

Sinilevät värjäävät jäätä siniseksi Suomenlahden rannikolla

Jaa
Suomen ympäristökeskukseen on viime päivinä ilmoitettu siniseksi värjäytyneestä jäästä Suomenlahden rannikolta Helsingin edustalta ja Virolahdelta. Sininen väri tulee kuolevista sinilevä- eli syanobakteerisoluista vapautuvasta fykosyaniini-nimisestä yhteyttämisväriaineesta. Fykosyaniini voi värjätä vettä, rantaa ja jäätä turkoosin sinertäväksi.
Sinistä jäätä Vuosaaressa Helsingissä 3.12.2022.Kuva Elvi Turtainen.
Sinistä jäätä Vuosaaressa Helsingissä 3.12.2022.Kuva Elvi Turtainen.

”Sinilevät ovat saaneet kutsumanimensä juuri tämän sinisen väripigmentin vuoksi. Parempikuntoiset sinileväsolut ovat vielä väriltään vihreitä”, kertoo erikoistutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaan runsaasti sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa, sillä myrkkyjen lisäksi sinilevät voivat tuottaa myös muita haitallisia yhdisteitä. Myös kuolleista sinileväsoluista vapautuneen fykosyaniini-väripigmentin värjäämään veteen ja jäähän on syytä suhtautua varoen.

Aiempia tiedotteita aiheesta:

Syksyisiä sinileväkukintoja havaittu Suomen rannikoilla ja järvillä (29.9.2022)

Turkoosia maalia? Hajoavat sinileväsolut ja niistä vapautuva väripigmentti värjäävät rantoja (16.10.2020)

Viileässäkin vedessä viihtyvää sinilevää havaittu Suomenlahdella (11.1.2019)


Runsaita sinileväesiintymiä havaittu paikoin etelärannikolla (18.10.2017)


Lisätietoja:

Erikoistutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
etunimi.sukunimi@syke.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Sinistä jäätä Vuosaaressa Helsingissä 3.12.2022.Kuva Elvi Turtainen.
Sinistä jäätä Vuosaaressa Helsingissä 3.12.2022.Kuva Elvi Turtainen.
Lataa
Sinistä jäätä Virolahdella 7.12.2022. Kuva Jari Harju.
Sinistä jäätä Virolahdella 7.12.2022. Kuva Jari Harju.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Suomen ekosysteemiobservatorio tuo luontotiedon kaikkien saataville17.4.2024 06:55:00 EEST | Tiedote

Luontotiedon tarve yhteiskunnassa on viime vuosina kasvanut voimakkaasti, sillä päätöksenteko edellyttää usein yhä tarkempaa, ajantasaisempaa ja monipuolisempaa tietoa luonnosta. Suomen ekosysteemiobservatorio -hankkeessa yhteiskunnan tiedontarpeisiin on vastattu muun muassa rakentamalla yhteinen ja kattava Luontotieto.fi-palvelualusta. Lisäksi hankkeen myötä luontotietoa koordinoimaan on perustettu eri organisaatiot yhdistävä ryhmä, jollaista Suomessa ei ole aiemmin ollut.

Baltic Sea winter monitoring cruise: phosphate content reaches record levels10.4.2024 08:30:00 EEST | Press release

The annual winter monitoring cruise of the marine research vessel Aranda revealed that the oxygen problems of the main basin of the Baltic Sea continue and that phosphate levels in the surface layer have increased. The oxygen situation in the Gulf of Finland was relatively good, but the phosphate level in the surface layer was higher than at any time in the past 30 years. Nutrient levels were also higher than usual in the Archipelago Sea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye