Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suomen investointilama ei selity investointi-innon hiipumisella vaan yrityssektorin näivettymisellä – ”olemme investoineet seiniin, ei teknologiaan”

Jaa

Suomen investointien heikkous 2010-luvulla selittyy lähes kokonaan sähköteknisen teollisuuden tuotekehityspanosten romahtamisella, ilmenee maanantaina julkistettavasta Etla-tutkimuksesta. Sen ulkopuolella yritykset kyllä investoivat, mutta koko taloudessa investointien painopiste on siirtynyt teknologiasta rakentamiseen. Huomattavaa on, että koko talouden tasolla investoinnit teknologiaan ovat vähentyneet, koska yrityssektori on näivettynyt. Suomen tulisikin nyt panostaa yritysten kilpailukykyyn sekä huolehtia investointeja turvaavan työvoiman lisäämisestä ja yritysten välisen kilpailun edellytyksistä.

"Suomeksi sanottuna, olemme investoineet seiniin, eikä teknologiaan. Ongelmallista on myös se, että koko talouden tasolla yrityssektori on näivettynyt investointien hiipuessa", tiivistää Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
"Suomeksi sanottuna, olemme investoineet seiniin, eikä teknologiaan. Ongelmallista on myös se, että koko talouden tasolla yrityssektori on näivettynyt investointien hiipuessa", tiivistää Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Suomen taloudessa alkoi nollakasvun aikakausi vuonna 2009. Investoinnit suhteessa talouden kokoon (arvonlisään) ovat pienentyneet, rakentamista lukuun ottamatta, ja investointien painopistettä on samalla siirtynyt teknologiasta rakentamiseen. Kehitys on johtunut toisaalta sähköteknisen teollisuuden tuotekehityspanostusten vähenemisestä, toisaalta korkotason laskun kanavoitumisesta voimakkaammin rakentamiseen kuin yritysten investointeihin.

– Suomeksi sanottuna, olemme investoineet seiniin, eikä teknologiaan. Ongelmallista on myös se, että koko talouden tasolla yrityssektori on näivettynyt investointien hiipuessa, tiivistää Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Sähköteknisen teollisuuden tuotekehityksen vähenemisen tärkein syy on Nokian matkapuhelinten Symbian-käyttöjärjestelmän häviäminen globaalissa kilpailussa, ilmenee tuoreesta Etla-tutkimuksesta ”Kilpailu, ikääntyminen ja investointien vähäisyys” (Etla Raportti 119). Raportin ovat kirjoittaneet Aki Kangasharjun lisäksi tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö, Heli Koski ja Tero Kuusi, ja siinä tarkastellaan kone- ja laiteinvestointien sekä aineettomien investointien määrän vähenemiseen vaikuttaneita tekijöitä.

Raportin mukaan investointivajeen ja kierteen pysäyttämiseksi olennaista on nyt menestyä yritysten välisessä kilpailussa sekä nopeuttaa Suomen rakennemuutosta. Ratkaisun avaimet löytyvät kilpailullisesta ympäristöstä, vaikka sähköteknisen alan romahduksen taustalla vaikuttaakin hävitty kilpailu, toteaa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

– Sähköteknisen alan romahduksen taustalla on useita syitä, mutta keskeisin on matkapuhelinten Symbian-käyttöjärjestelmän epäonnistuminen globaalissa kilpailussa. Kun kilpailussa hävittiin, kannattavuus romahti, eikä uusia, vastaavan kokoluokan tutkimus- ja kehittämistoiminnan kohteita ole edelleenkään löytynyt, Ali-Yrkkö kertoo.

2010-luvun kehitys myös korostaa kansainvälisen kilpailun ja kansainvälisten kauppasopimusten merkitystä. Erot kansainvälisissä kauppasopimuksissa paljastavat kilpailukyvyn merkityksen, kun punnitaan, kohdistuvatko yritysten investoinnit Suomeen vai muualle.

– Kaikesta tapahtuneesta huolimatta, opetus ei ole, että yritysten pitäisi välttää kilpailua. Kilpailullinen ympäristö toimii itsessään investointikannustimena, kun taas heikon kilpailun oloissa yritykset vähentävät erityisesti tuote- ja kehitysinvestointejaan, Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski sanoo.

Yritykset investoivat, mutta yritysten osuus talouden arvonlisästä on pienentynyt

Nyt julkaistu tutkimus korostaa kansainvälisen kilpailun lisäksi myös Suomen rakennemuutoksen puutteellisuutta. Uusi löydös on, että yrityssektorin investoinnit eivät ole vähentyneet suhteessa yritysten omaan arvonlisään vaan yritysten osuus koko Suomen talouden arvonlisästä on pienentynyt.

– Yritysten investoinnit eivät ole palauttaneet riittävästi yritysten tuottavuutta. Osittain kyse on uutta kehittävien tuotekehitysinvestointien vähentymisestä, osittain kilpailukyvyn puutteesta. Kun yritysten arvonlisä ei ole kasvanut riittävästi, on niiden osuus koko kansantaloudesta pienentynyt. Talouden rakenteen painopiste on siirtynyt yrityssektorilta vahvemmin julkiselle sektorille ja kotitalouksille. Se on hidastanut paitsi koko talouden tuottavuuskasvua, myös tuottavuutta ylläpitäviä investointeja, pohtii Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Investointien määrän lisääminen edellyttääkin tutkijoiden mukaan panostamista talouskasvun näkymiin, kuten kilpailukykyyn ja työn tarjonnan lisäämiseen.

Rakennemuutosta kiihdytettävä työllisyyden ja työperäisen maahanmuuton kasvun kautta

2010-luvulla myös alkanut työikäisen väestön väheneminen ei selitä investointien romahdusta, mutta sillä on tekemistä investointien hitaan toipumisen kanssa. Investointien määrän lisääminen edellyttääkin panostamista työn tarjonnan lisäämiseen. Lisäksi tarvitaan työllisyysasteen merkittävää nousua ja työperäisen maahanmuuton lisäämistä.

– Investointeja tukisi Suomessa se, että yhä useampi työikäinen ja eläkeiän saavuttanut alkaisi käydä töissä. Kestävyysvajearvion mukaan työllisyysasteen nousu kompensoisi ikääntymisen 2040-luvulle saakka. Jos vielä työperäinen maahanmuutto saadaan lisääntymään, investointien vaatima työvoima olisi turvattu vielä ainakin seuraavat 20 vuotta, laskee Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Kangasharju, Aki - Ali-Yrkkö, Jyrki - Koski, Heli - Kuusi, Tero: Kilpailu, ikääntyminen ja investointien vähäisyys (Etla Raportti 119, liitteenä)

Julkaistu raportti on osa TT-säätiön rahoittamaa vuonna 2021 päättyvää hanketta ”Vähäisten investointien syyt”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

"Suomeksi sanottuna, olemme investoineet seiniin, eikä teknologiaan. Ongelmallista on myös se, että koko talouden tasolla yrityssektori on näivettynyt investointien hiipuessa", tiivistää Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
"Suomeksi sanottuna, olemme investoineet seiniin, eikä teknologiaan. Ongelmallista on myös se, että koko talouden tasolla yrityssektori on näivettynyt investointien hiipuessa", tiivistää Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.
Lataa
Toimitusjohtaja Aki Kangasharju, Etla.
Toimitusjohtaja Aki Kangasharju, Etla.
Lataa
Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etla.
Tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etla.
Lataa
Tutkimusjohtaja Heli Koski, Etla.
Tutkimusjohtaja Heli Koski, Etla.
Lataa
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi, Etla.
Tutkimusjohtaja Tero Kuusi, Etla.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Metsäteollisuus, autojen akut sekä muu sähkö- ja elektroniikkateollisuus vauhdittavat Suomea ylös koronakuopasta, palveluissa vielä kysymysmerkkejä24.11.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen talouskasvu saa tänä vuonna lisää vauhtia metsäteollisuudesta, kun puutuoteteollisuuden viennin määrä kasvaa noin 15 prosenttia ja paperiteollisuuden 10 prosenttia. Myös sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotoksen määrä kasvaa selvästi sekä tänä että ensi vuonna. Etlan tänään julkaisemasta Toimialakatsauksesta ilmenee, että lukuisat alat Suomessa ovat nyt kasvu-uralla. Hotelli- ja ravintola-alalla elpyminen on voimakkainta ensi vuonna, mutta toipuminen kestää vielä vuoteen 2023. Epävarmuutta elpymiseen tuo pandemian mahdollinen paheneminen uudelleen.

Muistutuskutsu medialle: Mikä on Suomen talouden iskukestävyys?3.11.2021 10:03:14 EET | Tiedote

Mikä on Suomen talouden shokkiherkkyys? Minkälainen iskukestävyys meillä on verrattuna muihin? Miten koronakriisi runteli kansainvälistä kauppaa ja arvoketjuja? Mihin suuntaan arvoketjut ovat muuttumassa? Miten talouden kriisinsietokykyä voisi parantaa? Vastauksia mm. näihin kysymyksiin on luvassa, kun Etla julkistaa tuoreen valtioneuvostolle tehdyn tutkimuksen talouden haavoittuvuudesta 4.11. klo 9.30. Raporttiin pureudutaan syvemmin taustoittavassa webinaarissa Teamsissa. Aika: Torstai 4.11. klo 9:30–10:30 Paikka: Teams Webinaarissa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö esittelee tarkemmin ”Arvoketjut, kansainvälinen kauppa ja talouden haavoittuvuus” -raportin. Läsnä kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä muut raportin laatimiseen osallistuneet Etlan tutkijat Ville Kaitila, Tero Kuusi, Markku Lehmus, Mika Pajarinen ja Timo Seppälä. Tilaisuuden juontaa viestintäjohtaja Tytti Sulander. Webinaarin alustava ohjelma: 9:30 Tilaisuuden avaus

Kutsu medialle: Mikä on Suomen talouden iskukestävyys?27.10.2021 12:45:58 EEST | Tiedote

Mikä on Suomen talouden shokkiherkkyys? Minkälainen iskukestävyys meillä on verrattuna muihin? Miten koronakriisi runteli kansainvälistä kauppaa ja arvoketjuja? Mihin suuntaan arvoketjut ovat muuttumassa? Miten talouden kriisinsietokykyä voisi parantaa? Vastauksia mm. näihin kysymyksiin on luvassa, kun Etla julkistaa tuoreen valtioneuvostolle tehdyn tutkimuksen talouden haavoittuvuudesta 4.11. klo 9.30. Raporttiin pureudutaan syvemmin taustoittavassa webinaarissa Teamsissa. Aika: Torstai 4.11. klo 9:30–10:30 Paikka: Teams Webinaarissa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö esittelee tarkemmin ”Arvoketjut, kansainvälinen kauppa ja talouden haavoittuvuus” -raportin. Läsnä kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä muut raportin laatimiseen osallistuneet Etlan tutkijat Ville Kaitila, Tero Kuusi, Markku Lehmus, Mika Pajarinen ja Timo Seppälä. Tilaisuuden juontaa viestintäjohtaja Tytti Sulander. Webinaarin alustava ohjelma: 9:30 Tilaisuuden avaus

Keep it simple – not stupid! Etla esittää EU:n finanssipoliittisten sääntöjen yksinkertaistamista ja lisää valvontaa12.10.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Eurooppa tarvitsee finanssipoliittisia sääntöjä jäsenmaiden velkaantumiskehityksen taittamiseksi, mutta nykysäännöt kaipaavat pikaista uudistamista. Sääntöjen voidaan katsoa epäonnistuneen finanssipolitiikan ohjaamisessa, sillä EU-jäsenmaiden velkaantuminen ei ole vähentynyt nousukausina, todetaan tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa. Nykyiset monimutkaiset säännöt kaipaavat yksinkertaistamista sekä valvonnan tehostamista. Uusissa säännöissä pitää pitkän aikavälin velkakestävyystavoite tuoda selkeämmin esiin ja valvonta tulee toteuttaa lyhyen aikavälin mittareilla, kuten menosäännöllä.

Etla: kilpailu kannustaa yrityksiä investoimaan tutkimukseen ja kehitykseen29.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Kilpailun kiristyminen lisäsi 2010-luvulla yritysten t&k-investointeja tai vähintäänkin esti niiden supistumista, käy ilmi tänään julkistetusta Etla-tutkimuksesta. T&k-panostukset laskivat 2010-luvulla sellaisilla keskittyneillä toimialoilla, joilla tapahtui lisäksi kilpailun heikkenemistä. Kiristyneen kilpailun markkinoilla puolestaan t&k-panostukset eivät laskeneet - tai ne jopa kasvoivat. Raportti korostaa kilpailupolitiikan merkittävää roolia t&k-investoinneille suotuisan markkinaympäristön ja yritysten investointikannustimien luojana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme