Jyväskylän yliopisto

Suur­tut­ki­mus suo­ma­lai­sen met­sä­teol­li­suu­den ra­ken­ne­muu­tok­ses­ta

Jaa

Nykyisten suuryritysten ylivoima juontaa juurensa toimialan kehityskaaren alkuajoille, 1800-luvun jälkimmäiselle puoliskolle. Tällöin yrittäjät valtasivat sijainneiltaan parhaat koski- ja metsäalueet. Tämän jälkeen oikeastaan vain Metsä-Groupin nousu 1950-luvulla on pakollinen poikkeus sääntöön.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijoiden tuore tutkimus antaa lohduttoman kuvan metsäteollisuuden toimialan pitkän aikavälin innovatiivisuudesta.

- Suurin osa tutkituista yrittäjistä ja yrityksistä ei koskaan tehnyt toisen ja kolmannen sukupolven teknologiainvestointeja, vaikka tämän on osoitettu parantavan sekä yritysten kilpailukykyä, että mahdollisuutta myydä yritysomistuksia korkeaan hintaan, tutkijat kommentoivat.

Lähes sadasta tutkitusta yrityksestä vain 42% teki toisen sukupolven teknologiainvestoinnin, mutta tämän jälkeen investoijien osuus seuraavissa sukupolvi-investoinneissa suhteellisesti kasvoi.

Laajaan tilasto- ja historia-aineistoon perustuva tutkimus analysoi jokaisen merkittävän teknologiainvestoinnin ja myös tekemättömät investoinnit ja niiden vaikutuksen yritysten elinkaareen 200 vuoden ajalta. Tulosten mukaan kapea joukko metsäteollisuuden yrityksiä on vastannut koko toimialan innovaatiotoiminnasta ja kehityksestä. Yritysten selviytyminen on ollut myös hyvin sattumanvaraista suhteessa Suomessa tapahtuneisiin poliittisiin muutoksiin ja toisen maailmansodan kaltaisiin äkillisiin markkinashokkeihin.

Suomen itsenäisyyden alkuvaihe, aina 1980-luvulle saakka näyttäytyy myös tilastollisten analyysien valossa erikoisena poikkeusjaksona. Silloin toimialan rakennemuutos ei niinkään riippunut markkinakilpailusta ja siihen liittyvästä kilpailukyvystä, vaan ennemmin omistusverkostojen ja poliittisesta vallasta näissä pankkien ja Suomen valtion johtamissa verkostoissa.

Juha-Antti Lambergin ja Mirva Peltoniemen tutkimus The Nanoeconomics of Firm‐Level Decision‐Making and Industry Evolution: Evidence from 200 Years of Paper and Pulp Making on julkaistu strategisen johtamisen johtavassa tiedejulkaisussa, Strategic Management Journal –lehdessä. Linkki artikkelin elektroniseen versioon: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smj.3080

Katso myös artikkelin videotiivistelmä: https://www.youtube.com/watch?v=zGgf65ll5V0

Tutkimusryhmä:
Juha-Antti Lamberg, Jyväskylän yliopisto (+358505771698, juha-antti.lamberg@jyu.fi)
Mirva Peltoniemi, Jyväskylän yliopisto (+358408054943, mirva.j.peltoniemi@jyu.fi)

Julkaisutiedot: Lamberg, J. and Peltoniemi, M. (2019), The Nanoeconomics of Firm‐Level Decision‐Making and Industry Evolution: Evidence from 200 Years of Paper and Pulp Making. Strat. Mgmt. J.. Accepted Author Manuscript. doi:10.1002/smj.3080

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha-Antti Lamberg
juha-antti.lamberg@jyu.fi
+358505771698

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 14.12.: Näkymätönkään värähtely ei pääse piiloon – tehokkaita menetelmiä värähtelyn tutkimiseen (Mokaev)12.12.2019 09:30:00 EETTiedote

Meluisat jarrut ja värisevät valot ovat tuttuja ja arkipäiväisiä esimerkkejä epätoivotusta värähtelystä meitä ympäröivissä laitteistoissa. Siinä missä värisevät valot saatavat aiheuttaa vain pientä haittaa elämiimme, voivat laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta vertailee menetelmiä järjestelmien stabiiliuden ja värähtelyn selvittämiseen.

Rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille11.12.2019 14:00:00 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle ja Kajaanin ammattikorkeakoululle noin 275 000 euroa ESR-rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 400 000 euroa. Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille -hankkeen tavoitteena on luoda houkutteleva huippu-urheilijan kaksoisuran mahdollistava ja joustava liikuntateknologian koulutuspolku kahden koulutusorganisaation yhteistyönä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme