Helsingin yliopisto

Sinistä vai punaista? Asteroidin väri kertoo sen koostumuksesta

Jaa

Helsingin Observatoriossa vietetään yleisölle avointa kansainvälistä asteroidipäivää lauantaina 30.6. kello 12-18. Tervetuloa mukaan!

Asteroidit ovat Aurinkokunnan kehityksen alkuvaiheissa syntyneitä kivistä ja pölystä koostuvia pienkappaleita asteroidivyöhykkeellä Marsin ja Jupiterin välissä. Vaikka asteroidit yleisesti ovat tummia ja harmaita möhkäleitä, tarkkaan katsomalla voi harmaan sävyistä löytää eroja niiden väreissä. Ja värierot antavat vihjeitä asteroidien koostumuksesta.

- Näitä pieniä eroja löydetään tutkimalla asteroidien heijastamaa spektriä, eli heijastuneen auringonvalon jakaumaa eri aallonpituuksilla, kertoo yliopistotukija Antti Penttilä Helsingin yliopistosta.

Spektri voi myös paljastaa sen, onko pienkappaleen rakenteessa silikaattipitoisen kiven lisäksi vaikka hiiltä, metalleja tai jäätä.

- Etenkin vesijää on kiinnostava ja arvokas resurssi avaruudessa, ja muutama yritys onkin jo perustettu tavoitteena louhia tulevaisuudessa vettä asteroideilta, hän sanoo.

Antti Penttilä kertoo asteroidien väreistä myös yleisötilaisuudessa Helsingin Observatoriossa lauantaina 30.6., jolloin vietetään kansainvälistä asteroidipäivää. Päivä on samalla myös Siperiassa sattuneen Tunguskan törmäyksen 110-vuotispäivää. Yleisö on tervetullut!

Observatorion ohjelma la 30.6.

Kello 12-18 Helsingin yliopiston asteroiditutkijat demonstroivat ultraäänilevitaattorin käyttöä asteroiditutkimuksessa. Osallistu tietokoneilla citizen scientist -kansalaisprojekteihin.

Asteroiditutkijat kertovat asteroideista ja vastaavat yleisön kysymyksiin:

14.45-15.00 Grigori Fedorets: Gaia-missio ja sen asteroidihavainnot

15.30-15.45 Antti Penttilä: Asteroidien värit - linkki koostumukseen

16.15-16.30 Maria Gritsevich (englanniksi): Meteoroid impacts and their consequences

Kello 14 alkaa suora asteroidipäivän kansainvälinen lähetys Euroopan eteläisen observatorion ESO:n päämajan yhteydessä toimivasta vierailukeskuksesta Saksasta.

Kello 12.30-17 Koko perheen kraatterityöpaja planetaarion aulassa. Miltä jauhokraatterin synty näyttää suurnopeuskameran kuvaamana?

Observatorion näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy! Observatorion osoite on Kopernikuksentie 1, Helsinki.

Kuva: Vedyn esiintyvyys asteroidien Vesta (vasemmalla) ja Ceres (oikealla) pinnalla. Vedyn suuri pitoisuus voi viitata siihen, että sitä on sitoutuneena savimineraaleihin tai vesijäähän. NASA / JPL / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI

Lue lisää:
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/luonnontieteet/gaia-satelliitti-loysi-ensimmaisen-uuden-asteroidinsa

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/kaivostoimintaa-asteroideihin

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/siperian-tulipallo-tutkittiin

Avaruusmaa Suomi -näyttely Observatoriossa: https://museot.fi/nayttelykalenteri/index.php?nayttely_id=17130

http://www.un.org/en/events/asteroidday/

Twitter: @asteroidday #AsteroidDay2018

Yhteystiedot:
Yliopistotutkija Antti Penttilä, 050 415 5479, antti.i.penttila@helsinki.fi
Observatorion yhteystiedot: https://www.helsinki.fi/fi/helsingin-observatorio

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uusia suosituksia päättäjille vuosien pohjoismaisen tieteellisen tutkimusyhteistyön pohjalta: Tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistäminen pohjoismaisessa koulutuksessa21.2.2019 09:15:52Tiedote

Syrjintä, syrjäytyminen ja sosiaalinen eriytyminen ovat yllättävän yleisiä ilmiöitä pohjoismaisissa kouluissa, osoittavat tutkimustulokset 14 yliopistossa kahdeksassa eri maassa. Ryhmä tutkijoita kokosi äskettäin voimansa tarkoituksenaan tuoda esille tutkimukseen pohjautuvaa tietoa ja tällä tavoin auttaa päättäjiä kehittämään pohjoismaisia koulutusjärjestelmiä entistä tasa-arvoisemmiksi ja oikeudenmukaisemmiksi. Tämän työn tuloksena on selkeä kolmen kohdan ohjeistus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme