Suomen Akatemia

Suomen Akatemia myönsi tutkimuksen profiloitumisrahoitusta yliopistoille

Jaa
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Päätökset tehtiin kahdessa erässä 13.12.2022 ja 12.1.2023. Profiloitumisrahoitusta haettiin yhteensä 175 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnettiin yliopistoille 100 miljoonaa euroa. Myönnöt vaihtelevat 2,2 miljoonasta eurosta 30,1 miljoonaan euroon. Rahoitusta myönnettiin yhdeksälle yliopistolle.

Rahoituksen tavoitteena on nopeuttaa yliopistojen omien strategioiden mukaista profiloitumista sekä tukea kansainväliseen vertaisarviointiin pohjautuen tutkimuksen laadun kehittämistä laajasti läpi yliopistokentän.

Tyypillinen profiloitumistoimi, johon rahoitusta haettiin, on tutkijoiden palkkaus. Rekrytoinnit tähtäävät tutkimusympäristön vahvistamiseen esimerkiksi tuomalla uutta osaamista sekä lisäämällä ja monipuolistamalla kotimaisia ja kansainvälisiä verkostoja. Rekrytointien onnistuminen onkin profiloitumishakemuksia arvioivan asiantuntijapaneelin mukaan usein ratkaisevaa toimintasuunnitelman eteenpäin viemisessä.

”Kuten muukin Akatemian rahoitus, myös profiloitumisrahoitus on kilpailtua. Kansainvälisen asiantuntijapaneelin tekemässä vertaisarvioinnissa menestyi uskottavalla, oivaltavalla ja hyvin rakennetulla suunnitelmalla yliopiston koosta riippumatta”, Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja Johanna Myllyharju ja tutkimuksesta vastaava ylijohtaja Riitta Maijala summaavat.

Kestävän kehityksen ja resilienssin teemat korostuivat hakemuksissa

Yliopistot hakivat Profi 7 -hakemuksissa rahoitusta strategioissaan tekemien linjausten mukaan. Linjausten painopisteet ovat usein temaattisia ja monitieteisiä tutkimuskokonaisuuksia, jotka yhdistävät useita eri tieteenaloja.

Kestävä kehitys ja resilienssi korostuivat Profi 7 -hakemusten teemoissa. Kyseiset aiheet liittyivät esimerkiksi turvallisuuteen, terveyteen, luontoon ja materiaaleihin.

Profiloitumisrahoituksesta päätti Suomen Akatemian yleisjaosto. Yliopistojen hakemukset arvioitiin kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa, jonka jäsenet koostuivat eurooppalaisten yliopistojen rehtoreista ja vararehtoreista.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Syyshausta 2023 siirrytään tammihakuun 2024 – muutoksia tulossa myös arviointiin9.3.2023 08:41:34 EET | Tiedote

Suomen Akatemian hakuaikatauluihin ja hakemusten arviointiin on tulossa merkittäviä muutoksia. Akatemiahanke-, akatemiatutkija- ja kliininen tutkija -rahoitusmuotojen seuraava haku avataan syyskuun sijaan joulukuun alussa 2023. Haku päättyy tammikuussa 2024, ja rahoituspäätökset tehdään saman kevään aikana. Jatkossa hakija pystyy myös itse valitsemaan hakemukselleen sopivimman arviointipaneelin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme