Helsingin yliopisto

Sinistä vai punaista? Asteroidin väri kertoo sen koostumuksesta

Jaa
Helsingin Observatoriossa vietetään yleisölle avointa kansainvälistä asteroidipäivää lauantaina 30.6. kello 12-18. Tervetuloa mukaan!

Asteroidit ovat Aurinkokunnan kehityksen alkuvaiheissa syntyneitä kivistä ja pölystä koostuvia pienkappaleita asteroidivyöhykkeellä Marsin ja Jupiterin välissä. Vaikka asteroidit yleisesti ovat tummia ja harmaita möhkäleitä, tarkkaan katsomalla voi harmaan sävyistä löytää eroja niiden väreissä. Ja värierot antavat vihjeitä asteroidien koostumuksesta.

- Näitä pieniä eroja löydetään tutkimalla asteroidien heijastamaa spektriä, eli heijastuneen auringonvalon jakaumaa eri aallonpituuksilla, kertoo yliopistotukija Antti Penttilä Helsingin yliopistosta.

Spektri voi myös paljastaa sen, onko pienkappaleen rakenteessa silikaattipitoisen kiven lisäksi vaikka hiiltä, metalleja tai jäätä.

- Etenkin vesijää on kiinnostava ja arvokas resurssi avaruudessa, ja muutama yritys onkin jo perustettu tavoitteena louhia tulevaisuudessa vettä asteroideilta, hän sanoo.

Antti Penttilä kertoo asteroidien väreistä myös yleisötilaisuudessa Helsingin Observatoriossa lauantaina 30.6., jolloin vietetään kansainvälistä asteroidipäivää. Päivä on samalla myös Siperiassa sattuneen Tunguskan törmäyksen 110-vuotispäivää. Yleisö on tervetullut!

Observatorion ohjelma la 30.6.

Kello 12-18 Helsingin yliopiston asteroiditutkijat demonstroivat ultraäänilevitaattorin käyttöä asteroiditutkimuksessa. Osallistu tietokoneilla citizen scientist -kansalaisprojekteihin.

Asteroiditutkijat kertovat asteroideista ja vastaavat yleisön kysymyksiin:

14.45-15.00 Grigori Fedorets: Gaia-missio ja sen asteroidihavainnot

15.30-15.45 Antti Penttilä: Asteroidien värit - linkki koostumukseen

16.15-16.30 Maria Gritsevich (englanniksi): Meteoroid impacts and their consequences

Kello 14 alkaa suora asteroidipäivän kansainvälinen lähetys Euroopan eteläisen observatorion ESO:n päämajan yhteydessä toimivasta vierailukeskuksesta Saksasta.

Kello 12.30-17 Koko perheen kraatterityöpaja planetaarion aulassa. Miltä jauhokraatterin synty näyttää suurnopeuskameran kuvaamana?

Observatorion näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy! Observatorion osoite on Kopernikuksentie 1, Helsinki.

Kuva: Vedyn esiintyvyys asteroidien Vesta (vasemmalla) ja Ceres (oikealla) pinnalla. Vedyn suuri pitoisuus voi viitata siihen, että sitä on sitoutuneena savimineraaleihin tai vesijäähän. NASA / JPL / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI

Lue lisää:
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/luonnontieteet/gaia-satelliitti-loysi-ensimmaisen-uuden-asteroidinsa

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/kaivostoimintaa-asteroideihin

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/siperian-tulipallo-tutkittiin

Avaruusmaa Suomi -näyttely Observatoriossa: https://museot.fi/nayttelykalenteri/index.php?nayttely_id=17130

http://www.un.org/en/events/asteroidday/

Twitter: @asteroidday #AsteroidDay2018

Yhteystiedot:
Yliopistotutkija Antti Penttilä, 050 415 5479, antti.i.penttila@helsinki.fi
Observatorion yhteystiedot: https://www.helsinki.fi/fi/helsingin-observatorio

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye