Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Soklin kaivoksen ympäristö- ja vesitalouslupa-asian käsittely on päättynyt ilman lupaa toiminnalle

Jaa
Aluehallintovirasto on jättänyt korkeimman hallinto-oikeuden palauttaman Soklin kaivoksen toimintaa koskevan hakemuksen käsittelemättä hakijan peruutettua hakemuksen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on 23.2.2023 antamallaan päätöksellä nro 25/2023 jättänyt Yara Suomi Oy:ltä Sokli Oy:lle vuonna 2020 siirtyneen Soklin kaivoshankkeen ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksen käsittelemättä.

Aluehallintovirasto myönsi 18.6.2018 (päätös nro 59/2018/1) Yara Suomi Oy:lle ympäristö- ja vesitalousluvan Soklin kaivoksen toimintaan. Annetusta päätöksestä valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset suurelta osin 5.5.2020 antamallaan päätöksellä nro 20/0034/3. Hallinto-oikeus muun muassa kumosi aluehallintoviraston päätöksen Pierkulin louhosten ja Kaulusrovan Kaulusmaan louhoksen osalta, hyläten yhtiön hakemuksen mainituilta osin. Sokliojan ja Yli-Nuorttin uomien siirrolle myönnetyt vesitalousluvat kumottiin ja asia palautettiin näiltä osin aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi.

Korkein hallinto-oikeus myönsi 24.3.2022 antamallaan päätöksellä (taltionumero 18) muutoksenhakijoille valitusluvan ja tutki asian Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä nro 20/0034/3 tehtyjen valitusten osalta. Korkein hallinto-oikeus kumosi aluehallintoviraston päätöksen sekä Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen ja palautti asian kokonaisuudessaan aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös edellytti laajaa hakemuksen täydentämistä. Täydennyspyyntökirjeessään 14.4.2022 aluehallintovirasto pyysi luvan hakijaa tarkistamaan kaikkien hakemusasiakirjojen ajantasaisuuden ja päivittämään niitä tarpeelliselta osin. Asian pitkän vireilläoloajan vuoksi aluehallintovirasto pyysi täydennyspyynnössään ottamaan huomioon myös muun muassa hakemuksen vireille tulon jälkeen muuttuneen ympäristölainsäädännön. Hakijalle ilmoitettiin, että hankkeen muuttaminen olennaisesti Yara Suomi Oy:n aikoinaan vireille laittamaan hakemukseen nähden edellyttäisi muuttunutta hanketta koskevan uuden ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksen vireillepanoa. Hakijan tuli lisäksi arvioida, vastaisiko tehty ympäristövaikutusten arviointi enää muuttunutta hanketta. Aluehallintovirasto pyysi hakijalta tietoa, millä aikataululla sillä on mahdollista täydentää hakemustaan.

Hakija totesi vastauksessaan 5.5.2022 alustavan kannattavuusselvityksen olevan kesken ja sen odotettiin valmistuvan vuoden loppuun mennessä. Joulukuussa 2022 hakija ilmoitti alustavien selvitysten valmistuneen. Ympäristö- ja vesitalouslupa-asiaan liittyvä tapaaminen hakijan, Lapin ELY-keskuksen ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kesken järjestettiin 7.2.2023.

Hakija ilmoitti 16.2.2023 aluehallintovirastoon saapuneella kirjeellä peruuttavansa hakemuksen. Näin ollen aluehallintovirasto on jättänyt asian käsittelemättä. Asian jättäminen käsittelemättä ei estä hakijaa myöhemmin laittamasta vireille uutta Soklin alueen kaivostoimintaa koskevaa hakemusta aluehallintovirastossa.

Aluehallintoviraston päätös 23.2.2023 nro 25/2023 on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (diaarinumero PSAVI/3241/2022). Päätökset löytyvät tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa asian diaarinumeron.

Vesi- ja ympäristölupien tietopalveluun pääset tästä linkistä.

Lisätietoja:
Marko Kiviniemi, ympäristöneuvos, asian esittelijä, puh. 0295 017 694

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto epäilee potilasturvallisuuden vaarantuneen OYS:n nuorisopsykiatrian osastolla24.3.2023 08:08:19 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki 21.3.2023 ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin Oulun yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian osastolle. Käynnin taustalla olivat aluehallintoviraston vastaanottamat kantelut ja epäkohtailmoitukset koskien psykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten potilaiden hoidon järjestämistä ja toteuttamista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme