Suomen YK-liitto

Suomi ja maailma tarvitsevat YK:ta - yhdessä vahvempia

Jaa
Suomen YK-liiton mukaan Suomen tulee jatkaa vahvaa tukea YK:lle. Suomen perustuslain mukaan Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi. YK:n kautta Suomi voi parhaiten edistää näitä tavoitteita maailmanlaajuisesti.

Tämän päivän maailmaa leimaavat väkivaltaiset konfliktit, ilmastonmuutos ja pandemiat. YK:n mukaan jokainen ilmastonmuutoksen torjuntaan käytetty euro säästää neljä euroa humanitaarisesta työstä. Kehitysyhteistyömäärärahoja leikkaamalla Suomi sahaa omaa oksaansa, sillä ongelmien syihin puuttuminen on merkittävästi halvempaa kuin niiden korjaaminen jälkikäteen.  

Suomen kehitysyhteistyömäärärahoilla tuetaan niitä toimenpiteitä, joihin Suomi on sitoutunut kansainvälisesti muun muassa YK:ssa. Näitä ovat muun muassa ilmastorahoitus, kestävän kehityksen tavoiteohjelman Agenda 2030:n saavuttaminen ja ihmisoikeussopimusten toimeenpano. 

Kehitysyhteistyön tuloksellisuutta ja YK-järjestöjen työtä arvioidaan säännöllisesti ja arviot ovat julkisesti saatavilla. Vuoden 2022 riippumattoman kehitysevaluointiraportin mukaan Suomen kehitysyhteistyön vahvuuksia ovat tarkoituksenmukaisuus, tehokkuus ja tuloksellisuus.YK:lla on kaikkien eri sektoreiden osaaminen saman katon alla ja se toimii 162 maassa pysyvästi päätöksentekijöiden tukena. Toiminnan tehokkuus näkyi muun muassa siinä, miten maailmanlaajuinen koronapandemia saatiin hallintaan. 

Mahdollisia leikkauksia ja kehitysyhteistyön merkitystä pohdittaessa kannattaa pitää mielessä myös se, että osallistumalla kansainvälisten järjestöjen toimintaan Suomi saa käyttöönsä paitsi yhteydet kaikkiin maailman maihin, niin myös valtavan määrän osaamista ja tietotaitoa eri sektoreilta kyberturvallisuuden alalta terveyteen ja koulutukseen. Tämän kautta vahvistetaan myös suomalaisten yritysten kilpailukykyä sekä talouskasvua ja työllisyyttä. 

On ymmärrettävää, että katseet kohdistuvat lähialueiden tapahtumiin ja inhimilliseen kärsimykseen ja on hyvä, että humanitaariseen apuun halutaan antaa tukea. Meidän ei pidä kuitenkaan unohtaa pitkäjänteistä kehitystyötä, jonka turvin muutetaan rakenteita ja ennalta ehkäistään tulevia kriisejä.  

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen YK-liitto
Suomen YK-liitto
Siltasaarenkatu 4
00530 Helsinki

+358 44 781 0300, toimisto@ykliitto.fihttps://www.ykliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen YK-liitto

Suomen YK-liitto: Ilmastokriisin torjuminen vähentää nälkää ja konflikteja25.5.2023 11:58:38 EEST | Kutsu

YK:n mukaan jo 40 prosenttia maailman väestöstä asuu alueilla, jotka ovat erittäin haavoittuvia ilmastonmuutoksen seurauksena lisääntyville sään ääri-ilmiöille. Samaan aikaan maailman nälkäisten määrä on ennätyksellisen suuri: Apulaisjohtaja Satu Santala YK:n maatalousrahastosta ja kansanedustaja Oras Tynkkynen kertovat, millaisilla ilmastoratkaisuilla maailman nälkäisten määrää sekä konfliktien määrää voidaan vähentää.

Hope on laulu rauhan puolesta – Tuigun uudella biisillä kerätään YK:lle varoja rauhan rakentamiseen Ukrainassa23.2.2023 13:50:44 EET | Tiedote

Ukrainan sodan vuosipäivänä 24.2. julkaistaan Tuigun kappale Hope - Song for Ukraine, jonka avulla kerätään varoja YK:n tekemälle työlle sodan runtelemassa Ukrainassa. Keräyksen järjestää Suomen YK-liitto, jonka kautta varat ohjataan YK:n rauhanrakennustyöhön. ”Haluamme kannustaa kuulijat osallistumaan keräykseen Ukrainan puolesta tämän kappaleen myötä”, sanoo Tuigun kitaristi Juha Björninen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme