Sosiaalialan työntekijöiden työkuormitukseen on puututtava – vaarana joukkopako alalta
Työnantajan on puututtava sosiaalialan työntekijöiden työkuormitukseen nykyistä voimakkaammin, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Järjestö kantaa huolta jäsentensä jaksamisesta ja työkyvystä. Yhä useampi alan ammattilainen pohtii alanvaihtoa työn kuormittavuuden ja huonon palkan takia.
- Työturvallisuuslain mukaan työnantaja vastaa työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Laki velvoittaa työnantajan puuttumaan työpaikan kuormitustilanteisiin, sanoo Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen.
Viimeaikaiset selvitykset antavat järkyttävän kuvan alan työhyvinvoinnista. Kevan juuri julkaistun selvityksen mukaan korona-aikana sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen sairauslomat ovat lisääntyneet ja henkinen kuormitus kasvanut. Esimerkiksi entistä harvempi (63 %) sosiaalialan työntekijä koki työyhteisöissä ilmapiirin nyt hyväksi ja vain joka toinen koki saavansa palautetta esihenkilöltään. Yhä harvempi on valmis suosittelemaan työpaikkaansa.
Talentian ja Lastensuojelun Keskusliiton selvityksen mukaan 95 prosenttia lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä kokee henkistä kuormitusta ja vain kolmasosa katsoo, että heidän työpaikallaan panostetaan riittävästi työhyvinvointiin. Työntekijöistä 74 prosenttia on harkinnut työpaikan vaihtoa.
Samaa viestiä Talentia kuulee myös muilta jäseniltään yhä enenevissä määrin.
- Reilun vuoden takaisen vastavalmistuneiden uraselvityksemme mukaan 44 prosenttia vastaajista koki, että työ on henkisesti liian kuormittavaa. Tämä on suuri syy siihen, miksi yhä useampi vastavalmistunut miettii alanvaihtoa, Pekkarinen sanoo.
Työnantajan pitää taata turvallinen työympäristö
Koronapandemia on entisestään pahentanut alan kuormitusta. Huolta herättää myös pandemian jälkeinen aika, sillä odotettavissa on, että sosiaalialan ammattilaisten asiakasmäärät kasvavat ja kiire lisääntyy.
Työntekijöiden pysyvyyttä voitaisiin lisätä työhyvinvointia ja työolosuhteita parantamalla.
- Työnantajan pitää puuttua työpaikan epäkohtiin ja taata mahdollisimman turvallinen työympäristö. Usein kuormitustilanteet jäävät yksittäisten työntekijöiden asioiksi ja niistä yritetään selvitä sairauslomilla, kun pitäisi tarkastella koko työyhteisön tilannetta ja miettiä myös, ovatko esimerkiksi työprosessit, työnjako ja resurssointi kunnossa, Pekkarinen sanoo.
Talentia kannustaa työntekijöitä keskustelemaan kuormituksesta avoimesti esihenkilön kanssa. Mukaan kannattaa ottaa myös työpaikan työsuojeluvaltuutettu pohtimaan ratkaisuja kuormitukseen.
- Lisäksi on hyvä muistaa, että työsuojelun toteutumista valvoo aluehallintovirasto. Työsuojelun viranomaisilla on myös valtakunnallinen neuvontapuhelin, josta saa neuvoja työsuojeluun liittyvissä asioissa, Pekkarinen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi PekkarinenErityisasiantuntija
Puh:0931586024heidi.pekkarinen@talentia.fiTietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Kela-siirron kritiikin peukalointi VTV:llä vahvistaa: toimeentulotukea ei tule siirtää kokonaan Kelalle9.4.2021 12:45:09 EEST | Tiedote
Koko toimeentulotukea ei pidä siirtää Kelan hoidettavaksi, painottaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tänään 9.4. asia sai lisävahvistusta, kun Helsingin Sanomat uutisoi Valtion tarkastusvirasto VTV:n tarkastajien kriittisistä huomioista perustoimeentulotuen siirrosta Kelalle 2017.
Sosiaalibarometri osoittaa sosiaalipalvelujen sudenkuopat koronapandemiassa – parannuksiin tartuttava pikaisesti23.3.2021 07:15:00 EET | Tiedote
Palvelujärjestelmämme ei ole pystynyt auttamaan koronan aikana kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, arvioivat sosiaalityöntekijät. Tämä käy ilmi tuoreista Sosiaalibarometrin tuloksista.
Sosiaalityön päivä: Sosiaalihuollon kriisi vaarantaa yhteiskuntarauhan16.3.2021 06:00:00 EET | Tiedote
Kansainvälistä sosiaalityön päivää vietetään tänään 16.3. jälleen pahenevan koronakriisin keskellä. Vuoden aikana ihmisten hätä on kasvanut niin Suomessa kuin globaalisti. Päättäjien ja median katseet ovat kuitenkin olleet tiukasti terveydenhuollon kantokyvyssä, vaikka sosiaalihuollon kantokyky on ylittynyt jo ennen pandemiaa. Samaan aikaan koronan ehkäisyä on tehty Suomessa puhtaasti terveyskulmasta, vaikka seuraukset näkyvät raskaasti koko yhteiskunnassa ja voimakkaimmin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien elämässä.
Hyvä käytäntö -palkinto iäkkäitä auttavalle verkostomallille9.3.2021 15:30:00 EET | Tiedote
Iäkkäiden elämänhallintaa parantava ja yksinäisyyttä vähentävä toimintamalli on saanut Hyvä käytäntö -palkinnon, joka jaettiin Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 9.3.
Sosiaalihuollon palveluvelka on uhka työntekijöiden jaksamiselle – Nyt tarvitaan poliittista tahtoa9.3.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Koronapandemia on Suomessa jälleen kriittisessä vaiheessa ja tiedossa on, että sosiaalihuollon kantokyvyn ylitykset tulevat olemaan entistä roisimpia.
Lastensuojelusta nuorille kertova palvelu ehdolla Hyvä käytäntö -palkinnon saajaksi3.3.2021 14:00:11 EET | Tiedote
Pelastakaa Lapset ry on kehittänyt toimintamallin, joka vastaa nuorten esittämiin kysymyksiin lastensuojelusta videoilla. Toimintamalli on ehdolla kansallisen sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnon saajaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme