Tampereen yliopisto

SoC Hubin ensimmäistä järjestelmäpiiriä testataan Tampereella - pian edessä demosovellukset

Jaa

SoC Hub -hankkeen ensimmäisen järjestelmäpiirin suunnittelutyö saatiin valmiiksi viime vuoden lopussa Tampereen yliopiston ja yritysten yhteistyönä. Nyt Tampereelle saapuneet fyysiset piirit on testattu toimiviksi.

Ballast-piiri kytkettynä kultalangoilla piirilevylle juotettavaan koteloon. Kuva: Tampereen yliopisto
Ballast-piiri kytkettynä kultalangoilla piirilevylle juotettavaan koteloon. Kuva: Tampereen yliopisto

SoC Hub -konsortion tiiviin yhteistyön ensimmäinen tulos on Ballast-nimen saanut järjestelmäpiiri, joka valmistettiin TSMC:n tehtaalla Taiwanissa. Eurooppaan saapuessaan osa piireistä koteloitiin tutkimusinstituutti Imecin toimesta ja lähetettiin sen jälkeen Tampereelle.

Valmistelutyöt piirin vastaanottamista varten olivat olleet valmiina hyvän aikaa, sillä Ballastin piti saapua Tampereelle jo aikaisemmin keväällä. Tuotannossa oli kuitenkin viivettä koteloinnin vuoksi. Odotus palkittiin viimein 2. kesäkuuta, kun 100 kappaletta järjestelmäpiirejä saapui Tampereen yliopistolle.

Piirin herättäminen eli wake-up on ensimmäinen testaustehtävä, kun järjestelmäpiiri saapuu tuotannosta.

– Piirin herättäminen on jännittävä vaihe. Vaikka suunnitelmat olisivat kunnossa, usein tulee joitain pieniä yllätyksiä. Esimerkiksi näkyvyys piirin sisälle on hyvin rajallista, eikä ole ollenkaan yksinkertaista saada piirin prosessorit suorittamaan koodia, kertoo järjestelmäpiirisuunnittelun työelämäprofessori Ari Kulmala Tampereen yliopistosta.

Ballast-piiri saatiin herätettyä henkiin ennätysnopeasti kahdessa työpäivässä. Nyt prosessorit käynnistyvät ja ajavat perinteistä ledivilkutinohjelmaa. Onnistunut herätysvaihe kertoo siitä, että piirin suunnittelu on tehty oikein. Testausta varten on tehty oma Graniitti-piirilevy, joka toimii jatkossa myös Ballastin kehitysalustana.

Testausprosessi etenee seuraavaksi alijärjestelmien yksityiskohtaisiin testeihin ja suorituskykymittauksiin.

Ballastin sovellusten ohella kehitetään jo uutta järjestelmäpiiriä

Ballast on monipuolinen ja yleiskäyttöinen järjestelmäpiiri, jota voi käyttää erilaisissa sovelluksissa.

– Perusteellisen testauksen jälkeen aloitamme yhdessä yritysten kanssa demonstraatiosovellusten tekemisen. Yksi näistä on ajoneuvojen luokittelua toteuttava koneoppimissovellus, sanoo professori Timo Hämäläinen Tampereen yliopistosta.

Järjestelmäpiirin valmistuksessa käytettiin TSMC:n uutta 22 nanometrin Ultra Low Leakage -puolijohdeteknologiaa, joka sopii erityisesti IoT- ja Edge-laitteisiin. Ballast sisältää useita erilaisia RISC-V prosessoriytimiä, DSP- ja koneoppimiskiihdyttimet sekä laajennusrajapinnan FPGA-kiihdyttimelle. Piirille on myös toteutettu ohjelmistokehitystuki.

Ballastin suunnittelu on osa Business Finlandin rahoittamaa SoC Hub -konsortioprojektia, johon kuuluvat Tampereen yliopisto, Nokia, CoreHW, VLSI Solution, Siru Innovations, TTTEch Flexibilis, Procemex, Wapice ja Cargotec.

SoC Hub kehittää yhteensä kolme järjestelmäpiiriä vuoden 2023 loppuun mennessä. Toisen järjestelmäpiirin kehitys on jo hyvässä vauhdissa, ja sen suunnittelun odotetaan valmistuvan vuoden loppupuolella.

– Järjestelmäpiirisuunnittelu on olennaisessa roolissa teknologiakehityksessä, ja siihen tarvitaan sekä tutkimusorganisaatioiden että yritysten panosta ja yhteistyötä. SoC Hubin saavutus osoittaa, että Tampereella tehdään juuri oikeita asioita alan hyväksi, sanoo ekosysteemivastaavana toimiva Kari Leino Business Finlandista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

sochub@tuni.fi

Timo Hämäläinen
040 849 0777
timo.hamalainen@tuni.fi

Suvi Lammi
050 3182 435
suvi.m.lammi@tuni.fi

Kuvat

Ballast-piiri kytkettynä kultalangoilla piirilevylle juotettavaan koteloon. Kuva: Tampereen yliopisto
Ballast-piiri kytkettynä kultalangoilla piirilevylle juotettavaan koteloon. Kuva: Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa21.6.2022 09:00:17 EEST | Tiedote

Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme