Taideyliopisto

Suullista perimätietoa tutkivalle kuvataitelija Stephanie Misalle Taidesäätiö Meritan palkinto

Jaa

Filippiineillä syntynyt ja Wienissä asuva Stephanie Misa tutkii Taideyliopiston Kuvataideakatemian tohtoriprojektissaan suullisen perimätiedon ilmiöitä. Taiteilija-tutkijana Misa haluaa lisätä tutkijaäänien moninaisuutta.

Stephanie Misa. Kuva: Mark Pinder
Stephanie Misa. Kuva: Mark Pinder

Misan tohtoriprojektin aihe kumpuaa taitelijan omasta äidinkielestä cebuanosta, jota puhutaan Misan lapsuuden kotikaupungissa Cebussa. Cebuanon kieltä puhuu noin 20 miljoonaa ihmistä. Kielellä on tärkeä rooli yhteisössä, mutta ei kuitenkaan virallisen, kirjoitetun kielen statusta.

– On valtavan inspiroivaa tutkia, millaisia luomisprosesseja tapahtuu, kun säännöt puuttuvat, ja miten tietyt kielet pysyvät hengissä, vaikka niitä ei virallisesti opeteta, Misa sanoo.

Misa tunnetaan kantaaottavana yhteiskunnallisena keskustelijana ja taiteilijana, joka on oman näyttelytoimintansa ohessa kuratoinut useita taidenäyttelyitä. Hänen tuorein näyttelynsä MAGA meets Marie Wienissä otti kantaa Donald Trumpin kannattajien Capitol-kukkulalle tekemään hyökkäykseen.

Taiteellisen tutkimuksen yhteiskunnallinen merkitys näyttäytyy Misalle muun muassa tavoitteena lisätä tutkijaäänien moninaisuutta.

– Valtaosa uuden tiedon tuottajista on yhä valkoisia miehiä. Akateemisen tutkimuksen tehtävä on tuoda esiin uusia näkökulmia.  

Apuraha taiteelliselle tutkimukselle

Taidesäätiö Merita jakaa yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa 22 000 euron apurahan kuudetta kertaa. Vuosittain jaettava palkinto kohdistetaan ansioituneille taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijoille. Apuraha tukee yhteiskunnallisesti merkittävää, pitkäjänteistä taiteellista tutkimusta.

Palkintojuryyn kuuluivat vanhempi yliopistolehtori Riikka Haapalainen Aalto-yliopistosta, apulaisprofessori Kalle Lampela Lapin yliopistosta sekä Taidesäätiö Meritan edustajana professori Tutta Palin. Valinnan suoritti Taidesäätiö Meritan hallitus.

Stephanie Misa haastattelussa 

Katso videohaastattelu Stephanie Misasta

Lue Stephanie Misan haastattelu Taideyliopiston verkkosivuilta

Katso Merita-palkinnon julkistamistilaisuus

Yhteyshenkilöt

Reeta Holma, viestinnän asiantuntija, Taideyliopiston Kuvataideakatemia
045 657 9347
reeta.holma@uniarts.fi

Anu Kehusmaa, asiamies, Taidesäätiö Merita
041 437 7566
anu.kehusmaa@artmerita.fi 

Stephanie Misa
stephanie.misa@uniarts.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Stephanie Misa. Kuva: Mark Pinder
Stephanie Misa. Kuva: Mark Pinder
Lataa
Stephanie Misa. Kuva: Jolly Schwarz
Stephanie Misa. Kuva: Jolly Schwarz
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Väitös: Ohjelmistovalinnoilla merkittävä rooli kuoroidentiteetin muodostumisessa 3.5.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Kuorolaulu on suosittua Tansanian evankelisluterilaisessa kirkossa. Leena Lampinen on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, minkälainen merkitys ohjelmistovalinnoilla on yhden tansanialaisen hiippakunnan kuorojen identiteettien rakentumisessa. Lampisen väitöskirja ”Our Songs and Other People’s Songs. Music and Identities in a Lutheran Diocese in Tanzania” tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 10.5.2021.

Väitös: Musiikin korkeakoulutus voi vastata pakolaistilanteeseen interkulttuurisella musiikkiyhteistyöllä27.4.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Musiikkikorkeakouluilla on mahdollisuus ottaa merkittävä rooli pakolaistaustaisten muusikoiden integroitumisessa ja osallisuudessa vastaanottomaassa, selviää MuM Katja Thomsonin väitöskirjasta. Se käsittelee World in Motion -yhtyettä, joka sosiaalisena innovaationa yhdisti musiikin opiskelijat ja pakolaisina Suomeen saapuneet muusikot. Thomsonin väitöskirja Vastavuoroinen integraatio musiikillisessa kolmannessa tilassa: Etnografinen tutkimus pakolaistaustaisten muusikoiden ja Sibelius-Akatemian opiskelijoiden parissa tarkastetaan 7.5.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme