HUS

Strejken började – förhandlingarna om skyddsarbetet fortsätter på HUS

Dela

Jourerna och de vårdavdelningar som stöder dem fungerar med begränsad bemanning och väntetiderna förlängs. Därför behövs ännu mer personal för skyddsarbetet. Förhandlingar om skyddsarbetet förs fortlöpande i den allvarliga situationen.

Den första dagen av vårdarstrejken började på HUS i en oroväckande stämning, eftersom vårdpersonalen i en del enheter understeg den utlovade mängden inom ramen för skyddsarbetet. Situationen har utretts tillsammans med vårdarorganisationerna. 

Vi har under förmiddagen förhandlat om omfattningen av skyddsarbetet och kommit överens om att utvidga skyddsarbetet bland annat vid operationsavdelningen vid Tölö sjukhus, vissa vårdavdelningar samt laboratorie- och bilddiagnostiktjänster. Situationen är fortfarande allvarlig, men vi har en dialog. Förhandlingarna fortsätter”, berättar förvaltningsöverskötare Marja Renholm. 

Denstörsta oron orsakar fortfarandesamjourerna och Tölö olycksfallsstation, som fungerar med märkbar underbemanning. Problem orsakas också av att kapaciteten för laboratorie- och bilddiagnostiska undersökningar för jourpatienter är begränsad. Resurserna måste riktas till vård av allvarligt sjuka och patienter med funktionshinder. 

Vårdförseningar då det gäller brådskande hjärtingrepp är betydande. Väntetiderna förlängs också till and brådskande jouroperationer och -ingrepp på grund av den mycket begränsade operationssalskapaciteten. Också på vårdavdelningarna är bemanningenotillräcklig. Det finns ingen flexibilitet när det gäller plötsliga ökningar av vårdkapaciteten till exempel vid en storolycka eller en ökning av antalet infektionspatienter. Man strävar efter att fortsätta medicinsk behandling av cancersamt strålbehandlingar som normalt. Alla canceroperationer kan inte utföras inom ramen för den nuvarande mängden skyddsarbete, men detta diskuteras med organisationerna. 

Annulleringarna av tidsbokningarför nästa vecka fortsätter. Patienterna får information per sms eller telefon. Mer information om HUS tjänster under strejken på adressen hus.fi/sv/strejk 

Markku Mäkijärvi ber om ursäkt för Ukraina-jämförelsen

I offentligheten och på sociala medier har det uppstått diskussion kring HUS chefsö-verläkare Markku Mäkijärvis kommentar, där han jämförde strejksituationen på HUS med kriget i Ukraina.

”Mäkijärvi säger att han med sin jämförelse avsåg gårdagens beslut att försätta HUS i full beredskap. Samma beredskapsnivå skulle man använda ifall det var krig i vårt land. Han menade alltså inte att vårdorganisationerna verksamhet under strejken på något sätt skulle kunna jämföras med kriget i Ukraina och ber om ursäkt för den missvisande metaforen,” säger överläkare Veli-Matti Ulander som fungerar som Mäkijärvis ställföreträdare 1.4.

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum