Suomalainen järviasema mukaan hiilenkiertoa mittavaan verkostoon

Suomessa verkoston asemilla tutkitaan kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ja vaihtoa pohjoisissa ekosysteemeissä, erityisesti havumetsissä ja soilla, mutta myös kaupungissa ja Itämeren rannikolla - sekä muihin mittauspaikkoihin yhteensopivasti nyt myös järvellä. Järviaseman myötä kuva ilmastonmuutoksen ajureista täydentyy merkittävästi, sillä hiilenkierrossa järvillä on merkittävä rooli.
Eurooppalaisen kasvihuonekaasuja mittaavien asemien ICOS-verkoston 12 eri maassa sijaitsevalla yli 140 asemalla kerätään tietoa kasvihuonekaasujen kierrosta: sitoutumisesta, vapautumisesta ja pitoisuuksista. Standardisoituja asemia verkostossa on nyt 58, joista Kuivajärvi ensimmäinen järviasema. Suomessa EU:n perustamalla verkostolla on 13 asemaa ja pääkonttori.
Aineiston avoimuus ja vertailukelpoisuus avain kokonaiskuvaan
Juupajoen Hyytiälässä sijaitsevalla Kuivajärvellä kelluvalla mittauslautalla on mitattu ilman ja järven kaasunvaihtoa jo vuodesta 2009. Haku ICOS-verkoston jäseneksi kesti silti useamman vuoden, minä aikana järvimittausaseman kokonaisuus saatiin täyttämään tiukat laadulle ja jatkuvuudelle asetetut kriteerit.
– Kasvihuonekaasujen mittauksella ei ole yleisiä standardeja, joten ICOS-verkostossa sellaiset luodaan. Näin aineistoja voidaan verrata toisiinsa, yliopistonlehtori Anne Ojala Helsingin yliopiston Ilmakehätieteen tutkimuskeskuksesta (INAR) kertoo.
Ojala aloitti yhteistyön ilmakehäfyysikkojen ja metsätietelijöiden kesken noin 20 vuotta sitten. Limnologina hän ymmärsi, etteivät limnologit eli vesistöjen tutkijat voi tutkia omaa ekosysteemiään ottamatta huomioon laajempaa kokonaisuutta. Sama pätee toki myös ilmakehän ja metsien mittaamiseen.
Pioneerityön tehnyt Suomen järviasema voi toimia myös mallina, kun verkostoa täydennetään uusilla järviasemilla. Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla on neljä ICOS-verkostoon kuuluvaa asemaa: järvi-, metsä-, ilmakehä- ja suoasema.
Järvet voivat synkentää kuvaa hiilinieluista
Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ydinkysymys on, kuinka paljon hiiltä toisaalta vapautuu ilmakehään ja toisaalta sitoutuu ilmakehästä. Metsät, suot, pellot, kaupungit, järvet ja joet ovat kaikki osa suurta hiilenkiertoa. Jokainen osa voi olla sekä hiilinielu että hiilen lähde. Kaikki osat ovat yhteydessä toisiinsa. Et voi tutkia pelkästään ilmakehää tai pelkästään järviä.
Esimerkiksi metsät muuttavat ilman hiilidioksidia orgaanisiksi yhdisteiksi, joista osa valuu puroja pitkin järviin hiili mukanaan. Järven pohjaan painuttuaan suurin osa hiiliyhdisteistä maatuu ja hajoaa kaasuiksi. Vain alle 5 % hiilestä varastoituu pohjan sedimentteihin. Noin kymmenesosa metsien sitomasta hiilestä kulkeutuu näin järvien kautta takaisin ilmakehään. Järvi onkin yleensä hiilen nettolähde.
Ojala toteaakin, että ilman järviä maaekosysteemien hiilinieluista voi syntyä liian positiivinen kuva.
Verkoston tutkimusasemilla mitattu data on vertailtavaa ja avointa ja näin koko maailmanlaajuisen tutkijayhteisön käytettävissä. Ojala toivoo, että kattava mittausinfra ja avoimuus tuottaisi ymmärrystä politiikkaa ja ihmisten toimia varten.
Tiedon pohjalta voidaan esimerkiksi laskea, kuinka metsiä voidaan hoitaa tai soita ojittaa niin, ettei orgaaninen maa-aines valuisi järviin.
– Mitä enemmän meillä on vertailudataa, sitä paremmin pääsemme kiinni ilmiöihin, Ojala kuvailee.
Joskus data murtaa ennakkokäsitykset. Oletus on ollut, että leutona talvena järvi tuottaisi normaalia enemmän kasvihuonekaasuja. Viime keväänä tutkijat halusivat kuitenkin tutkia tämän oletuksen, käyttäen aineistona edellisen poikkeuksellisen vuosijakson 2013 ja 2014 mittausdataa, ja selvittivät, että leutona talvena järvestä vapautui ilmakehään vähemmän kasvihuonekaasuja kuin normaalina talvena.
Taas yksi muuttuja tarkentui ilmastonmuutosta mallinnettaessa.
Lue lisää
- Helsingin yliopiston tiedote (11.3.2020): Tutkijoiden yllätykseksi leuto talvi pienensi järven hiilikuormaa
- Veden kierto -podcastin osa 3: ”Järvi”
- ICOS-Suomi
- Hyytiälän metsäasema
Lisätietoja
Yliopistonlehtori Anne Ojala
anne.ojala@helsinki.fi
050 3160 558
Yhteyshenkilöt
Johanna PellinenViestintäpäällikkö
Puh:+358 43 8245 394johanna.p.pellinen@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme