Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK: Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin voi ladata

Jaa

Säteilyturvakeskus (STUK) on antanut Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikölle (OL3) latausluvan 26.3.2021.

STUK toteaa latauslupapäätöksessä, että OL3-ydinvoimalaitosyksikkö täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja sen turva- ja valmiusjärjestelyt sekä menettelyt ovat riittävät polttoaineen lataamiseksi reaktoriin. Lisäksi STUK toteaa, että ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellinen valvonta on järjestetty asianmukaisesti ja ydinlaitoksen haltijan vahingonkorvausvastuu ydinvahingon varalta on järjestetty siitä säädetyllä tavalla.

Projektipäällikkö Essi Vanhanen STUKista toteaa, että polttoaineen lautauksen alkamisesta lähtien OL3 on käytössä oleva ydinvoimalaitos. TVO luvanhaltijana vastaa laitoksen turvallisuudesta ja siitä, että laitosta käytetään turvallisuusvaatimusten mukaisesti. STUKin valvonta muuttuu latauksen alkamisesta lähtien käytössä olevan ydinvoimalaitoksen valvonnaksi.

Polttoaineen latausta seuraa usean kuukauden mittainen käyttöönottovaihe, jossa TVO jatkaa laitoksen testaamista. Kaikkea ei ole voitu testata ilman reaktorissa olevaa polttoainetta. TVO:n suunnitelman mukaan laitos aloittaa säännöllisen sähköntuotannon vuoden 2022 helmikuussa.

Projektipäällikkö Essi Vanhanen sanoo, että STUK valvoo tarkasti käyttöönottovaihetta ja TVO tarvitsee STUKin luvan edetäkseen käyttöönotossa vaiheesta seuraavaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Essi Vanhanen, puh. (09) 759 88 242

Apulaisjohtaja Tomi Routamo, puh. (09) 759 88 577

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Research on nuclear safety and nuclear waste management supports the safe use of nuclear energy18.3.2021 13:00:00 EET | Press release

The Finnish Research Programme on Nuclear Power Plant Safety SAFIR2022 and the Finnish Research Programme on Nuclear Waste Management KYT2022 will jointly arrange an Interim Seminar on 18–19 March 2021. At the online Interim Seminar, participants will examine the programmes’ achievements to date and discuss how national, publicly funded research on nuclear safety and nuclear waste management can best support the safe use of nuclear energy in Finland. The Seminar is also a kick-off event for combining the programmes into one joint programme after the ongoing four-year period.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme