Jyväskylän yliopisto

Suur­tut­ki­mus suo­ma­lai­sen met­sä­teol­li­suu­den ra­ken­ne­muu­tok­ses­ta

Jaa

Nykyisten suuryritysten ylivoima juontaa juurensa toimialan kehityskaaren alkuajoille, 1800-luvun jälkimmäiselle puoliskolle. Tällöin yrittäjät valtasivat sijainneiltaan parhaat koski- ja metsäalueet. Tämän jälkeen oikeastaan vain Metsä-Groupin nousu 1950-luvulla on pakollinen poikkeus sääntöön.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijoiden tuore tutkimus antaa lohduttoman kuvan metsäteollisuuden toimialan pitkän aikavälin innovatiivisuudesta.

- Suurin osa tutkituista yrittäjistä ja yrityksistä ei koskaan tehnyt toisen ja kolmannen sukupolven teknologiainvestointeja, vaikka tämän on osoitettu parantavan sekä yritysten kilpailukykyä, että mahdollisuutta myydä yritysomistuksia korkeaan hintaan, tutkijat kommentoivat.

Lähes sadasta tutkitusta yrityksestä vain 42% teki toisen sukupolven teknologiainvestoinnin, mutta tämän jälkeen investoijien osuus seuraavissa sukupolvi-investoinneissa suhteellisesti kasvoi.

Laajaan tilasto- ja historia-aineistoon perustuva tutkimus analysoi jokaisen merkittävän teknologiainvestoinnin ja myös tekemättömät investoinnit ja niiden vaikutuksen yritysten elinkaareen 200 vuoden ajalta. Tulosten mukaan kapea joukko metsäteollisuuden yrityksiä on vastannut koko toimialan innovaatiotoiminnasta ja kehityksestä. Yritysten selviytyminen on ollut myös hyvin sattumanvaraista suhteessa Suomessa tapahtuneisiin poliittisiin muutoksiin ja toisen maailmansodan kaltaisiin äkillisiin markkinashokkeihin.

Suomen itsenäisyyden alkuvaihe, aina 1980-luvulle saakka näyttäytyy myös tilastollisten analyysien valossa erikoisena poikkeusjaksona. Silloin toimialan rakennemuutos ei niinkään riippunut markkinakilpailusta ja siihen liittyvästä kilpailukyvystä, vaan ennemmin omistusverkostojen ja poliittisesta vallasta näissä pankkien ja Suomen valtion johtamissa verkostoissa.

Juha-Antti Lambergin ja Mirva Peltoniemen tutkimus The Nanoeconomics of Firm‐Level Decision‐Making and Industry Evolution: Evidence from 200 Years of Paper and Pulp Making on julkaistu strategisen johtamisen johtavassa tiedejulkaisussa, Strategic Management Journal –lehdessä. Linkki artikkelin elektroniseen versioon: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smj.3080

Katso myös artikkelin videotiivistelmä: https://www.youtube.com/watch?v=zGgf65ll5V0

Tutkimusryhmä:
Juha-Antti Lamberg, Jyväskylän yliopisto (+358505771698, juha-antti.lamberg@jyu.fi)
Mirva Peltoniemi, Jyväskylän yliopisto (+358408054943, mirva.j.peltoniemi@jyu.fi)

Julkaisutiedot: Lamberg, J. and Peltoniemi, M. (2019), The Nanoeconomics of Firm‐Level Decision‐Making and Industry Evolution: Evidence from 200 Years of Paper and Pulp Making. Strat. Mgmt. J.. Accepted Author Manuscript. doi:10.1002/smj.3080

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha-Antti Lamberg
juha-antti.lamberg@jyu.fi
+358505771698

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Näkyykö pintaa pisteleviä poikasparvia Päijänteellä? Tehinselän muikunpoikasmäärä oli ennätyksellisen runsas tänä keväänä28.6.2021 13:06:05 EEST | Tiedote

Tänä keväänä Päijänteen Tehinselällä kuoriutui muikunpoikasia ennätyksellisen paljon. Tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos toteuttaa vuosittaiset siikakalojen poikasseurannat Säkylän Pyhäjärvellä, Puulavedellä, Pohjois-Päijänteellä, Päijänteen Tehinselällä ja Ruotsalaisella sekä Etelä-Konnevedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme