Tampereen yliopisto

Suomen ensimmäinen volumetrinen kaappausstudio tekee virtuaalitodellisuudesta yhä aidompaa

Jaa

Suomen ensimmäinen volumetrinen kaappausstudio on pystytetty Tampereen yliopiston CIVIT (Centre for Immersive Visual Technologies) -tutkimuskeskuksen tiloihin. Volumetrinen kaappaustekniikka kuvaa kohteesta, kuten esineestä tai jopa liikkuvasta ihmisestä, reaaliaikaisen 3D-mallin, jota voi tarkastella mistä suunnasta tahansa. Studio on tarkoitettu esimerkiksi tutkimuksen, media-alan, esittävän taiteen ja kuntoutuksen käyttöön.

Jussi Rantala ja Atanas Gotchev iloitsevat uudesta studiosta ja uskovat sen tuovan etua monenlaiseen käyttötarpeeseen. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Jussi Rantala ja Atanas Gotchev iloitsevat uudesta studiosta ja uskovat sen tuovan etua monenlaiseen käyttötarpeeseen. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston volumetrinen kaappausstudio (volumetric capture, VoCap) on paitsi ensimmäinen Suomessa myös maailman mittakaavassa harvinainen.

– Tutkimuksellisesti asia on uutta. Nyt kokeilemme, mitä kaikkea on mahdollista toteuttaa. Yksi selkeimmistä hyödyistä on se, että volumetristä kaappaustekniikkaa voidaan käyttää realistisen ja luonnollisen sisällön tuottamiseen ja sisällyttämiseen virtuaalimaailmoihin, kertoo studion käytännön järjestelyistä vastaava Staff Scientist Jussi Rantala.

VoCap-studiossa tuotetaan kolmiulotteista sisältöä näköaistille. Ytimessä on visuaalisen kokemuksen elämyksellisyys, immersiivisyys. 3D-kuvan voi sijoittaa virtuaaliseen ympäristöön ja liikuttaa sitä siellä aidon oloisesti.

– Virtuaaliset konsertit voisivat korvata matkustamisen konserttipaikalle. Taidemuseon herkät veistokset tai historialliset henkilöt voisi tuoda digitalisoituna elämyksenä tulevienkin sukupolvien saataville. Elokuvateollisuudessa volumetrisuudella voitaisiin lisätä vuorovaikutteisuutta ja kokemusta elokuvassa sisällä olemisesta, Rantala visioi.

Useat tutkimusalat hyötyvät volumetrisestä tekniikasta

CIVITin volumetrisessä studiossa kohdetta kuvataan samanaikaisesti kymmenillä kameraryhmillä eri kulmista. Studion 32 kamerayksiköstä kussakin on kolme erillistä kameraa.

VoCap-studion käyttö on maksutonta Tampereen korkeakouluyhteisön tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille. Sitä voivat vuokrata käyttöönsä myös yritykset ja yhteisöt.

CIVITin johtaja, professori Atanas Gotchev näkee, että korkeakouluyhteisössä monet tutkimusalueet voivat saada lisäarvoa uudesta tekniikasta. Siitä on luontevasti hyötyä esimerkiksi kuvien, konenäön ja kuvantamisen tutkimuksissa. Käyttökohteita löytyy myös luovilta aloilta, taiteesta ja mediasta.

– Kehotan laajentamaan näkökulmaa myös ihmistieteisiin! Tekniikkaa voi hyödyntää mm. vuorovaikutuksen, kehonkielen ja tunteiden mallintamiseen. Sille löytyy käyttöä myös kuntoutuksessa ja fysioterapiassa, Gotchev pohtii.

VoCap-studion toimintaan pääsee tutustumaan kesäkuussa

Volumetriseen studioon sekä liikkeenkaappausteknologiaan (motion capture technology) voi tutustua Tampere Imaging Days -tapahtumassa 8. kesäkuuta. Demoesityksiä voi seurata CIVITin tiloissa Hervannan kampuksen Sähkötalo-rakennuksen huoneessa SA201. Tapahtuma järjestetään yhdessä Business Tampereen kanssa.

Studio on saanut Suomen Akatemian rahoitusta osana MAGICS-hanketta, joka muodostaa infrastruktuuriverkoston yhdessä Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston kanssa.

CIVIT (Centre for Immersive Visual Technologies) on immersiivisten visuaalisten teknologioiden tutkimusinfrastruktuuri Tampereen yliopistossa. Tutkimuskeskus keskittyy 3D-sisällön edistyneeseen visualisointiin, 3D-videon ja -äänen kaappaukseen, immersiivisiin näyttöihin sekä immersiiviseen käyttäjäkokemukseen. CIVIT tarjoaa tiloja, laitteita ja tutkimusosaamista alan ammattilaisille ja opiskelijoille. Lue lisää https://civit.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Rantala
050 318 5833
jussi.rantala@tuni.fi

Atanas Gotchev
040 849 0733
atanas.gotchev@tuni.fi
(kysymykset englanniksi)

Kuvat

Jussi Rantala ja Atanas Gotchev iloitsevat uudesta studiosta ja uskovat sen tuovan etua monenlaiseen käyttötarpeeseen. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Jussi Rantala ja Atanas Gotchev iloitsevat uudesta studiosta ja uskovat sen tuovan etua monenlaiseen käyttötarpeeseen. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa21.6.2022 09:00:17 EEST | Tiedote

Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme