Tampereen yliopisto

Suomessa alkaa ainutlaatuinen sepelvaltimotautiin, diabetekseen ja rasvamaksaan keskittyvä lääkekehityshanke

Jaa

Eurooppalainen yhteistyö mahdollistaa ainutlaatuisen usean geenin yhtäaikaisen ja tarkasti kohdennetun hiljentämisen.

LiverTarget-projekti hyödyntää uusinta tutkimustietoa uusien lääkekohteiden valinnassa, kertoo tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen. Kuva: Jonne Renvall
LiverTarget-projekti hyödyntää uusinta tutkimustietoa uusien lääkekohteiden valinnassa, kertoo tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen. Kuva: Jonne Renvall

Suomessa alkaa kansainvälinen kardiometabolisten sairauksien kohdennettuihin hoitoihin keskittyvä LiverTarget-tutkimus. Tutkimus on saanut 6 miljoonan euron rahoituksen Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -ohjelmasta ja siihen osallistuu yhdeksän valikoitua tutkimuskeskusta ja yritystä Euroopasta. Suomen lisäksi huippuosaamista on Tanskasta, Saksasta, Hollannista, Kreikasta, Italiasta ja Portugalista. 

— Tavoitteena on luoda uusi tehokas ja turvallinen geenihiljennykseen perustuva tuoteperhe sekä sepelvaltimotaudin että diabeteksen ja rasvamaksan hoitoon, sanoo tutkimusta johtava Reijo Laaksonen Tampereen yliopiston Sydän- ja verisuonitautien tutkimuskeskuksesta.

Tutkimuksessa käytetään ainutlaatuista geenien hiljennystekniikkaa, jolla voidaan kohdentaa hoito samanaikaisesti useampaan haluttuun geeniin. Projektissa hyödynnetään saksalaisen siTOOLs yrityksen siRNA-teknologiaa. Tähän asti siRNA-tekniikalla tehdyissä lääkkeissä on käytetty yhtä siRNA-tuotetta kerrallaan yhtä kohdegeeniä vastaan. LiverTarget-hankkeen lääkkeissä voidaan yhdistellä jopa 30 erilaista siRNA-tuotetta yhdeksi lääkevalmisteeksi, jolloin on mahdollista tehokkaasti hiljentää valikoituja sairastumiseen johtavia aineenvaihduntareittejä.

—Tämä mahdollistaa tehokkaan ja turvallisen lääkehoitomahdollisuuden kehittämisen varsin nopealla aikataululla, kertoo siTOOLs:n toimitusjohtaja, tohtori Michael Hannus.

Kehitysprosessia nopeuttaa myös uudenlainen teknologia, jossa yhdistetään eri menetelmiä lääkeaineiden turvallisuuden arvioimiseksi. Arvioinnissa hyödynnetään muun muassa soluviljelymenetelmien tuloksia ja analysoidaan tietoja laajasti tekoälyn avulla. Professori Dario Greco Tampereen yliopistosta toteaa tämän uuden teknologian nopeuttavan turvallisuusarviointia erittäin merkittävästi ja vähentävän tarvetta käyttää koe-eläintutkimuksia tähän tarkoitukseen.

Vähemmän sydänsairauksia kohdennetulla hoidolla

Kunnianhimoisen hankkeen tavoitteena on tehostaa yleisten sydänsairauksien ja niihin läheisesti liittyvien sairauksien hoitoa. Euroopassa on arvioitu yksinomaan sydänsairauksien maksavan yhteiskunnalle kaikkiaan 210 miljardia vuodessa. Valtaosa sydänkohtauksista olisi vältettävissä tehokkailla ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä mukaanlukien uudet oikein kohdennetut lääkehoidot.  

LiverTarget-projekti hyödyntää uusinta tutkimustietoa uusien lääkekohteiden valinnassa.

— Viimeisen kymmenen vuoden aikana keramidi-nimiset biologisesti aktiiviset rasvayhdisteet on nostettu ’tikun nokkaan’ ja niiden yhteys niin sepelvaltimotautiin kuin diabeteksen ja maksan rasvoittumiseen on tieteellisesti osoitettu, kertoo Reijo Laaksonen.

Viime vuosina keramidien veripitoisuuden mittaamista on käytetty sydäninfarktiriskin ennustamiseen Suomessa ja Yhdysvalloissa. Nyt keramidiaineenvaihdunta on otettu kohdennetun lääkekehityksen aiheeksi.

LiverTarget-hanke hyödyntää lisäksi nopeasti kehittyvää nanopartikkeliteknologiaa. Se mahdollistaa siRNA-hoitojen kohdistamisen maksasoluihin, joista valtaosa elimistön keramideistä on peräisin. Nanopartikkeliteknologiasta vastaa nanoteknologian professori Raymond Schiffelers Utrechtin yliopistosta.

— LiverTarget-hankkeen aikana saamme valmiiksi yhden siRNA-yhdistelmän ensimmäisiä ihmisillä tehtäviä tutkimuksia varten. Aktiivinen rahoituksen hankinta kliinisten jatkotutkimusten mahdollistamiseksi käynnistetään myös välittömästi sujuvan tuotekehityksen varmistamiseksi ja useampien siRNA-tuoteiden saamiseksi tutkimusputken läpi, sanoo tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen.

Finnish Cardiovascular Research Center Tampere

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen,
040 724 0771,
reijo.laaksonen@tuni.fi

Kuvat

LiverTarget-projekti hyödyntää uusinta tutkimustietoa uusien lääkekohteiden valinnassa, kertoo tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen. Kuva: Jonne Renvall
LiverTarget-projekti hyödyntää uusinta tutkimustietoa uusien lääkekohteiden valinnassa, kertoo tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen. Kuva: Jonne Renvall
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä auttaa teollisuutta suojaamaan koneita korroosiolta ja kulumiselta22.9.2022 11:02:57 EEST | Tiedote

Suurnopeuslaserpinnoitus tarjoaa nopean ja ympäristönkin kannalta kestävän tavan suojata metalliseoksia korroosiolta ja korjata vaurioituneita koneenosia. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta, joka selvittää lisäksi pinnoitusmenetelmän soveltuvuutta metallien 3D-tulostukseen ja suojaamiseen mikrobeilta. Nopea pinnoitusmenetelmä tuo hyötyä laitteiden ja moottorien valmistukseen ja huoltoon esimerkiksi kaivos- ja puunjalostusteollisuudessa.

Väitös: Voidaanko sijoittajien välistä tiedonvaihtoa havaita osakemarkkinadatasta?15.9.2022 09:55:28 EEST | Tiedote

Saadakseen parempia tuottoja osakemarkkinoilta sijoittajat etsivät tietoa eri lähteistä. Julkisten tiedotteiden lisäksi henkilökohtaisilla yhteyksillä muihin sijoittajiin voi olla suuri merkitys sijoituspäätöksille ja markkinoiden hinnan muodostumiselle. Sosiaalisten kontaktien merkityksen tarkastelussa sijoitustiedon välityksessä haasteena on se, että sijoittajien välinen tiedonvaihto ei ole suoraan havaittavissa. Diplomi-insinööri Margarita Baltakienė, tutkii väitöskirjassaan sijoittajien käyttäytymistä sijoittajaverkostojen näkökulmasta.

Kutsu: Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivillä puhuttavat medioitu vuorovaikutus, viestintä terveydenhuollossa sekä tieteellisen ajattelun kehittyminen13.9.2022 14:39:38 EEST | Tiedote

Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivät Tampereella 30.9.–1.10. kerää paikalle vuorovaikutuksen tutkijoita, opettajia ja kehittäjiä kuuntelemaan ja keskustelemaan työ- ja yksityiselämän vuorovaikutustilanteista. Osallistujat pääsevät tutustumaan esimerkiksi Tampereen yliopiston TAJU-hankkeeseen, jossa tutkitaan viestinnän ja journalistiikan opiskelijoiden tieteellisen ajattelun kehittymistä. Tilaisuudessa julkistetaan Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininnan ja Gradupalkinnon saajat vuonna 2022.

Väitös: Rahapolitiikka muuttaa osakemarkkinoiden hinnoittelua8.9.2022 13:44:53 EEST | Tiedote

Keskuspankit toteuttavat rahapolitiikkaa nykyään useita eri työkaluja hyödyntäen. KTM Olli-Matti Laineen väitöskirja tarkastelee empiirisesti Euroopan keskuspankin eri politiikkatyökalujen vaikutuksia osakemarkkinoihin, pankkien lainanantoon sekä reaalitalouteen. Tulokset osoittavat muun muassa, että rahapolitiikan vaikutus osakkeiden hinnoitteluun ei ole niin yksioikoinen kuin yleisesti uskotaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme