VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Suomella merkittävä määrä vastuusitoumuksia kansainvälisissä yhteisöissä – tarkempi seuranta välttämätöntä

Jaa

Valtion vastuusitoumukset kansainvälisissä yhteisöissä ovat taloudellisesti merkittäviä. Näiden vastuiden tunnistaminen ja esittäminen tilinpäätöksessä tukisi valtiontalouden kokonaisuuden hallintaa.

Suomi kuuluu useisiin kansainvälisiin järjestöihin ja on sitoutunut näiden yhteisöjen velvoitteisiin ja vastuisiin. Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) selvitti, kuinka paljon Suomelle aiheutuu ehdollisia vastuita kansainvälisten yhteisöjen työsuhdeperusteisista etuuksista ja kuinka hyvin näihin vastuisiin on varauduttu valtiontalouden nykyisissä raportointikäytännöissä. Tällaisia vastuita ovat esim. eläkkeisiin ja työsuhteen päättymisen jälkeiseen terveydenhoitoon liittyvät vastuut.

VTV:n tarkastukseen valikoituneiden kansainvälisten järjestöjen yhteenlasketut ja pitkäaikaiset työsuhdeperusteiset vastuut olivat vuoden 2016 tilinpäätöstietojen mukaan n. 109 miljardia euroa, joista n. 90 % oli kattamatonta vastuuta. VTV:n karkean arvion mukaan Suomen osuus kansainvälisten järjestöjen kattamattomista vastuista on noin 1,4 miljardia euroa. Vastuista vastaavat ensisijaisesti asianomaiset järjestöt.

Osa kansainvälisistä järjestöistä on varautunut säätiöityjen tai rahastoitujen varojen avulla vastuiden maksamiseen. Sen sijaan osa järjestöistä maksaisi tulevaisuuden vastuut asianomaisen vuoden budjetista vasta vastuiden toteutuessa. Jos tulevaisuudessa yhä suurempi osuus vuotuisesta budjetista kuluu aiempien työsuhdeperusteisten vastuiden rahoittamiseen, voi se vaikuttaa suoraan järjestöjen toimintaedellytyksiin.

Jotta valtiontalouden hallinta toimisi kokonaisvaltaisesti, kansainvälisille järjestöille suoritettavien maksujen määrät ja muut vastuusitoumukset tulisi käydä läpi kirjanpitoyksiköittäin ja esittää valtion tilinpäätöksessä. Jos valtion kirjanpidon tietojen ja järjestöjen ilmoittamien maksatusten välillä ilmenee eroja, kirjanpitoyksiköiden olisi selvitettävä, mistä erot johtuvat. Tiedot kansainvälisten järjestöjen jäsenyyksistä ja rahoitusosuuksien määristä tulisi koota keskitetysti, ja tietoja pitäisi päivittää säännöllisesti, jotta ne pysyvät ajantasaisina.

Jo kansainvälisiin järjestöihin liittyessä asian valmistelijan olisi syytä selvittää jäsenyyksien tuomien vastuiden taloudelliset vaikutukset. Ennen liittymistä tulisi myös selvittää, miten vastuut jakaantuvat jäsenmaiden kesken järjestöstä erotessa.

Tiedote ja tarkastuskertomus vtv.fi-palvelussa

Lisätietoja

Jonna Carlson, tilintarkastusassistentti
Puh. 09 432 5897
jonna.carlson@vtv.fi

Jaakko Eskola, tilintarkastuspäällikkö
Puh. 09 432 5713
jaakko.eskola@vtv.fi

Jenni Leppälahti, suunnittelupäällikkö
Puh. 09 432 5816
jenni.leppalahti@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme