Solita

Solitan Digitaalisuus ja hyvinvointi -tutkimus: Suomalaiset uskovat teknologian pelastavan hyvinvointiyhteiskunnan – hoivarobotit herättävät epäilyksiä

Jaa
Suomalaisista 64 prosenttia uskoo, että teknologian hyödyntäminen vahvistaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Useampi kuin joka toinen suomalainen, 59 %, on valmis luovuttamaan omia terveystietojaan terveydenhuollon viranomaisille yhteisten palveluiden kehittämiseen. Inhimilliset hoivarobotit sen sijaan herättävät suomalaisissa epäilyksiä: vain joka neljäs suomalainen (27 %) antaisi inhimillisiä ominaisuuksia omaavan robotin toimia seuralaisena omalle sukulaiselleen.

Tiedot selviävät teknologia-, data- ja designyhtiö Solitan IRO Researchilla teettämästä Digitaalisuus ja hyvinvointi -tutkimuksesta.  Tuhat suomalaista -tutkimus toteutettiin huhtikuun 2023 lopulla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliset palvelut, kuten lääkärin videovastaanotot ja Kelan Kanta-palvelut, herättävät suomalaisissa erilaisia, ristiriitaisiakin tunteita. Suomalaisista 41 prosenttia kokee, että sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliset palvelut tuovat sujuvuuden tunnetta ja 22 prosentille toiveikkuutta, kun taas 27 prosentille suomalaisista sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliset palvelut herättävät epävarmuuden tunnetta ja joka viidennelle (20 %) huolestuneisuutta.

Yli 65-vuotiaat huolestuneimpia

Etenkin nuoret ikäluokat kokevat digitaalisten palveluiden sujuvoittavan sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Eniten huolta kokevat yli 65-vuotiaat suomalaiset. 18–24 -vuotiaista 60 prosenttia kokee sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliset palvelut sujuvaksi, kun yli 65-vuotiaista niin kokee vain 29 prosenttia. Ylemmän tulotason omaavat suomalaiset näkivät yleisemmin teknologian hyödyntämisen vahvistavan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Ylimpään tuloluokkaan kuuluvista (yli 70 000 euroa vuodessa) kolme neljästä (74%) uskoi näin, kun alimpaan tuloluokkaan kuuluvista (alle 30 000 euroa vuodessa) näin koki 65 prosenttia. 

”Terveysteknologian tärkein tehtävä on tuottaa ihmisystävällisiä ja ihmisten hyvinvointieroja kaventavia palveluita. Ainoastaan hyvinvointieroja kaventavilla, ihmisille arvoa tuottavilla palveluilla on taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta”, Solitan Health-yksikön johtaja Risto Kaikkonen kertoo.

Teknologian ja digitaalisuuden hyödyntämisen tulisi Solitan mukaan tarkoittaa inhimillisyyden korostamista ja mahdollistamista, ei ihmiskeskeisyyden katoamista terveydenhuollon palveluista.

”Päinvastoin rakentamalla ihmisystävällisiä, tasa-arvoisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita hoitohenkilökunnan vähyydestä kärsivä Suomi pystyy säilyttämään toimivan hyvinvointiyhteiskunnan ja tarjoamaan kasvokkaisia kohtaamisia niille ihmisille, jotka ovat digitaalisten palveluiden ulottumattomissa”, Kaikkonen lisää.

Ei kiitos hoivarobotille

Inhimillisiä ominaisuuksia omaavia ja ikääntyvien ihmisten seuraksi suunniteltuja robotteja hyödynnetään jo maailmalla ihmisten hoivaamiseen. Suomalaisia tällaiset hoivarobotit, kuten robottihylkeet tai -nuket, vielä arveluttavat. Vain 27 prosenttia tutkimukseen vastanneista suomalaisista on sitä mieltä, että hoivarobotti voisi toimia ikäihmisen ystävänä tai seuralaisena.

Suomalaisista neljännes, 25 %, antaisi hoivarobotin hoitaa lähiomaistaan. Ilmiö on monelle vielä uusi ja tuntematon: 20 prosenttia vastaajista ei osannut kertoa kantaansa asiaan. Myönteisimmin hoivarobotteihin suhtautuivat 18–34-vuotiaat suomalaiset, selkeästi kielteisimmin yli 65-vuotiaat. 

”Tulokset kertovat selvää kieltä siitä, että suomalaiset arvostavat hoivasuhteissa ihmiskontakteja. Järkevä terveysteknologian ja sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kehittäminen tähtääkin juuri siihen, että teknologiaa hyödynnetään siten, että se vapauttaa resursseja ihmishoivaan siellä, missä teknologia ei voi korvata ihmistä ja toisaalta auttaa nopeuttamaan työtä, jonka kone tekee ihmistä tarkemmin ja nopeammin”, Kaikkonen kertoo.

 ”Menestyksekkäät digipalvelut terveydenhuollossa voivat syntyä vain täydentämällä teknologiaosaamista syvällisellä ihmisymmärryksellä ja -tuntemuksella.”

Yhteyshenkilöt

Solita Health, Risto Kaikkonen
p. +358 41 536 8745 , risto.kaikkonen@solita.fi


Solita Health, Antti Brunni, 
p. +358 44 554 4669, antti.brunni@solita.fi 


 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Solita
Solita
Eteläesplanadi 8
00130 Helsinki

029 1703300http://www.solita.fi

Solita on suomalainen teknologia-, data- ja designyritys. Valjastamme ihmisymmärryksen ja älykkäät teknologiaratkaisut palvelemaan parempaa elämää. Olemme muutosvoima, joka luo uusia toimintatapoja, palveluja ja teknologiaratkaisuja uudistaen yrityksiä ja yhteiskuntaa. Solita työllistää jo yli 1700 strategisen konsultoinnin, palvelumuotoilun, ohjelmistokehityksen, AI- ja analytiikkaratkaisujen sekä pilvipalvelujen asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Saksassa ja Belgiassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Solita

Solita Retail tuo kaupan alan kansainvälisiä oppeja Suomeen16.4.2024 09:04:33 EEST | Tiedote

Teknologia-, data- ja designyhtiö Solita jatkaa vähittäiskaupan toimialaan panostamista ja on perustanut kaupan toimialaan keskittyvän Solita Retail-osaamisyksikön. Yhtiö on myös nimittänyt Anders Hedfalkin asiantuntijaksi ja Solitan kaupan toimialan vetäjäksi Ruotsissa. Yhtiö kasvatti vähittäiskaupan alan digitalisaatioratkaisujen osaamistaan aiemmin myös yritysostolla yhdistettyään voimansa vähittäiskaupan ratkaisuistaan palkitun Future Mind -yhtiön kanssa.

Solita lisää investointeja generatiiviseen tekoälyyn1.2.2024 08:54:46 EET | Tiedote

Solita laajentaa GenAI-osaamisyksikkönsä toimintaa. Jatkossa Solita GenAI Studio -nimellä toimivan osaamisyksikön toimintaan kuuluu myös GenAI Lab -kehitystiimi, joka keskittyy tekoälyn käytännönläheisten, skaalautuvien ja elinkaareltaan kestävien tekoälyratkaisujen kehittämiseen teknologiariippumattomasti. Asiakastyön lisäksi investoinnit tukevat Solitan sisäisiä tekoälyhankkeita ja osaamisen kehittämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye