Maanmittauslaitos

Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus

Jaa

Paikkatietoinnovaatiohubi tukee yrityksiä ja yhteiskuntaa paikkatiedon hyödyntämisessä erityisesti rakennetun ympäristön, biotalouden, liikenteen ja hyvinvoinnin alueilla. Toimintaa on tulossa pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Tampereelle ja Ouluun.

Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus, Paikkatietoinnovaatiohubi.
Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus, Paikkatietoinnovaatiohubi.

Maanmittauslaitos yhdessä 27 partnerin ja 20 muun yhteistyökumppanin kanssa muodostavat Paikkatietoinnovaatiohubin (The Location Innovation Hub LIH). Sen tavoitteena on laajentaa paikkatiedon eli sijaintiin liittyvän tiedon hyötykäyttöä palveluissa, uudessa liiketoiminnassa ja teknologiassa sekä tuottaa näiden avulla uusia hyötyjä yhteiskunnalle.

Työ- ja elinkeinoministeriö valitsi Suomen ehdokkaat, joiden joukosta Euroopan Komissio valitsi Paikkatietoinnovaatiohubin sekä kolme muuta hubia EU:n digitaaliseen innovaatiohubiverkostoon. Ne toimivat digi-investointeja sekä yritysten ja julkisen sektorin digitalisaatiota vauhdittavina palvelukeskuksina. Toiminta Paikkatietoinnovaatiohubissa käynnistyy vuonna 2023.

Suomessa on jo valmiiksi vahvaa paikkatiedon osaamista. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI sijoittui suomalaisten tutkimuslaitosten ykkössijalle Suomen akatemian teettämässä tieteen vaikuttavuutta seuraavassa Tieteen tila -tilastossa.

Tukea yrityksille, innovaatioita ja etuja uusista teknologioista

Paikkatietoinnovaatiohubin vahvuutena on laaja verkosto, joka koostuu niin yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja yliopistoista kuin julkisesta sektoristakin.

- Mukana on Suomen paikkatietoalan huipputekijät, mikä luo yrityksille ja julkiselle sektorille erinomaisen tilaisuuden kehittää uusia innovaatioita. Se tukee paikkatietopoliittisen selonteon mukaista tavoitetta kehittää Suomeen maailman innovatiivisin ja turvallisin paikkatiedon ekosysteemi, kertoo Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja Jarkko Koskinen.

- Paikkatietoinnovaatiohubin verkosto ulottuu Eurooppaan ja laajemmin myös maailmalle. Tästä verkostosta on etua digitaalisten kaksosten kehittämisessä sekä rahoituksen hakemisessa.

Paikkatiedosta ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen haasteisiin

Paikkatietoinnovaatiohubi vahvistaa Suomen kyvykkyyttä paikkatiedon käytössä kokoamalla yhteen alan osaajat. Se tarjoaa niin teknistä kuin liiketoiminnankin tukea paikkatiedon hyödyntämiseen. Se myös muodostaa paikkatiedon testialustoja laajasti sisätilapaikannuksesta, automaattiajoneuvojen testiympäristöihin sekä digitaalisia testidatoja. Lisäksi se kehittää paikkatieto-osaamista tekoälyn ja kyberturvallisuuden aloilla. Paikkatietoinnovaatiohubi tarjoaa verkostoja myös Eurooppaan ja sen ulkopuolelle.

Paikkatietoon perustuvat innovaatiot tuovat mukanaan mahdollisuuksia niin uudelle liiketoiminnalle kuin lukuisiin yhteiskunnan tarpeisiin. Hyötyjä saadaan muun muassa digitaalisista kaksosista eli digitaalisesti mallinnetuista reaalimaailman kohteista.

- Pitkän aikavälin visionamme on kehittää data avaruuksia, kuten digitaalisia kaksosia. Niiden avulla yritykset voivat kehittää uusia ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen lukuisiin haasteisiin. Lisäksi Paikkatietoinnovaatiohubin laaja verkosto tarjoaa ideaalin ympäristön uusien sovellusten testaamiseen, kertoo yli-insinööri Antti Jakobsson Maanmittauslaitoksesta.

Katso Paikkatietoinnovaatiohubin yhteistyökumppaneiden lista täältä, valitse välilehti Candidate European DIHs and ja etsi LIH. 

Yhteyshenkilöt

Jarkko Koskinen, ylijohtaja, Paikkatietokeskus 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Antti Jakobsson, yli-insinööri 050 5994123, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus, Paikkatietoinnovaatiohubi.
Suomeen perustetaan uusi paikkatietoon keskittyvä osaamiskeskus, Paikkatietoinnovaatiohubi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme