Suojaudu uhalta – maksuton Kansalaisen kyberturvallisuuskurssi tuo turvaa digimaailmassa
Tarjolla myös ajankohtaisia avoimia luentoja Ukrainan sodan taustoista

Maksuton Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi tarjoaa osaamista turvalliseen toimintaan digitaalisessa maailmassa. Kurssi on suunniteltu niin, että se sopii kaikille, ilman pohjakoulutusvaatimuksia. Sen voi opiskella verkossa sinulle sopivassa tahdissa. Kurssi on suunniteltu ja toteutettu Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutus MPK:n yhteistyönä.
Digiturvallinen toiminta on nykyajan kansalaistaito, joka kuuluu kaikille ja jonka oppimiseen kannattaa käyttää hetki aikaa
Yksi Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssin teemoista on ”Digitaalinen osana kriisejä ja sotia”. Siinä pohditaan konfliktien yhä digitaalisempaa luonnetta ja tutustutaan siihen, kuinka Suomea ja suomalaista yhteiskuntaa puolustetaan myös digitaalisessa maailmassa. Kurssi kokonaisuudessaan auttaa ymmärtämään digitaalista turvallisuutta niin yksilön, yhteisöjen kuin yhteiskunnankin tasolla.
- Sotaan Ukrainassa on jo pitkään liittynyt myös kyberkomponentti. Konfliktin eskaloituminen alkoi jo pari viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä laajoilla kyberhyökkäyksillä, ja valitettavasti on todennäköistä, että ne voivat muuttua jatkossa vielä nykyistäkin vakavimmiksi. Tietotoliikenneyhteyksien ja digitaalisen infrastruktuurin toiminta on äärimmäisen tärkeää myös humanitaarisen katastrofin hallitsemiseksi, kertoo Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan lehtori Panu Moilanen.
Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi: https://www.avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta/informaatioteknologia/kyberturvallisuus
Taustoitusta sodankäyntiin
Panu Moilanen on informaatioteknologian tiedekunnan Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelman tutkinto-ohjelmavastaava. Ohjelma on avannut julkisesti katsottaviksi luentoja, joiden avulla voi pyrkiä ymmärtämään mm. Venäjän toiminnan taustalla olevia ajatus- ja toimintamalleja. Tällä hetkellä avatut sisällöt:
- Martti J. Kari: Venäläinen strateginen kulttuuri – miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii? https://r.jyu.fi/str_venaja_2018
- Venäjän informaatiosodankäynti https://r.jyu.fi/venaja_infosota
- Veli-Pekka Tynkkynen: Energia-ase https://r.jyu.fi/eu-venaja-energia
Lisätietoja:
Lehtori Panu Moilanen, puh. 040 825 4554, panu.moilanen@jyu.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Solmuun menevät molekyylit, mutaatiot lajien synnyssä, matematiikan murtuvat muurit – mittava EU-rahoitus kolmelle JYU:n tutkijalle31.1.2023 13:18:41 EET | Tiedote
Kolme Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkijaa sai Euroopan tutkimusneuvoston myöntämän erittäin kilpaillun, viisivuotisen ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Rahoitetuissa projekteissa pyritään kehittämään tehokkaampia katalyyttejä tekemällä pitkiin molekyyleihin solmuja, selvitetään mutaatioiden vaikutuksia uusien lajien synnyssä ja ratkotaan fraktaaligeometrian ongelmia.
Antero Holmila historian professoriksi31.1.2023 11:30:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on ottanut Antero Holmilan historian professoriksi 1.1.2023 alkaen. Historian ja etnologian laitokselle sijoittuvan tehtävän alana on kriisien ja yhteiskunnan muutoksen historia.
Tutkinnot 2022: Onnittelut lähes 2800 tutkinnon suorittaneelle!30.1.2023 09:04:03 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopistosta valmistui vuonna 2022 yhteensä 2764 tutkintoa: 1447 maisteria, 1200 kandidaattia, 116 tohtoria sekä yksi lisensiaatti. Maisterin- ja tohtoritutkintojen määrä laski hieman edellisvuodesta, jolloin suoritettiin 1537 maisterin-, 1275 kandidaatin- ja 137 tohtorintutkintoa.
IT ja neurotiede yhdistävät voimansa uudessa Erasmus-maisteriohjelmassa27.1.2023 10:09:00 EET | Tiedote
Tieteen läpimurrot tapahtuvat usein useiden tieteenalojen risteyksissä. Syksyllä 2023 aloittava kansainvälinen Erasmus Mundus maisteriohjelma, NeuroData, yhdistää Jyväskylässä datatiedettä ja neurotiedettä.
Jyväskylän yliopisto viettää 160. juhlavuottaan sivistystä ja tasa-arvoa korostaen27.1.2023 08:05:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston juuret ulottuvat vuoteen 1863 ja ensimmäiseen suomenkieliseen opettajankoulutusseminaariin. Yliopisto juhlii 160-vuotista historiaansa nostamalla esiin sivistyksen ja tasa-arvon merkityksen, ovathan seminaarin perustajan Uno Cygnaeuksen uraauurtavat tavoitteet koulutuksen yhdenvertaisuudesta edelleen ajankohtaisia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme