Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Suojaamaton nielu aiheutti tapaturman: yhtiö tuomittiin 15 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta

Jaa
Pirkanmaan käräjäoikeus tuominnut paperiteollisuudessa toimivan yhtiön 15.000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön työnjohtajan katsottiin syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, mutta jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.6.2021.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa yhtiön työntekijälle huhtikuussa 2019 tapahtunutta työtapaturmaa. Työntekijä loukkaantui, kun hän oli tarkistamassa kartonkitehtaan pituusleikkurin viimeistelypään pulpperin viistokuljettimen hihnalle syntynyttä tukosta. Koska hihnan etupuolelta ei nähnyt tukosta kokonaisuudessaan, työntekijä meni hihnan yläpäähän ja sen alta hihnan toiselle puolelle. Kädessään hänellä oli noin metrin pituinen keksi. Se on työväline, jota käytetään hihnalle syntyneiden tukosten aukaisuun. Kun työntekijä oli poistumassa ylhäältä mennäkseen sammuttamaan laitteen, keksi tarttui johonkin ja veti työntekijän oikean käden puristuksiin hihnan ja telan väliin.

Työntekijä hälytti apua radiopuhelimella massatuotannon valvomosta, josta lähetettiin apua. Työntekijän käsi oli telan ja tukipalkin välissä useita minuutteja. Ensimmäiset apuun tulleet leikkasivat hihnan poikki, jotta kädelle saatiin lisää tilaa. Tämän jälkeen auttajat leikkasivat telan kiinnityskannakkeen poikki, jotta käsi saatiin vapautettua.

Käräjäoikeus totesi, että työturvallisuusmääräysten mukaan työnantajan olisi pitänyt estää pääsy nielun aiheuttamalle vaara-alueelle ensisijaisesti teknisin toimenpitein. Onnettomuushetkellä pääsy nielun vaara-alueelle oli ollut esteetön. Tapaturman jälkeen pääsy vaara-alueelle oli estetty portein ja valoverhoin niin, että laite sammuu automaattisesti. Käräjäoikeus katsoi, että tehtaalla oli laiminlyöty koneen vaara-alueelle pääsyn estämistä koskevia työturvallisuusmääräyksiä.

Käräjäoikeus totesi myös, että avoimiin nieluihin liittyvien liikkuvien hihnojen ja vastaavien koneiden vaara-alueelle pääsyn ehkäisemisen olevan olennainen osa koneturvallisuutta. Koska yhtiön toiminnassa oli näytetty laiminlyödyn lakisääteisiä velvollisuuksia huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä, oli edellytykset yhteisösakon tuomitsemiselle olemassa. Yhteisösakon suuruutta arvioidessa käräjäoikeus otti kuitenkin huomioon sen, että kyse oli ollut yksittäisestä koneesta, ja että onnettomuuden tapahtumiseen oli vaikuttanut myös työntekijän oma ohjeiden vastainen menettely. Käräjäoikeus arvioi oikeudenmukaiseksi yhteisösakon määräksi 15.000 euroa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että paperiteollisuudessa ja teollisuuden alalla ylipäätään nielut ovat yksi yleisimmistä vaaranpaikoista ja vakavien tapaturmien aiheuttajista. Työnantajan tulee teknisin toimenpitein huolehtia, että työntekijän ulottuvilla ei ole suojaamattomia nieluja. Sellaisilla seikoilla, kuten että koneen käyttö ei ole edellyttänyt vaara-alueelle koskemista, työ ei ole pakkotahtista taikka juuri kyseisellä nielulla ei ole aiemmin tapahtunut edes läheltä piti -tilanteita, ei sinänsä ole merkitystä, koska mahdollisuus koskettaa vaara-aluetta on estettävä.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/6893.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteet koneen suojauksessa johtivat työtapaturmaan – sakkorangaistukset sekä toimitusjohtajalle ja tuotannon työnjohtajalle että yhtiölle26.4.2024 11:28:08 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtajalle tuomittiin 25 päiväsakkoa sekä tuotannon työnjohtajalle 15 päiväsakkoa. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 10 000 euron yhteisösakko. Asiassa oli keskeisesti kyse työssä käytetyn kertakäyttöisiä pesukintaita valmistavan koneen asianmukaisesta kunnosta ja koneella tehdyn työn turvallisuudesta. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 24.4.2024.

Kuljetusalan yritys sai 10 000 euron uhkasakon työnantajan velvollisuuksien laiminlyönneistä25.4.2024 16:19:55 EEST | Tiedote

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, jossa pohjoiskarjalainen kuljetusalan yritys vaati työsuojeluviranomaisen eli Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen sille tuomitseman uhkasakon määrän kohtuullistamista. Uhkasakko liittyi työnteon keskeisistä ehdoista työntekijöille annettavan kirjallisen selvityksen ja palkkalaskelman antamista sekä työaikakirjanpidon pitämistä koskeviin laiminlyönteihin. Hallinto-oikeus antoi päätöksensä 16.4.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye