Sote-uudistus: HUS-yhtymän perussopimus lähti päätettäväksi valtuustoille
Väliaikainen HUS-valmisteluryhmä on antanut ehdotuksensa HUS-yhtymän perussopimukseksi. Sopimuksesta päätetään Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin valtuustoissa. HUS-yhtymä katsotaan perustetuksi, kun kaikki jäsenet ovat hyväksyneet perussopimuksen.
Väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän ehdotus uuden HUS-yhtymän perussopimukseksi ja sen perusteluiksi on lähetetty 29.3. sen jäsenille, eli Uudenmaan hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille, päätöksentekoa varten. Ehdotus on lain mukaan hyväksyttävä aluevaltuustoissa 30.4. mennessä. Sopimuksessa sovitaan muun muassa HUS-yhtymän ylimmästä päättävästä toimielimestä, hallinnosta ja taloudesta.
Perussopimuksen kirjauksia tarkennetaan HUS-yhtymän hallintosäännössä ja talousarviossa sekä lakisääteisessä HUS-järjestämissopimuksessa. HUS-yhtymän ylin päättävä toimielin hyväksyy ensimmäisessä kokouksessaan hallintosäännön ja valitsee ensimmäisen HUS-yhtymän ensimmäisen yhtymähallituksen. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyy HUS-yhtymälle 1.1.2023, jolloin HUS-kuntayhtymä lakkautetaan. Nykyisen HUS-kuntayhtymän toiminta, omaisuus ja henkilöstö siirtyvät HUS-yhtymälle suoraan lain nojalla.
HUS-yhtymän ylimmäksi toimielimeksi yhtymäkokous
Perussopimusehdotuksen mukaan HUS-yhtymän ylin päättävä toimielin on yhtymäkokous. Yhtymäkokouksessa kutakin jäsentä edustaa yksi edustaja, ja se päättää muun muassa strategiasta, hallintosäännöstä, talousarviosta ja tilinpäätöksestä. Yhtymäkokousedustajan kokouksessa käyttämä äänivalta perustuu tämän edustaman jäsenen osuuteen Uudenmaan asukasluvusta.
HUS-yhtymän yhtymähallituksessa on ehdotuksen mukaan yhteensä 17 jäsentä ja näillä varajäsenet. HUS-yhtymän jäsenet nimeävät yhtymähallitukseen 15 jäsentä perussopimuksessa sovitun mukaisesti (Helsinki 6, Länsi-Uusimaa 4, Vantaa ja Kerava 2, Keski-Uusimaa 2, Itä-Uusimaa 1). Lisäksi Helsingin yliopisto nimeää kaksi jäsentä. Yhtymähallituksen toimikausi on vaalikausi. Yhtymähallitusta nimitettäessä ei noudateta Uudenmaan laajuista poliittista suhteellisuusperiaatetta, vaan jokainen jäsen päättää nimeämisistään toisista riippumatta.
Perussopimuksessa mainittuja toimielimiä ovat myös lakisääteiset tarkastuslautakunta ja kansalliskielilautakunta. Lisäksi HUS-yhtymälle voidaan perustaa muita toimielimiä hallintosäännön perusteella.
Maksuosuuksien tasaus kannustaa yhteistyöhön ja kehittämiseen
Toisin kuin hyvinvointialueille, HUS-yhtymälle ei osoiteta suoraa valtion rahoitusta, vaan jäsenet vastaavat yhtymän tehtävien rahoituksesta HUS-yhtymän perussopimuksessa, hallintosäännössä ja talousarviossa sovitulla tavalla. HUS-yhtymän talousarvio perustuu yhdessä jäsenten kanssa valmisteltuun raamiin, josta päättää yhtymäkokous.
HUS-yhtymän tulot muodostuvat jäsenten kiinteistä maksuosuuksista, asiakasmaksuista, palveluista saatavista korvauksista sekä muista tuloista. Jäsenten maksuosuudet tasataan ehdotuksen mukaan tilikauden lopussa toteutuneen käytön mukaisesti. Tasaus olisi HUS-yhtymän kannalta neutraali. Tasauksen tavoitteena on kohdella jäseniä tasapuolisesti ja kannustaa jäseniä yhteistyöhön, tuottavuuden kehittämiseen sekä erikoissairaanhoidon volyymien pienentämiseen.
Investointeja varten laaditaan lakisääteinen investointisuunnitelma, joka lähetetään vastuuministeriöihin hyväksyttäväksi. Valtio myöntää investointisuunnitelman mukaisiin investointeihin lainanottovaltuuden.
Valmistelussa on kuultu eri näkökantoja
Väliaikainen HUS-valmisteluryhmä asetettiin 27.9.2021. Sen lakisääteinen tehtävä on laatia ehdotukset uuden HUS-yhtymän perussopimukseksi ja hallintosäännöksi. Valmisteluryhmään kuuluvat jäsenet Helsingistä, Uudenmaan hyvinvointialueilta sekä HUSista.
Väliaikainen HUS-valmisteluryhmä on kuullut valmistelun aikana Helsingin yliopiston edustajia sekä HUSin henkilöstöjärjestöjä. Valmistelutyötä on tukenut poliittinen seurantaryhmä, jolle valmisteluryhmän puheenjohtaja on raportoinut työn etenemisestä. Aluevaltuustojen järjestäydyttyä perussopimuksesta käytiin poliittiset neuvottelut maaliskuun aikana. Ehdotettu perussopimus vastaa poliittisten neuvottelujen lopputulosta.
Valmisteluryhmän puheenjohtaja Sami Sarvilinna kiitti ryhmää ja sen sihteereitä hyvästä työstä ja mainiosta yhteisen tekemisen asenteesta. Samalla hän kiitti HUSin henkilöstön ja Helsingin yliopiston edustajia arvokkaista keskusteluista sekä seurantaan ja neuvotteluihin osallistuneita uusmaalaisia luottamushenkilöitä luottamuksesta ja ohjauksesta.
”Valmisteluryhmän työ ei kuitenkaan vielä ole valmis, seuraavaksi tartumme hallintosääntöön. Luotan siihen, että työmme jatkuu yhtä tehokkaasti ja yhtä hyvässä hengessä kuin tähänkin asti.”
HUS tarjoaa erikoissairaanhoitoa liki kahden miljoonan asukkaan Uudellamaalla. Valtakunnallisesti sillä on merkittävä ja keskeinen tehtävä vaativan erikoissairaanhoidon, tutkimuksen ja opetuksen sekä valmiuden ja varautumisen osaajana. HUSissa tehdään muun muassa kaikki Suomen elinsiirrot ja lasten sydänleikkaukset. HUS on maailmalla tunnustettu erikoisairaanhoidon yksikkö.
Den svenska versionen av pressmeddelandet publiceras inom kort.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän puheenjohtaja Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö, Helsingin kaupunki, p. 09 3103 6050, sami.sarvilinna@hel.fi
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Utvecklingen av diagnostik och vård förbättrar prognosen för hudmelanom13.5.2022 10:45:19 EEST | Tiedote
Största delen av dem som får hudmelanom tillfrisknar tack vare att de uppsöker vård tillräckligt tidigt och för att behandlingarna utvecklas kontinuerligt.
Kehittyvä diagnostiikka ja hoito parantavat ihomelanooman ennustetta13.5.2022 10:42:57 EEST | Tiedote
Suurin osa ihomelanoomaan sairastuneista paranee riittävän varhaisen hoitoon hakeutumisen ja jatkuvasti kehittyvien hoitojen ansiosta.
Suorana HUSista: Identifiering och behandling av hudmelanom11.5.2022 10:17:41 EEST | Kutsu
HUS ordnar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Det nästa informationsmötet ordnas 13.5.2022 kl. 10.
Suorana HUSista: Ihomelanooman tunnistaminen ja hoito11.5.2022 10:16:27 EEST | Kutsu
HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Seuraava infotilaisuus järjestetään 13.5.2022 kello 10.
Centraliserade telefontjänster för öron-, näs- och halssjukdomar, mun- och käksjukdomar och HUS Asvia öppnas 17.5.202210.5.2022 10:01:55 EEST | Tiedote
Från och med tisdagen den 17.5.2022 kommer patienter vid HUS verksamhetsställen i Helsingfors att få tjänster som rör öron-, näs- och halssjukdomar, mun- och käksjukdomar genom centraliserade telefontjänster.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme