HUS

Styrelsens beslut 23.3: Styrelsen godkände bokslutet och verksamhetsberättelsen för 2019

Jaa

Styrelsen bordlade projektplanen för Dals samsjukhus och ändrade kostnadskalkylen för den grundläggande renoveringen av Jorvs sjukhus. Styrelsen fick också chefsöverläkarens översikt av coronavirusläget.

Bokslutet för 2019 uppvisar ett underskott, efterfrågan på HUS tjänster fortsätter öka

Styrelsen godkände Samkommunen HNS bokslut och verksamhetsberättelse för 2019 och sänder dem till fullmäktige för godkännande. Räkenskapsårets resultat uppvisade ett underskott på 15 miljoner euro och de bindande nettokostnaderna överskred budgeten med 16 miljoner euro.

På HUS vårdades år 2019 totalt 680 621 patienter. Mängden patienter som fått vård, där också hälsocentralspatienterna från samjourerna ingår, växte med 10,8 procent jämfört med året innan. På detta inverkade särskilt att jourfunktionerna på Haartmanska sjukhuset och Malms sjukhus flyttade över från Helsingfors stad till HUS i början av 2019. Av samjourernas hälsocentralspatienter vårdades år 2019 totalt 191 214 på HUS, vilket är 70,6 procent (79 138 patienter) mera än år 2018.

Den jämförbara mängden remisser som gäller icke-brådskande vård (330 189) ökade med 4,7 procent från året innan. Under år 2019 använde nästan var tredje av medlemskommunernas invånare (32,3 procent) tjänster inom den specialiserade sjukvården som HUS producerat eller ordnat.

Kostnaderna per invånare för den specialiserade sjukvården för HUS medlemskommuner var år 2019 i medeltal 1 057 euro.

Då man beaktar kostnaderna för de nya funktioner som överförts till HUS från medlemskommunerna och de kostnader av engångskaraktär som härrör från övergången till Apotti, så var den jämförbara ökningen i verksamhetskostnaderna 5 procent i jämförelse med året innan.

Ärendet har senast behandlats 2.3.

För mera information:
Verkställande direktör Juha Tuominen, juha.a.tuominen(at)hus.fi
Ekonomidirektör Mari Frostell, mari.frostell(at)hus.fi

HUS ekonomidirektör har sagt upp sig

Styrelsen antecknade för kännedom, att HUS ekonomidirektör och medlem av ledningsgruppen Mari Frostell har sagt upp sig. Frostell som arbetat inom HUS sedan 2020 sköter sitt uppdrag till och med slutet av mars. Direktör Jari Finnilä tar över som tf ekonomidirektör från och med 1.4.2020.

Planen för Dals samsjukhus bordlades

Styrelsen beslöt enhälligt att bordlägga projektplanen för Dals samsjukhus.

För mera information:
Investeringsdirektör Anne Priha, anne.priha(at)hus.fi

Den grundläggande renoveringen av Jorvs sjukhus

Styrelsen beslöt att för fullmäktige föreslå en ändring i fullmäktiges beslut av 14.6.2018 om investeringen i den grundläggande renoveringen av K-operationsavdelningen och dess underliggande lokaler på Jorvs sjukhus. De estimerade kostnaderna för investeringen har ökat då projektet framskridit och styrelsen lägger för fullmäktige fram en ny maximal kostnad på 53 miljoner euro.

För mera information:
Investeringsdirektör Anne Priha, anne.priha(at)hus.fi

Elektroniska sammanträden tas i bruk inom HUS organ

Statsrådet har konstaterat att det råder undantagsförhållanden i landet och har med stöd av beredskapslagen bland annat begränsat offentliga sammankomster till tio personer. Bestämmelsen gäller dock inte sammanträden för kommunala organ. Kommunallagen ger ändå möjlighet att utnyttja elektroniska sätt att fatta beslut i organ, som inte förutsätter att alla medlemmar är fysiskt närvarande.

Styrelsen beslöt att HUS i detta läge i enlighet med 123  § i förvaltningsstadgan kan ta elektroniska sammanträden och elektroniska beslutsförfaranden i bruk i alla organ, som i styrelsen och nämnderna, med undantag av fullmäktiges sammanträden.

För mera information: 
Förvaltningsdirektör Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi

Översikt av coronavirusläget

Styrelsen fick chefsöverläkarens översikt av coronavirusläget och ledningen av HUS beredskap. Verkställande direktören berättade att coronavirusläget också kommer att påverka ekonomin för 2020.

Coronavirusundersökningar är avgiftsfria också för personer som inte är bosatta i Finland

För att förhindra spridningen av coronavirus beslöt styrelsen att det är ändamålsenligt att inte heller uppbära avgift för coronavirusundersökningar (provtagning och analys) för personer som inte är bosatta i Finland.

För mera information:
Förvaltningschef Jaana Vento, jaana.vento(at)hus.fi

Ansökningstiden för tjänsten som fastighetsdirektör förlängs

Ansökningstiden för tjänsten som fastighetsdirektör löpte ut 31.1.2020 och tjänsten söktes av 20 personer. Efter intervjuerna gick två sökanden vidare till lämplighetsbedömning. Sökandena som testades fyllde kriterierna för uppdraget, men på grund av fastigheternas stora ekonomiska betydelse vill man ytterligare utöka gruppen sökande. Därför beslöt styrelsen att ledigförklara tjänsten som fastighetsdirektör på nytt, och att de tidigare ansökningarna beaktas. Målet är att valet görs senast 8.6.2020 på styrelsens sammanträde. 

För mera information:
Ekonomidirektör Mari Frostell, mari.frostell(at)hus.fi


Protokoll och alla beslut 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen över en halv miljon patienter. Våra 25 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till HUS.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme