Finanssiala ry

Suomalaisten finanssipalveluiden tarjoaminen Britanniassa rajoittuu vuodenvaihteessa

Jaa
Vaikka Brexitin siirtymäajan päättyminen 31. joulukuuta menee lähes huomaamatta ohi valtaosalta suomalaisia, se voi vaikuttaa esimerkiksi Britanniassa vakituisesti asuvien, mutta suomalaisia finanssipalveluita käyttävien elämään. Brexitin myötä suomalaisen finanssiyhtiön on hankittava erillinen toimilupa, jos se haluaa tarjota palveluitaan Britanniassa.

Tähän asti suomalaiset finanssiyhtiöt ovat voineet tarjota palveluitaan Britanniaan suhteellisen vapaasti koko EU:n laajuisen toimilupajärjestelmän kautta. Palvelut ovat siis pelanneet myös Britanniassa asuville suomalaisten pankkien, vakuutusyhtiöiden ja sijoituspalveluyritysten asiakkaille. Lainaa on voinut hakea ja sijoituksia hoitaa lähes samaan tapaan kuin Suomessa. Palvelua tarjoavan yhtiön toimipisteeseen on vain saattanut olla hieman pidempi matka.

Vuodenvaihteen jälkeen suomalaisten finanssipalvelujen tarjoaminen Britanniaan rajoittuu merkittävästi, kun Britannia putoaa pois EU:n sisämarkkinoilta ja yhteisestä toimilupajärjestelmästä. Jos suomalainen finanssiyhtiö aikoo tarjota toimilupaa edellyttäviä palveluita Britanniassa vuoden vaihteen jälkeen, on sen ensivaiheessa liityttävä mukaan Britanniassa käyttöön otettuun väliaikaiseen finanssipalveluiden tarjoamisen mahdollistavaan järjestelmään, Temporary Permissions Regimeen (TPR), tai muutoin hankkia toimilupa Britanniasta. Esimerkkilista säännellyistä finanssipalveluista löytyy Britannian finanssivalvojan verkkosivuilta.

Rajat ylittävässä palveluntarjonnassa toimilupakysymys riippuu siitä, mitä pidetään palvelun tarjoamisena Britanniassa. Tämä voi vaihdella eri finanssipalveluidenkin välillä. Joillekin finanssipalveluille voi riittää se, että asiakas asuu vakituisesti Britanniassa, kun taas joissakin tapauksissa finanssipalvelun tarjoamiseksi Britanniassa katsotaan vain, jos palveluntarjoajalla on Britanniassa esimerkiksi toimipiste tai agentti.

Siirtymäajan päättyminen ei näillä näkymin päätä kaikkia suomalaisten finanssiyhtiöiden Britanniassa vakituisesti asuville asiakkaille tarjottavia palveluita. Esimerkiksi ennen siirtymäajan päättymistä suomalaisessa pankissa avatut pankkitilit maksukortteineen toimivat myös jatkossa, samoin, kuin ennen siirtymäaikaa myönnetyt asuntoluottosopimukset jatkunevat normaalisti siirtymäajan päättymisen jälkeen.

Kaikille finanssipalveluille tilanne ei kuitenkaan ole sama. Osa suomalaisista pankeista on jo viestinyt asiakkailleen siitä, että luottokortin myöntäminen loppuu Britanniassa vakituisesti asuville asiakkaille siirtymäajan päättyessä 1. tammikuuta, ja sama kohtelu koskee monia sijoituspalveluita. Myös vakuutuksiin voi tulla muutoksia. Tarkemman tiedon saamiseksi kannattaa kääntyä oman pankin tai vakuutusyhtiön puoleen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye