Suomen Akatemia

Suomen Akatemia tukee suomalais- ja yhdysvaltalaistutkijoiden välistä yhteistyötä

Jaa
Suomen Akatemia on myöntänyt viiden miljoonan euron rahoituksen suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiin tutkimushankkeisiin. Akatemia tukee yhteensä 11:tä yhteishankkeen suomalaisosapuolta. Yhdysvaltalaisosapuolet saavat rahoituksen Yhdysvalloista.

Tutkimushankkeet valittiin yhteistyössä yhdysvaltalaisrahoittajien National Science Foundation (NSF) ja National Institutes of Health (NIH) kanssa. Rahoituspäätöksiä Akatemiassa tekivät sekä lippulaivaohjelman jaosto että luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta osana ICT 2023 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelmaa.

Rahoitettavissa hankkeissa yhdistyvät suomalainen ja yhdysvaltalainen huippututkimus, mikä luo erinomaiset edellytykset merkittäville tieteellisille löydöksille ja yhteiskunnalliselle vaikuttavuudelle. Hankkeissa kehitetään muun muassa uusia ratkaisuja erilaisten sairauksien, kuten syövän hoitoon sekä tekoälyä hyödyntävää viestintätekniikkaa tulevaisuuden 6G-matkapuhelinverkkoihin.

”Akatemia pitää tärkeänä tutkimusyhteistyön edistämistä tieteen huippumaiden kanssa. Tavoittelemme pitkäaikaista ja laajenevaa yhteistyötä yhdysvaltalaistoimijoiden kanssa, ja käymmekin parhaillaan keskusteluja uusista yhteistyömahdollisuuksia useiden yhdysvaltalaisten tutkimusrahoittajien ja -organisaatioiden kanssa”, toteaa Suomen Akatemian pääjohtaja Paula Eerola.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

Uusia rahoitusmahdollisuuksia tutkimusyhteistyöhön avoinna

Suomen Akatemia avasi uuden yhteishaun NIH:n kanssa marraskuussa 2022 ja yhteishaku NSF:n kanssa on avautumassa 2.1.2023. Akatemian hallitus on varannut yhteishankkeiden suomalaisosapuolten rahoittamiseen yhteensä kahdeksan miljoona euroa vuoden 2023 valtuutta. Kuten aiemmissa yhteishauissa, myös nyt avatuissa hauissa tutkimusyhteistyötä tuetaan Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla.

Haut toteutetaan Lead Agency -rahoitusmekanismilla. Siinä varsinainen yhteistyöhakemus jätetään NIH:n tai NSF:n järjestämään rahoitushakuun. Hakemuksen suomalaisosapuoli jättää hakemuksen rinnakkaisversion Akatemian verkkoasiointiin.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2022 rahoitamme tutkimusta 468 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Syyshausta 2023 siirrytään tammihakuun 2024 – muutoksia tulossa myös arviointiin9.3.2023 08:41:34 EET | Tiedote

Suomen Akatemian hakuaikatauluihin ja hakemusten arviointiin on tulossa merkittäviä muutoksia. Akatemiahanke-, akatemiatutkija- ja kliininen tutkija -rahoitusmuotojen seuraava haku avataan syyskuun sijaan joulukuun alussa 2023. Haku päättyy tammikuussa 2024, ja rahoituspäätökset tehdään saman kevään aikana. Jatkossa hakija pystyy myös itse valitsemaan hakemukselleen sopivimman arviointipaneelin.

Suomen Akatemia myönsi tutkimuksen profiloitumisrahoitusta yliopistoille13.1.2023 11:03:14 EET | Tiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Päätökset tehtiin kahdessa erässä 13.12.2022 ja 12.1.2023. Profiloitumisrahoitusta haettiin yhteensä 175 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnettiin yliopistoille 100 miljoonaa euroa. Myönnöt vaihtelevat 2,2 miljoonasta eurosta 30,1 miljoonaan euroon. Rahoitusta myönnettiin yhdeksälle yliopistolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme