Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suomi tarvitsee uudistuvia yrityksiä tuottavuuden vauhdittamiseksi - yritysten uudistuminen tuotevalikoimaa kehittämällä voi edistää teollisuusyritysten kasvua

Jaa
Tuotevalikoimaansa muuttavat yritykset kasvattavat tuotantoaan enemmän kuin ne yritykset, joissa tuotevalikoiman muutoksia ei tehdä lainkaan. Tämä ilmenee tuoreesta Etla-tutkimuksesta, jossa on selvitetty suomalaisyritysten tekemiä muutoksia tuotevalikoimiinsa. Yritykset voivat uudistaa tuotevalikoimaansa joko lisäämällä uusia tai poistamalla valikoimista nykyisiä tuotteita. Eniten tuotevalikoimiaan muuttavat tutkimuksen mukaan suuret, tuottavat ja korkeamman hintatason yritykset.
Julkaistun tutkimuksen ovat Etlasta tehneet tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen (vas.) ja tutkija Nelli Valmari.
Julkaistun tutkimuksen ovat Etlasta tehneet tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen (vas.) ja tutkija Nelli Valmari.

Tuottavuuskasvu on viime vuosikymmeninä hidastunut useissa kehittyneissä talouksissa, myös Suomessa. Aiemmat tuottavuustutkimukset ovat keskittyneet yritysten markkinoille tuloon ja poistumiseen sekä tuotannontekijöiden kohdentumiseen yritysten kesken. Yksi vähemmälle huomiolle jäänyt tutkimusalue on jatkavien yritysten tuotevalikoiman kehittäminen.

Tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa “Renewal of Companies Through Product Switching (Etla Working Papers 104)” tarkastellaan tuotevalikoimien muutoksia suomalaisissa teollisuusyrityksissä vuosina 2009–2019. Tulokset osoittavat, että tuotevalikoimaansa muuttavissa yrityksissä kasvu on suurempaa kuin niissä yrityksissä, joissa tuotevalikoiman koko säilytetään ennallaan. Tuotevalikoimiaan muutoksia, eli joko uusien tuotteiden lisäämistä tai nykyisten tuotteiden poistamista, tekevät erityisesti suuret, tuottavat ja korkeamman hintatason yritykset.

Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että vain yhteen tuotteeseen erikoistuneiden yritysten määrä kasvaa, kun samaan aikaan monituoteyritysten määrä vähentyy. Samalla myös yritysten sisäisen tuotannon monipuolisuus on vähentynyt.

– Tämä kehityskulku viittaa siihen, että yritysten erikoistuminen lisääntyy ja tuotevalikoima supistuu. On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka Suomessa monituoteyritysten määrä vähenee, kyseiset yritykset tuottavat edelleen suurimman osan alan arvonlisäyksestä, sanoo Etlan tutkija Nelli Valmari.

Monituoteyritykset ovat yleensä suurempia niin myynnin, työntekijöiden kuin arvonlisäyksen määrällä mitattuna ja todennäköisimmin myös vievät tuotteitaan ulkomaille. Sen sijaan yhteen tuotteeseen erikoistuneet yritykset ovat yleensä tuottavampia. Kuitenkin tuotevalikoiman monipuolisuudella on vahva positiivinen yhteys kaikkiin yrityksen taloudellisiin mittareihin, myös tuottavuuteen.

Jatkavien yritysten uudistuminen ja innovaatiot ovat tärkeitä tuottavuuskasvun edistämiselle ja kilpailukyvyn ylläpitämiselle. Tuotevalikoiman kehittäminen on yksi uudistumisen keino.

– Yritysten uudistuminen tuotevalikoimaa kehittämällä on jäänyt vielä vähäiselle tutkimuspohjalle Suomessa, vaikka nyt saamiemme tulosten perusteella tuotevalikoiman muutokset yrityksissä ovat läheisesti yhteydessä suomalaisten teollisuusyritysten taloudellisiin lopputulemiin. Suomi tarvitsee uudistuvia yrityksiä tuottavuuden vauhdittamiseksi, sanoo Etlan tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen.

Nyt julkaistun tutkimuksen on rahoittanut Business Finland. Tutkimus on osa laajempaa monivuotista tutkimushanketta, jossa selvitetään uusia innovaatiovetoisia talouskasvun lähteitä. Hanketta vetää Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski.

Kuosmanen Natalia & Valmari Nelli: Renewal of Companies Through Product Switching (Etla Working Papers 104)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Julkaistun tutkimuksen ovat Etlasta tehneet tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen (vas.) ja tutkija Nelli Valmari.
Julkaistun tutkimuksen ovat Etlasta tehneet tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen (vas.) ja tutkija Nelli Valmari.
Lataa
Tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen
Tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen
Lataa
Tutkija Nelli Valmari
Tutkija Nelli Valmari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?30.5.2023 10:18:47 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia. Tuloksia käsit

Etla ennustaa: Suomen kilpailukyky pysyy vakaana lähivuosina29.5.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen tuotannon kustannuskilpailukyky on vakaa tänä ja ensi vuonna, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys parantaa kilpailukykyä tänä vuonna, kun taas valuuttakurssit heikentävät sitä. Kilpailijamaihin verrattuna Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde tänä vuonna paranee, mutta vastaavasti heikkenee ensi vuonna. Etla arvioi, että kustannuskilpailukyvyn paraneminen yhdellä prosentilla nostaa Suomen tavaraviennin määrää keskimäärin 0,95 prosenttia.

Etla: Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä päästöjen nopeampaan vähenemiseen22.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. Lisäksi taloudelliset kannustimet ovat yhteydessä päästöjen vähenemiseen, ilmenee tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan korkeampi työn tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Näin tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa.

Etla: Persoonalla on väliä – itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä15.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Persoonallisuus on yksi henkilön työmarkkinamenestystä selittävä tekijä ja tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä. Korkeamman itsevarmuuden omaavat henkilöt siirtyvät tutkimuksen mukaan muita todennäköisemmin palkkatyöstä yrittäjiksi. Itsevarmuus selittää myös menestymistä yrittäjänä. Nyt saadut Suomea koskevat tulokset ovat linjassa myös aiempien tutkimusten kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme