Suomen Akatemia

Suomen Akatemia valitsi kaksi ensimmäistä osaamiskeskittymää uuteen lippulaivaohjelmaan

Jaa
Suomen Akatemia on valinnut kaksi ensimmäistä osaamiskeskittymää rahoitettaviksi uudessa lippulaivaohjelmassa. Valitut keskittymät ovat: Competence Center for the Materials Bioeconomy: A Flagship for our Sustainable Future (Aalto-yliopisto, VTT) ja 6G-Enabled Wireless Smart Society & Ecosystem (Oulun yliopisto).

Lippulaivaohjelman toinen haku avataan tänä keväänä, ja sen jälkeen ohjelma täydentyy uusilla osaamiskeskittymillä. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa korkeatasoisen tutkimuksen ja vaikuttavuuden osaamiskeskittymiä niiden laadun ja vaikuttavuuden nostamiseksi entistä korkeammalle tasolle. Hallitusohjelman puolivälitarkastelussa valtioneuvosto päätti uuden lippulaivaohjelman luomisesta ja siihen on osoitettu yhteensä 50 miljoonaa euroa.

Lippulaivaohjelman haku oli kaksivaiheinen, ja jälkimmäisessä hakuvaiheessa hakemukset käsiteltiin kahdessa kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa, joista toinen arvioi hakemusten tieteellistä tasoa ja toinen tutkimuksen vaikuttavuutta. Lippulaivaohjelman ensimmäiseen hakuun tuli 15 hakemusta, joista kahdeksan ehdotusta valittiin jatkokäsittelyyn. Lippulaivaohjelman jaosto päätti rahoittaa nyt valitut osaamiskeskittymät, koska hakemuksista annettujen asiantuntijalausuntojen ja jaoston näkemyksen perusteella niissä toteutuvat parhaiten lippulaivaohjelman tavoitteet.

Valituissa lippulaivoissa yhdistyvät korkeatasoinen tutkimus, taloudellista kasvua tukeva ja muu merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttavuus, vahva yhteistyö olennaisten kumppaneiden kanssa, muuntautumiskyky sekä isäntäorganisaatioiden vahva sitoutuminen, joka ilmenee myös resurssien merkittävänä ja kasvavana panostuksena osaamiskeskittymän toimintaan.

”Näissä lippulaivoissa tehtävä erittäin korkeatasoinen ja tiedettä uudistava tutkimustyö toteutetaan tiiviissä yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa. Rohkea ja innovatiivinen ote toiminnan kehittämisessä luo vahvan perustan tutkimukseen pohjautuvan talouskasvun lisäksi myös monien muiden yhteiskunnan toiminnan alueiden kehittämiselle”, Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja, professori Heikki Ruskoaho sanoo.

Langattomien verkkoteknologioiden kehittämiseen keskittyvässä lippulaivassa 6Genesis tutkitaan 5G-tietoliikennestandardin käyttöönottoa ja sen jälkeen tulevaa 6G-standardia. Osaamiskeskittymässä viedään 5G kaupallistamisvaiheeseen testiverkon avulla toteuttavissa laajoissa eurooppalaisissa piloteissa. Sen lisäksi kehitetään 6G-perusteknologiaa langattomissa tekniikoissa, hajautetuissa tekoälypohjaisissa laskentamenetelmissä sekä näiden mahdollistamissa uusissa sovelluksissa. Ihmisten välisen kommunikoinnin lisäksi siirrytään myös laitteiden, prosessien ja asioiden väliseen tietoliikenteeseen. Tämän myötä pitkälle automatisoitu, älykäs yhteiskunta tulee mahdolliseksi, mikä näkyy tulevaisuudessa kaikilla elämänalueilla.

Biotalouden tulevaisuuden ratkaisuihin ja materiaalitutkimukseen keskittyvässä CERES-lippulaivassa tutkijat kehittävät uusia biopohjaisia materiaaleja mm. ligniiniselluloosasta teollisen mittakaavan tuotantoon kansainvälisille markkinoille. Täysin uudenlaisilla materiaaleilla on käyttöyhteyksiä monipuolisesti elämän eri osa-alueilla: puettavina materiaaleina, kotitaloustarvikkeissa, ilman- ja vedenpuhdistusjärjestelmissä, seuraavan sukupolven katalyytteinä, ultrakevyissä kuljetusvälineissä ja energian talteenottojärjestelmissä. Lippulaivan tutkimus pohjaa vahvasti kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja tutkijat uskovat kehitettävien ratkaisujen tarjoavan ihmiskunnalle tulevaisuudessa kasvun mahdollisuuksia kestävällä tavalla.

Suomen Akatemian lippulaivaohjelma

Lippulaivaohjelman tavoitteena on vahvistaa korkeatasoisen tutkimuksen ja vaikuttavuuden osaamiskeskittymiä niiden laadun ja vaikuttavuuden nostamiseksi entistä korkeammalle tasolle. Kyseessä on usean tutkimusryhmän vahva ja monipuolinen kokonaisuus, jossa muun muassa työskentelee eri uravaiheessa ja erilaisista taustoista tulevat tutkijat. Lippulaiva on laadukkaasti, joustavasti ja vaikuttavasti toimiva osaamiskeskittymä, jossa on samanaikaisesti meneillään useita eri hankkeita ja muita toimintoja. Toimintakauden aikana lippulaivat kehittyvät merkittävästi ja pystyvät samalla muuntautumaan omaa toimintaansa systemaattisesti uudistaen ja laajentaen.

Ohjelman seuraava haku aukeaa toukokuussa 2018 ja haku sulkeutuu 20.6.2018.

Suomen Akatemia järjestää hakijoille keskustelutilaisuuden ensimmäisen haun kokemuksista 26.4.2018. Samassa yhteydessä pidetään toisen lippulaivahaun infotilaisuus. Kutsut tähän tilaisuuteen on lähetetty tutkimusorganisaatioihin.

Keskiviikkona 2.5.2018 klo 12-14 järjestetään tilaisuus, jossa esitellään lippulaivaohjelman tavoitteita ja ensimmäisten valittujen lippulaivojen toimintaa. Kutsu tilaisuuteen tiedotusvälineille ja sidosryhmille lähetetään erikseen.

Lisätietoja:

  • Suomen Akatemian hallituksen pj., lippulaivajaoston pj. Heikki Ruskoaho, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi, p. 050 448 0772
  • tutkimusasioista vastaava ylijohtaja Riitta Maijala, Suomen Akatemia, etunimi.sukunimi(at)aka.fi, p. 029 533 5002
  • johtava tiedeasiantuntija Maiju Gyran, Suomen Akatemia, etunimi.sukunimi(at)aka.fi, p. 029 533 5015

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2018 rahoitamme tutkimusta 444 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemia saa osan tutkimusrahoitukseen käyttämistään varoista rahapelitoiminnan voittovaroista.  Vuonna 2018 Akatemia käyttää tieteen edistämiseen rahapelitoiminnasta saatuja varoja 70,7 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye