Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjät: Tietoliikenneverkkojen oltava maailman huippua koko Suomessa

Jaa

- Nopea, kattava ja toimintavarma tietoliikenneverkko on yritystoiminnan perusedellytys. Jos verkkoa ei ole tai se sakkaa, eivät yritykset digitalisoidu ja uudistu eivätkä yrittäjät voi hoitaa nettiin siirtyvää viranomaisasiointiaan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät esittää tänään julkaistussa digipoliittisessa ohjelmassaan kuusi keinoa Suomen tietoliikenneyhteyksien kehittämiseksi.

- Valokuituyhteyksien rakentaminen on edennyt Suomessa liian hitaasti. Jopa tietyillä kaupunkialueilla on katveita. Langattoman verkkoteknologian kehitystyöhön ja käyttöönottoon on panostettava, mutta myös kuituyhteyksien tarjonnasta on huolehdittava, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä toteaa.

Kiinteät valokuituyhteydet muodostavat verkkoinfrastruktuurin perustan. Langattomat laajakaistaverkot ovat liikkuvaa työtä tekeville yrittäjille erittäin tärkeitä, mutta ne eivät yksin monien yritysten tarpeisiin riitä.

- On myös huomattava, että langattomien verkkojen seuraavat 5G- ja 6G-sukupolvet vaativat jo itsessään huippunopeata ja riittävän kattavaa runko- ja tukiasemaverkkoa. Yrittäjät ja yritykset ympäri Suomen tarvitsevat parempia tietoliikenneyhteyksiä, Mikkilä muistuttaa.

Kuusi keinoa uudistaa tietoyhteiskunnan perusinfrastruktuuri

Suomen Yrittäjät esittää Digitalisaatio, yrittäjyys ja digipolitiikka 2025 -ohjelmassaan kuutta toimenpidettä tietoyhteiskunnan perusinfrastruktuurin vahvistamiseksi:

  1. Satsataan seuraavan sukupolven langattoman verkkoteknologian kehittämiseen ja käyttöönottoon ja ratkaistaan valokuituyhteyksien rakentamista hidastavat markkinaongelmat.
  2. Nostetaan yleispalveluksi luettavan laajakaistayhteyden vähimmäisnopeutta asteittain kohti 100 Mbit/s:n tasoa.
  3. Tuetaan kohdennetuin avustuksin laajakaistaverkkojen rakentamista harvaan asutuilla alueilla.
  4. Kevennetään ja yhtenäistetään laajakaistayhteyksien rakentamisen lupa- ja sääntelykäytäntöjä varsinkin kuntatasolla.
  5. Laajennetaan valokuituyhteyden kotitalousvähennyksen piiriä myös oman tontin ulkopuolisen osuuden rakentamiseen.
  6. Tehdään teknologianeutraalia taajuuspolitiikkaa, joka mahdollistaa innovatiivisten langattoman tiedonsiirron ratkaisujen kehittämisen ja uusien pienoperaattoreiden markkinoille tulemisen.

Lisäksi yrittäjäjärjestö muistuttaa, että kunnat voivat edistää laajakaistayhteyksien saavutettavuutta kuiduttamalla julkisia tiloja kuten kouluja ja virastoja. Samalla kunta voisi avata näitä tiloja pienyrittäjien työtiloiksi. Valtion tehtävänä on taas ohjata kuntia hyödyntämään verkkoyhteyksien rakentamiseen suunnattua EU-rahoitusta.

– Yhteyksien kysyntää voidaan vahvistaa verottamalla kannustavammin yritysten aineettomaan digitaaliseen pääomaan tekemiä investointeja, huomauttaa Mikkilä.

Tutustu Suomen Yrittäjien Digitalisaatio ja digipolitiikka 2025: Lähdekoodi uudelle ja uudistuvalle yrittäjyydelle -ohjelmaan: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Kysely: Yrittäjät valmiita työllistämään enemmän - vaatii uudistuksia18.10.2019 13:17:06 EESTTiedote

Yrittäjät ovat valmiit työllistämään enemmän, jos työmarkkinoita uudistetaan rohkeasti. Yrittäjät kertovat työllistävänsä enemmän, jos irtisanominen olisi mikroyrityksissä helpompaa (46 %), työehdoista voisi sopia enemmän paikallisesti (39 %) ja pk-yrityksillä olisi vähemmän normeja (35 %). Tiedot ilmenevät Yrittäjägallupista. Suomen Yrittäjien liittokokous vaatiikin vaikuttavia uudistuksia työmarkkinoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme