Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne edelleen rauhallinen uimarannoilla

Jaa

Uimarantojen sinilevätilanne on edelleen ajankohtaan nähden rauhallinen. Sinilevää havaittiin pieniä määriä Lauttasaaren uimarannalla alkuviikosta, mutta ei enää loppuviikosta. Munkkiniemessä havaittiin tällä viikolla sinilevää vaihtelevasti pieniä tai kohtaisia määriä. Muilla rannoilla ei sinilevää ole tällä viikolla havaittu.

Pikkukosken uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pikkukosken uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta sekä Pikkukoskelta. Aurinkolahden uimarannan veden hygieeninen laatu oli heikentynyt kohonneen bakteeripitoisuuden vuoksi. Aurinkolahdesta otetaan tänään uusintanäyte, jonka tulos valmistuu ensi viikon alussa. Kaikkien muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimarannoilla veden lämpötila laski hieman viime viikosta tuulisten ja viileiden säiden vaikutuksesta. Veden lämpötila vaihteli tällä viikolla tutkituilla rannoilla 11–16 asteen välillä.

Uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua, kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Sinilevien määrät kasvussa Helsingin edustalla

Merivesi Helsingin edustalla on lämmennyt hieman viime viikosta ja on noin 14–17-asteista.

Sinilevien määrät ovat hieman kasvaneet ulommilla merialueilla ja rannikon läheisyydessä. Itäisellä rannikkoalueella sinilevien määrät ovat pysyneet vähäisinä, lännessä sinilevien määrät ovat kasvaneet. Paikoin esiintymät voivat olla runsaitakin.

Sinilevistä havaittiin Aphanizomenon- ja Dolichospermum-suvun lajeja, joista jälkimmäinen saattaa muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Sinilevätilanne voi muuttua nopeastikin vallitsevien sääolojen mukaan. Sinilevien runsastumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa veden korkea ravinnepitoisuus, lisääntynyt valon määrä sekä veden kohonnut lämpötila.

Tyyni sää nostaa vedessä olevat sinileväsolut pintakerrokseen, jolloin muodostuu leväkukinta. Sinilevien määrän odotetaan kasvavan, jos tuulet pysyvät rauhallisina.

Helppo keino määrittää, ovatko vedessä olevat hiput sinilevää, on ottaa vettä läpinäkyvään lasiin. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hippuja noin tunnin kuluessa, on vedessä todennäköisesti sinilevää. Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä. Mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisemmin joku muu levä tai siitepöly.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)
meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

Ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski
puh. 040 3341614, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

tutkimusavustaja Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 5732051, anni.jylha-vuorio@hel.fi

Kuvat

Pikkukosken uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pikkukosken uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 13.12.201913.12.2019 17:05:26 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 13.12.2019 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 16.1.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 12.12.201912.12.2019 17:32:32 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 12.12.2019 klo 16. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.1.2020.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 10.12.201910.12.2019 19:52:21 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 10.12.2019 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme