Keskuskauppakamari

Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa vaikuttaa 660 henkilöä

Jaa
Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan pörssiyhtiöiden hallituspaikat jakautuvat laajalle joukolle. Myöskään toimitusjohtajat eivät kansoita hallituksia, sillä vain neljä prosenttia kaikista hallituspaikoista on pörssiyhtiöiden toimitusjohtajilla, ja yhä harvempi toimitusjohtaja istuu oman yhtiönsä hallituksessa. Yhtiöiden väliltä ei löytynyt yhtään ristiinvalvontasuhdetta eli tilannetta, jossa yhtiöiden johtoa istuisi päittäin toistensa hallituksissa.
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto

Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikat eivät juurikaan kasaudu, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta selvityksestä Toimiiko hyvä hallinnointi ja avoimuus pörssiyhtiöissä. Pörssiyhtiöiden 768 hallituspaikkaa jakaantuu 660 eri henkilölle – 172 naiselle ja 488 miehelle. Keskimäärin samalla henkilöllä on siis 1,2 hallituspaikkaa suomalaisissa pörssiyhtiöissä.

Kansainvälisesti vertaillen luku on erittäin pieni, vaikka se on hieman noussut viime vuodesta, jolloin hallituspaikkoja oli jäsenellä keskimäärin 1,1. Esimerkiksi Yhdysvaltain S&P 500 -yhtiöissä hallituksen jäsenillä on keskimäärin 2,1 hallituspaikkaa.  

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituskäytännöt eroavat jonkin verran kansainvälisistä käytännöistä, eivätkä ainakaan huonoon suuntaan.

“Kansainvälisesti vertaillen meillä on pienet hallitukset, jotka kokoontuvat usein, keskimäärin 14 kertaa vuodessa. Hyvän hallinnoinnin näkökulmasta oleellista on, että hallitukseen valitut jäsenet ovat asiantuntevia ja päteviä ja että heillä on riittävästi aikaa tehtävän hoitamiseen”, Linnainmaa sanoo.   

Keskimäärin pörssiyhtiön hallituksessa on 6,2 jäsentä, mutta yhtiön kokoluokka vaikuttaa: suurissa pörssiyhtiöissä luku on 7,9, keskisuurissa 6,5 ja pienissä 5,3.

Linnanmaan mukaan monessa maassa on käytäntönä, että toimitusjohtaja istuu oman yhtiön hallituksessa ja monessa tapauksessa jopa puheenjohtajana. Suomessa tämä on yhä harvinaisempaa. Toimitusjohtaja on oman hallituksen jäsenenä vain viidessä prosentissa kaikista suomalaisista pörssiyhtiöistä, puolta harvemmin kuin viime vuonna, eikä kukaan heistä toimi puheenjohtajana. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat eivät kansoita myöskään muiden yhtiöiden hallituksia, sillä vain 27 pörssiyhtiön toimitusjohtajaa toimii toisen pörssiyhtiön hallituksen jäsenenä. Luku on pysynyt samana neljä vuotta.

“Väitteet siitä, että pörssiyhtiöiden johtajat päättäisivät toisilleen myönnettävistä palkoista ja etuuksista, ei pidä paikkaansa. Pörssiyhtiöiden hallituspaikoista vain neljä prosenttia on toimitusjohtajilla, eikä selvityksessämme löytynyt yhtään pörssiyhtiötä, jossa olisi ristikkäinen valvontasuhde toisen pörssiyhtiön kanssa”, Linnainmaa selventää.

Naisten osuus hallitusjäsenistä huippuluvuissa

Tänä vuonna naisten osuus hallitusjäsenistä nousi jälleen. Nyt naisilla on 27 prosenttia kaikkien pörssiyhtiöiden hallituspaikoista ja 33 prosenttia suurissa.

“Kehitys on edennyt ennätyslukuihin ilman kiintiöitä. Uskoa positiivisen kehittymisen jatkumiseen antaa se, että naisten osuus uusista hallitusvalinnoista on tänä keväänä peräti 35 prosenttia”, Linnainmaa kertoo.

Keskuskauppakamari selvitti suomalaisten pörssiyhtiöiden palkitsemista osana vuotuista Toimiiko hyvä hallinnointi ja avoimuus pörssiyhtiöissä -selvitystään. Selvitys kattaa kaikki pörssin päälistan yhtiöt, joiden ensisijainen listauspaikka on Helsinki, eli selvityksen tekoaikaan 123 yhtiötä (28 suurta, 37 keskisuurta ja 58 pientä yhtiötä). Selvityksessä tarkasteltiin hyvää hallinnointia koskevia käytäntöjä, kuten hallinnointikoodin noudattamista ja yhtiöiden hallituspaikkojen jakautumista sekä johdon palkkioita.

Lisätietoja:

Keskuskauppakamarin selvitys 17.5.2017: Toimiiko hyvä hallinnointi ja avoimuus pörssiyhtiöissä

Keskuskauppakamarin tiedote 11.5.2017: Naisia ennätysmäärä pörssiyhtiöiden hallituksissa ja toimitusjohtajina

Leena Linnainmaa, varatoimitusjohtaja, Keskuskauppakamari, p. 050 3561 183, leena.linnainmaa@chamber.fi

Avainsanat

Kuvat

Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Karl Vilhjálmsson
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Karl Vilhjálmsson
Lataa
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Roni Rekomaa, Lehtikuva
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Roni Rekomaa, Lehtikuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Kansalaisuuslain muutosehdotukset ovat haitaksi pitkäjänteiselle sitoutumiselle suomalaisille työmarkkinoille25.4.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari katsoo, että asumisajan pidentäminen on haitaksi onnistuneelle kotoutumiselle ja pitkäjänteiselle sitoutumiselle suomalaisille työmarkkinoille. Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Suvi Pulkkisen mukaan asumisajan pidentäminen kaikkien ryhmien osalta huonontaa Suomen asemaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.

Keskuskauppakamari: Kaivatut ratkaisut helpottamaan osaajapulaa jäivät kehysriihessä toteuttamatta17.4.2024 09:01:43 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari pitää huojentavana, että hallitus säästi kehysriihessä koulutuksen merkittäviltä leikkauksilta vaikeassa taloustilanteessa, mutta samalla uupumaan jäivät myös kaivatut panostukset osaavan työvoiman saatavuuteen. Keskuskauppakamarin osaajakyselyyn vastanneista yrityksistä jo lähes 70 prosenttia kokee, että osaajapula on muodostunut niille kasvun esteeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye