Helsingin yliopisto

Suomen taide asuu suosiotaan kasvattavassa Finna.fi:ssä

Jaa

Finna.fi on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finnan tarjoamaa polkua tuhansien taideteosten äärelle on kuljettu tänä keväänä ennätysmäärin, sillä palvelun käyntimäärät ovat nousseet yli 25 %. Kuluvan vuoden aikana palvelussa on käyty jo yli 1,2 miljoonaa kertaa.

Kuva: Paavo Pykäläinen
Kuva: Paavo Pykäläinen

Suosion kasvu on osin seurausta Finnan uusista aineistoista. Esimerkiksi Museoviraston joulukuussa julkaisemat uudet korkearesoluutiokuvat sekä EMMAn taideaineistojen julkaisu huhtikuussa ovat entisestään kasvattaneet Finnan kävijämääriä.

Finnassa digitaalinen taide-elämys muotoutuu joka kerta sellaiseksi kuin haluat. Voit kokea taidetta esimerkiksi museo, taiteilija tai taidemuoto kerrallaan. Uppoutuminen kymmeniin tuhansiin taideteoksiin on helppoa, mutta varoituksen sana – tässä puuhassa vierähtää huomaamatta useampikin tunti. Alla vinkkejä eri tapoihin.

Valitse haluamasi taidelaji

Puhuttelevatko veistokset? Lepääkö silmäsi maalaustaiteessa? Voit valita taidekierroksesi teokset taidelajin mukaan. Hakutulossivun vasemman laidan rajaimista voit valita mm. valokuvataidetta, grafiikkaa tai taideteollisia esineitä.

Taideteokset Finnassa

Työstä, tulkitse ja luo itse

Merkittävä osa etenkin vanhemmista taideteoksista ovat Finnassa CC BY 4.0 -lisenssillä, mikä sallii niiden jakamisen ja muokkaamisen. Voit käyttää tällaisia kuva-aineistoja uusien taideteosten luomiseen esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmien tai miksei analogisempienkin välineiden avulla. Voit etsiä jatkokäytön sallivia teoksia Sallitut käyttötavat -rajaimella. Finnasta löytyy myös tekijänoikeuden alaista taidetta, jonka jatkokäyttö ei ole sallittua. Aineiston käyttöoikeustiedot löydät rajaimien lisäksi kunkin kuvan alta.

Vapaasti muokattavat taideteokset ei-kaupalliseen käyttöön

Museo kerrallaan

Merkittävä osa Suomalaisista taidemuseoista ovat tuoneet aineistonsa Finnaan. Voit siis lähteä taidematkalle museo kerralla ja suodattaa ruudullesi organisaatio-rajaimen avulla minkä tahansa Finnaan osallistuvan museon teokset. Finnasta löytyy mm. Ateneumin, EMMAn ja Kiasman kokoelmien teoksia.

Pidä Vuoden nuori taiteilija -retrospektiivi

Vuoden nuori taiteilija -palkinnolla tuetaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Palkinnon ovat vuosien saatossa saaneet esim. Nanna Susi, Kim Simonsson ja Anna Tuori. Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksiin voi tutustua Tampereen taidemuseon kokoelmissa.

Tutustu lempitaiteilijasi elämäntyöhön

Moni muistaa esimerkiksi Suomen kultakauden taiteilijoiden päätyöt, mutta uuden näkökulman tietyn taiteilijan näkökulmaan ja uraan saa tutustumalla myös vähemmän tunnettuihin helmiin. Hae teoksia tietyn taiteilijan nimellä, ja parhaassa tapauksessa saat eteesi useita kymmeniä teoksia uran eri vaiheilta. Finnasta löydät rikkaat kokoelmat mm. Ilja Repinin, Ellen Thesleffin tai vaikkapa Kari Suomalaisen teoksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Paavo Pykäläinen
Kuva: Paavo Pykäläinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa ilmaista alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Ikiroutasoiden ilmastovaikutukset menneisyydessä yllättivät tutkijat16.6.2021 10:31:31 EEST | Tiedote

Suot ovat merkittävä ilmakehän hiilenkiertoa säätelevä ekosysteemi. Helsingin yliopiston vetämä monitieteinen tutkijaryhmä selvitti Venäjällä sijaitsevan ikiroutasuon ilmastovastetta viimeisen 3 000 vuoden aikana. Ryhmä huomasi yllättäen, että viileä ilmastovaihe, joka sai aikaan ikiroudan muodostumisen pohjoisiin soihin, aiheutti positiivisen eli lämmittävän ilmastovaikutuksen.

Hittibiisien kirjoittaminen on myös tulevaisuuksien luotaamista15.6.2021 14:59:43 EEST | Tiedote

Riikka Hiltusen väitöstutkimus valottaa popmusiikin tekemistä erityisesti tulevaisuuteen suuntautuneen ajattelun ja trendiennakoinnin näkökulmasta. Tutkimus tarkastelee ennakoivuutta luovuuden osa-alueena ja osoittaa, että vaihtoehtoisten tulevaisuuksien ajatteleminen tai pyrkimykset vaikuttaa tulevaisuuteen voivat sekä ruokkia että rajoittaahitteihin tähtäävien biisinkirjoittajien luovaa työskentelyä.

Väitös: Nuorten liikkuvuus Euroopan unionin sisällä usein kuviteltua raadollisempaa15.6.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Euroopan unionin sisällä liikkuvat nuoret saattavat joutua selviämään omillaan työmarkkinoiden riskeistä EU-kansalaisten oikeuksien muuttuessa yhä ehdollisemmiksi ja epävarmemmiksi. Vapaata liikkuvuutta poikkeuksellisesta näkökulmasta lähestyvä tutkimus nostaa esiin EU:n liikkuvuuspolitiikan ristiriidat ja näiden ristiriitojen rapauttavat seuraukset nuorten työurille, tulevaisuuden näkymille ja jopa terveydelle.

Perhosten on vaikea sopeutua nopeasti muuttuvaan ilmastoon10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suuria muutospaineita lajeille ja monimuotoisuudelle. Tuore Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimus osoittaa, että Suomessa ovat parhaiten pärjänneet ne harvat perhoslajit, jotka ovat kyenneet sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon aikaistamalla lentoaan ja siirtymällä pohjoisemmaksi. Sen sijaan 40 prosenttia perhoslajeista ei ole pystynyt reagoimaan kummallakaan tavalla ja niiden kannat ovat taantuneet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme